Skip to content Skip to footer

Εορτή Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου

Η μεγάλη και πρώτη Θεομητορική εορτή του Εκκλησιαστικού έτους, το Γενέθλιον  της  Υπεραγίας Θεοτόκου, εορτάστηκε εις την Ιερά Μητρόπολι μας, καθώς οι πλείστες εκ των Ενοριών έχουν Ι.Ναούς, αφιερωμένους εις το Γενέθλιον της Θεοτόκου. Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος χοροστάτησε του Εσπερινού εις τον Ι. Μητροπολιτικό μας, όπου τεθησαυρίζεται η Ιερά και Θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας της «Γιάτρισσας», καθώς την ημέρα αυτή εορτάζει και η Παναγία η «Γιάτρισσα», την δε κυριώνυμο ημέρα προεξήρχε εις το ομώνυμο ιερό και μεγάλο προσκύνημα της Ενορίας Μονής Σελίνου, απ΄ όπου και το χωριό Μονή πήρε το όνομα του, καθώς σε παλαιότερα χρόνια στον χώρο του ιερού προσκυνήματος, ως μαρτυρείται, υπήρχε Ιερά Μονή.

Πλήθος πιστών μετείχαν τόσο εις τον Εσπερινό της εορτής της Παναγίας της «Γιάτρισσας», εις τον Ι. Μητροπολιτικό μας Ναό, όσο και εις την Θεία Λειτουργία εις την Μονή Σελίνου. Ο Επίσκοπος μας σημείωσε μεταξύ άλλων: «…Δεσπόζει η Παναγία μας στην απαρχή του νέου εκκλησιαστικού έτους, καθώς η γέννηση Της, καρπός προσευχής των αγίων υπερήλικων Ιωακείμ και Άννης, γεμίζει χαρά τον κόσμο, αφού δια της Παναγίας μας καταργείται ο θάνατος, όπως ψάλλουμε και εις το Απολυτίκιο της εορτής.

Το ερώτημα, αδελφοί, είναι πόσο όλοι εμείς, παιδιά της Παναγίας όλοι μας, αγωνιζόμαστε να καταργήσουμε τον δικό μας θάνατο, σαφώς όχι τον βιολογικό στον οποίο μετέχει όλο το γένος των βροτών, αλλά τον πνευματικό που είναι οδυνηρότερος και τραγικότερος του βιολογικού, καθώς ο θάνατος αυτός σηματοδοτεί την αιώνια καταδίκη μας. Πόσο δηλαδή η ζωή μας, τα έργα μας, σύνολη η επι γής πορεία μας είναι πορεία προς τον Ουρανό, πορεία προς την Παναγία, ή μήπως είναι πορεία προς τον θάνατο;, δηλ. πορεία προς το εγώ μας, τα θέλω και τις επιθυμίες μας»;, κατέληξε ο Επίσκοπος μας, ευχόμενος η νέα εκκλησιαστική χρονιά να είναι γεμάτη «Χριστό και Παναγία».