Skip to content Skip to footer

Εορτή Αγίου Νικολάου

Κατά την εορτή του Αγίου Νικολάου, Επισκόπου Μύρων της Λυκίας, ο Επίσκοπος μας χοροστάτησε του Εσπερινού εις τον εορτάζοντα Ι. Καθεδρικό Ναό της Ενορίας Δραπανιά, της δε Θείας Λειτουργίας προεξήρχε εις τον, επίσης, εορτάζοντα Ι. Ναό της Ενορίας Βουβών.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε εις το πρόσωπο του εορτάζοντος Αγίου, με ιδιαίτερη αναφορά εις το Απολυτίκιο του και την φράση “Κανόνα πίστεως” σημειώνοντας μεταξύ άλλων: “Η πίστη του Ορθοδόξου Χριστιανού είναι υπόθεσης εμπειρίας και βιώματος, παρουσίας της Χάριτος του Θεού στην ζωή του ανθρώπου, θέμα πνευματικού αγιασμού. Προϋπόθεση βίωσης της πίστης είναι η γνώση του θελήματος του Θεού, να γνωρίσει δηλ. ο άνθρωπος τι θέλει ο Θεός από τον άνθρωπο, από τον πιστό. Ποιές οι παραγγελίες του Θεού στον άνθρωπο.

Τα ιερά Ευαγγέλια, η Καινή Διαθήκη είναι ο τόπος όπου ο άνθρωπος μαθαίνει τι ο Θεός θέλει από αυτόν. Δεν φτάνει όμως ο πιστός να αρκεστεί στην γνώση, χρειάζεται να προχωρήσει στην πράξη, δηλ. στην βίωση της γνώσης αυτής, δηλ. να ανοίξει την καρδιά του και να αφήσει τον Θεό να μιλήσει μέσα σε αυτήν. Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από έλλειμμα τόσο γνώσης του Θεού, όσο και εμπειρίας, ψηλάφισης της παρουσίας Του στην ζωή μας. Όχι διότι εγκατέλειψε ο Θεός τον άνθρωπο, αλλά γιατί ο άνθρωπος έστρεψε τα νότα του στον Θεό.
 
Ο Άγιος Νικόλαος έρχεται στην εποχή μας να επαναφέρει όλους μας στο μέτρο και την ακρίβεια της σχέσεως μας με τον Θεό καθως “κανόνας πίστεως” ο ίδιος, καλεί όλους μας να γίνουμε μέτοχοι και κοινωνοί αυτού του “κανόνα” ο οποίος ξεκλειδώνει τις πύλες του Ουρανού” κατέληξε ο Επίσκοπος μας, ευχόμενος ‘ευφρόσυνα, ευλογημένα Χριστούγεννα, γεμάτα Χριστό και αγάπη”. Προσκεκλημένος του Διοικητή Ναυστάθμου Κρήτης ο Επίσκοπος μας μετείχε εις τον εορτασμό του Ν.Κ., χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.Δαμασκηνού, ευχόμενος τα δέοντα εις τον κ. Διοικητή και τους μετέχοντες εις την εορτή.