Skip to content Skip to footer

Εορτή Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης

Κατά την εορτή της αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης ο Επίσκοπος μας χοροστάτησε εις τον Εσπερινό και ιερούργησε εις τον ομώνυμο εορτάζοντα Ιερό Ναό (κεντρικό), της Ενορίας Κολυμβαρίου. Στον λόγο του αναφέρθηκε εις τους Αγίους Πατέρες της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου που συνεόρταζαν μετά της Αγίας Μαρίνης, σημειώνοντας: «Φωτόλουστη, Αναστάσιμη και λαμπροφόρα η Αγία μας Εκκλησία σήμερα, εορτάζει το φως, την αλήθεια και την ζωή, όπως διατρανώθηκε από τα δόγματα της πίστεως μας, που οδηγούν στην μόνη Αλήθεια, τον Χριστό.

Η Αγία Μεγαλομάρτυς Μαρίνα, η νεαρή αυτή κόρη με το ανδρείο φρόνημα, όπως ακούσαμε στα ψάλματα της Ι. Ακολουθίας της, βεβαιώνει και αποδεικνύει αυτή την αλήθεια, ότι δηλ. ο μόνος ασφαλής δρόμος και τρόπος λύτρωσης και σωτηρίας είναι η εκοπή του ιδίου θελήματος, η παράδοση του θελήματος του ανθρώπου στο θέλημα του Θεού. Μαρτυρικό και ηρωικό φρόνημα και βίωμα καλείται να αποκτήσει και να δείξει ο πιστός των καιρών μας, μαρτυρία και ομολογία πίστεως έχει ανάγκη η εποχή μας. Μια μαρτυρία και μια ομολογία όμως η οποία δεν θα στοχοποιεί τον «άλλο», τον συνάνθρωπο, ως υπαίτιο του κακού, αλλά τον δικό μας κακό εαυτό.

Τις αδυναμίες μας, τα πάθη μας, τις πτώσεις μας, την αμαρτωλή μας φύση. Βρισκόμαστε, αδελφοί, σε πόλεμο· πόλεμο πνευματικό, και όπως έλεγε ο Όσιος Παίσιος «Πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή». Αφύπνιση, εγρήγορση, προσευχή, μετάνοια, ταπείνωση, να έλθουμε εις εαυτόν. Χρειάζεται να δώσουμε αίμα για να λάβουμε πνεύμα. Έτσι καλλιεργείται και ανδρώνεται το μαρτυρικό φρόνημα και βίωμα, αυτό παραγγέλλει σήμερα η Αγία Μαρίνα σε όλους μας.

Να γίνουμε και να είμαστε «το φως του κόσμου», όπως ακούσαμε και από το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα», κατέληξε ο Επίσκοπος μας. Προ της Απολύσεως, με λόγους εγκάρδιους, καλωσόρισε 2 Κληρικούς εκ της Ι. Μητροπόλεως Γαλλίας. Τον Παν. Αρχ. π. Αλέξιο (Ουκρανικής καταγωγής) και τον Αιδ. Πρωτ. π. Σέργιο, (Ρωσικής καταγωγής) οι οποίοι συλλειτούργησαν μετά του Επισκόπου μας, καθώς επισκέφθηκαν την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, στο πλαίσιο οργάνωσης κατήχησης Ορθοδόξων ενηλίκων εκ της Γαλλίας, με την συνεισφορά και της ΟΑΚ, μελετώντας τα κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, η οποία συνεκλήθη εις την Ακαδημία, το 2016· ζητώντας τους όπως μεταφέρουν τις ευχές της τοπικής μας Εκκλησίας εις τον Σεβ. Μητροπολίτη τους κ. Δημήτριο.

Παρουσίασε, τέλος, και τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως μας. Πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή κατέκλυσε τον εορτάζοντα Ι. Ναό και τον προαύλιο χώρο του κατά το διήμερο της ιεράς πανηγύρεως. Μετείχε της Θείας Ευχαριστίας, προσκύνησε τεμάχιο εκ του χαριτόβρυτου Ι.Λειψάνου της Αγίας Μαρίνης και γεύθηκε ναμάτων πνευματικών.