Skip to content Skip to footer

Παρουσίαση βιβλίου στο Πολεμικό Μουσείο

Στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της διδακτορικής διατριβής του Παν. Αρχιμανδρίτη κ. Συμεών Αυγουστάκη με τίτλο: «Αρχιμανδρίτης Παρθένιος Κελαϊδής (1830 – 1905)».

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολις μας, καθώς ο Αρχ. Παρθένιος Κελαϊδής υπήρξε αδελφός της Ι. Πατριαρχικής Μονής Γωνιάς, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μελών Οικογένειας Κελαϊδή. Ομιλητές: ο  Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Κατελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, ο κ. Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών και ο κ. Νικόλαος Παπαδάκης, Γενικός Διευθυντής Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

Χαιρετισμό απεύθυνε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος, καθώς η Ιερά Μητρόπολις μας υπήρξε και χορηγός της εκδόσεως, μαζί με το Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Μελών Οικογενείας Κελαιδή. Στον σύντομο αυτό χαιρετισμό του ο Επίσκοπος μας αναφέρθηκε εις την διαχρονική προσφορά της Εκκλησίας στην ελευθερία του Γένους, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Τιμάμε σήμερα έναν Κληρικό της Εκκλησίας, έναν Ιερομόναχο, τον Αρχιμανδρίτη Παρθένιο Κελαιδή, ο οποίος υπήρξε εξέχουσα-χαρισματική εκκλησιαστική και πολιτική προσωπικότητα, πρωτουργός της Κρητικής Επανάστασης. Τιμή με πολλούς συμβολισμούς, σε εποχές διαρκώς μεταβαλλόμενες όπου οι Νεοέλληνες μοιάζει να βρισκόμαστε σε ένα ταξίδι αναζήτησης της πορείας μας προς το μέλλον», κατέληξε ο Επίσκοπος μας, ευχαριστώντας τους εκλεκτούς ομιλητές, τον συγγραφέα, τους συνδιοργανωτές ως και όλους τους παρόντες. Ακολούθως οι ομιλητές ανέπτυξαν, με εξαιρετική δεξιοτεχνία τα θέματα τους και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με χαιρετισμό από τον συγγραφέα, Παν. Αρχ. π. Συμεών Αυγουστάκη ως και τον Πρόεδρο του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μελών Οικογένειας Κελαϊδή, πτέραρχο ε.α. κ.Μανώλη Κελαιδή.

Στην εκδήλωση παρέστησαν: εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Ελευθέριος Χρυσοχόος, εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου Β΄, ο Αρχιμανδρίτης κ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κ. Οδυσσέας Ζώρας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, πολιτικοί, πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι Φορέων και Αρχών και πλήθος κόσμου.