Skip to content Skip to footer

Ιερατική Σύναξη

Κατόπιν προσκλήσεως του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Αμφιλοχίου πραγματοποιήθηκε, στους χώρους του Φαλδάμειου Οικήματος της Ι. Μητροπόλεως μας, Ιερατική Σύναξη με την συμμετοχή των Κληρικών της Ι. Μητροπόλεως μας, εκτός όσων δικαιολογημένα απουσίαζαν. Μετά την προσευχή ο Επίσκοπος μας ανέπτυξε το θέμα: «Θεσμός της Ιερωσύνης και η θέση του Ιερέως σε αυτήν και τον κόσμο». Με λόγους κατανοητούς και χρησιμοποιώντας πληθώρα παραδειγμάτων από τους Πατέρες της Εκκλησίας (αρχαιότερους και νεώτερους), αναφέρθηκε στην ιερωσύνη ως «χάρισμα και λειτούργημα», ως είπε, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Η ιερωσύνη είναι η ταυτότητα μας. Χάρισμα και λειτούργημα. Για τούτο και εμείς οι Κληρικοί να και είμεθα εκ του κόσμου, με την Ιερωσύνη δεν ανήκουμε στον κόσμο.

Ο Κύριος μας εξέλεξε και εμείς οφείλουμε να είμεθα πιστοί και υπάκουοι στις εντολές Του. … Η Εκκλησία και η Ενορία δεν είναι ιδιοκτησία κανενός μας και ουδείς δικαιούται να συμπεριφέρεται ωσάν να είναι αυτός ο ιδιοκτήτης. Ένας κληρικός που είναι συνεπής στα ποιμαντικά και πνευματικά του καθήκοντα, αυτός ο κληρικός δεν μπορεί να μην είναι συνεπής στην εφαρμογή των διοικητικών και πρακτικών οδηγιών που μέσω των Εγκυκλίων και των Ενημερωτικών Σημειωμάτων κ.α. εξαπολύει η Μητρόπολις. Η συνέπεια και η τήρησις των κανόνων και των υποδείξεων της Μητροπόλεως είναι προέκταση των όσων εν αγίω Πνεύματι όρισαν οι Πατέρες της Εκκλησίας», σημείωσε ο Επίσκοπος μας, με αναφορά σε πλειάδα παραδειγμάτων ως και θεμάτων που άπτονται της ποιμαντικής διακονίας και της διοικητικής ευθύνης, καλώντας τους Κληρικούς της Μητροπόλεως σε «πνευματικό συναγερμό και συστράτευση για την δόξα του Θεού και την διακονία του ανθρώπου».

Ακολούθως αναφέρθηκε σε θέματα ποιμαντικής και διοικήσεως, ανακοίνωσε την έναρξη κύκλων της Αγίας Γραφής, ορίζοντας τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως μας, Παν. Αρχιμ. π. Αγαθάγγελο, υπεύθυνο και ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος, συζήτηση, επί πολλών θεμάτων πρακτικής και διοικητικής φύσεως.

IMG 5650IMG 5651IMG 5656