Skip to content Skip to footer

Εορτή Αγίου Κυρίλλου, Επισκόπου Γορτύνης

Κατά την εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρος Κυρίλλου, Επισκόπου Γορτύνης, άγει τα Ονομαστήρια του ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος. Του Εσπερινού της εορτής, στον οποίο χοροστάτησε ο εορτάζων Ιεράρχης, παρέστη συμπροσευχόμενος και ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.Αμφιλόχιος, ομού μετά του Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού.

Στο τέλος του Αρχιερατικού Εσπερινού τον εορτάζοντα Μητροπολίτη κ. Κύριλλο προσφώνησε και εκ μέρους του συνευχομένου Σεβασμιωτάτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, ο Επίσκοπος μας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Συναχθήκαμε στον περικαλλή αυτό Ι. Ναό, που ανήγειρε ο μακαριστός Μητροπολίτης κυρός Φιλόθεος ο Β΄ (Βουζουνεράκης), για να συνενώσουμε τις προσευχές μας και να εκφράσουμε την αγάπη μας στον Σεπτό Ποιμενάρχη σας, ο οποίος άγει τα ονομαστήρια του. Και η συνάθροιση ιερού κλήρου και ευσεβούς λαού γίνεται στον ιερό ναό, όπου είναι ο τόπος σύναξης των πιστών και ο χώρος όπου συντελείται τα μυστήριο της σωτηρίας μας, συμμετέχοντας στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας και πορευόμενοι από το «κατ’ εικόνα» στο «καθ’ ομοίωσιν.

Η εορτή του Επισκόπου είναι εορτή όλης της τοπική Εκκλησίας, καθώς ο Επίσκοπος ίσταται «εις τόπον και τύπον Χριστού», και είναι το ορατό σημείο ενότητας και αποστολικότητας της Εκκλησίας». Ακολούθως ο Επίσκοπος μας εξέφρασε την αδελφική αγάπη, τις προσευχές και την φιλαδελφία του ιδίου και του Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, και ευχήθηκε στον εορτάζοντα Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο «… όπωςο άγιος Κύριλλος, Επίσκοπος Γορτύνης, πρεσβεύει στον Αρχιποίμενα Κύριό μας Ιησού Χριστό δια να τον ενδυναμώνει, να τον φωτίζει και να του χαρίζει ελπίδα και χαρά για να συνεχίσει να λιτανεύει το εκκλησιαστικό ήθος, την αγάπη, την ταπείνωση, την καρτερικότητα, τη φιλανθρωπία, την προσευχή και τη φιλοκαλία στην Αρχιερατική διακονία του.

Στην συνέχεια αντιφώνησε ο εορτάζων Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τον προσφωνήσαντα  Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Αμφιλόχιος καθώς και τον Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμσκηνό που «όδευσαν οδόν μακράν» και υπεβλήθηκαν σε κόπο για να συμμετάσχουν στην εορτή της τοπικής Εκκλησίας, και τόνισε ότι τους αισθάνεται Αδελφούς, λόγω της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος, που όλους μας ενώνει και «όλον συγκροτεί τον θεσμόν της Εκκλησίας», και τους παρακάλεσε όπως προσεύχονται για την ελαχιστότητά του την Αρχιερατική διακονία του και τον ευσεβή και φιλογενή λαό που του χάρισε ο ο Θεός να ποιμαίνει. Πλήθος Κληρικών εκ της Μητροπόλεως ως και εξ΄ άλλων Εκκλησιαστικών Περιφερειών, Αρχές του τόπου θεσμικοί Φορείς και Πρόσωπα, ως και λαός εκ των Επαρχιών της Ιεράπτερας και της Σητείας μετείχαν της προσευχητικής αυτής συνάξεως και ευχήθηκαν εις τον εορτάζοντα Αρχιερέα τα δέοντα. Ακολούθησε στο παρακείμενο πνευματικό κέντρο πλούσια φιλοξενία σε όλους τους μετέχοντες.

IMG 3495IMG 3496IMG 3497IMG 3498