Skip to content Skip to footer

Εορτή Αγίου Λουκά, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως Κριμαίας του Ιατρού και Θαυματουργού

Στον Ι. Ναό Αγίου Παντελεήμονα Σούγιας, (ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής), με τμήμα των ψηφιδωτών δαπέδου τα οποία σώζονται σε άριστη κατάσταση, εορτάστηκε, το Σάββατο, η ιερά μνήμη του Αγίου Λουκά, Αρχιεπισκόπου Κριμαίας, του ιατρού και θαυματουργού, καθώς στον Ιερό αυτό Ναό φυλάσσεται, από το 2017, τεμάχιο ιερού λειψάνου του Αγίου Λουκά, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως, Κριμαίας. Το ιερό αυτό λείψανο, το οποίο από την ημέρα της ελεύσεως Του ευωδιάζει αδιαλείπτως, είχε προσφέρει εις τον Ι. Ναό ο, μακαριστός πλέον, Αιδ. Πρωτ. π. Ευτύχιος Παπαδερός.

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος, με την συμμετοχή ομίλου προσκυνητών εκ της Ενορίας Μουρνιών, της όμορης Ι.Μητροπόλεως, υπό την ηγεσία του ευλαβούς και αξίου Εφημερίου, Αιδ. Πρωτ. π. Ιωάννου Δρακακάκη. Στον λόγο του ο Επίσκοπος μας, αφού καλωσόρισε με λόγους θερμούς, τους πολυπληθής προσκυνητές, αναφέρθηκε στον βίο του εορταζομένου Αγίου, σημειώνοντας: «Ο μεγάλος και θαυματουργός Άγιος Λουκάς, Αρχιεπίσκοπος Κριμαίας, ο ιατρός και θαυματουργός, βεβαιώνει με τον βίο και την πολιτεία του τον αδιάψευστο λόγο του Κυρίου μας: «πάντα δυνατά τω πιστεύοντι».

Δεν τον εμπόδισαν ούτε οι σκληρές και απάνθρωπες εξορίες, ούτε οι φρικτοί βασανισμοί, ούτε οι διωγμοί που υπέστη όχι μόνον να πορευτεί τον δρόμο της αγιότητος, αλλά και να αφήσει ανεξίτηλα στην ιστορία της Εκκλησίας τις ιερές παρακαταθήκες του λόγου και του έργου του, τρανή απόδειξη της μεγάλης αλήθειας ότι: «ζει Κύριος ο Θεός ημών». Η ευωδία του ιερού Του λειψάνου από την πρώτη ημέρα της ελεύσεως Του, άλλη μία τρανή απόδειξη του πόσο ζωντανή είναι όχι μόνον η πίστις μας, αλλά και οι Άγιοι μας.

Εμείς, αλήθεια, πόσο αφήνουμε τον εαυτό μας στα χέρια του Θεού. Πόσο ο Κυριακός λόγος: «γενηθήτω το θέλημα Σου» γίνεται πράξη στην ζωή μας, όπως συνέβει στην ζωή του Αγίου Λουκά, Αρχιεπισκόπου Κριμαίας του Ιατρού και θαυματουργού»; κατέληξε, διερωτώμενος ο Επίσκοπος μας, ευχαριστώντας τον Εφημέριο και Αρχιερατικό Επίτροπο Σελίνου, Αιδ. Πρωτ. π. Παναγιώτη Ανδρουλάκη, «δια την φροντίδα και οργάνωση της ιεράς πανηγύρεως». Ακολούθησε, εκ μέρους της Ενορίας, πλούσιο κέρασμα στους πολυπληθής προσκυνητές και αβραμιαία φιλοξενία εις τον Επίσκοπο μας και την συνοδεία του.