Skip to content Skip to footer

Πρωτοχρονιά στην Ιερά Μητρόπολη μας

Με Ιερές Αγρυπνίες, Θείες Λειτουργίες και Δοξολογίες έγινε η υποδοχή του νέου έτους σε όλες τις Ενορίες και Ιερές Μονές της Ι. Μητροπόλεως μας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος τέλεσε Ιερά Αγρυπνία εις τον Ι. Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος όπου και ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα της Ενορίας. Την Δοξολογία τέλεσε το πρωί της ημέρας, εις τον Ι. Μητροπολιτικό Ναό, Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, ομού μετά της ευλογίας της Αγιοβασιλόπιτας της Ενορίας. Εντυπωσιακή η συμμετοχή πλήθους πιστών τόσο κατά την Ιερά Αγρυπνία, όσο και εις την πρωινή Θεία Λειτουργία εις τον Ι. Μητροπολιτικό Ναό.

Στον σύντομο λόγο του ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Αμφιλόχιος αναφέρθηκε στον λόγο του Αποστόλου Παύλου: «Βλέπτε ουν πως ακριβώς περιπατείτε, μη ως άσοφοι, αλλ΄ ως σοφοί, εξαγοραζόμενοι τον καιρόν, ότι αι ημέραι πονηραί εισί» (Εφ. 5,15), σημειώνοντας: «Δώρο της πολλής αγάπης του Θεού οι χρόνοι και οι καιροί της ζωή μας. Μας χαρίζεται η ζωή δια να την εργαστούμε προς αγιασμό και σωτηρία. Με καθαρούς λογισμούς, με την δύναμη της πίστεως, τον φωτισμό και την χάρι του Αγίου Πνεύματος. Με τον προσωπικό πνευματικό μας αγώνα καλούμεθα κάθε μέρα και κάθε ώρα, κάθε στιγμή της ζωής μας, να την εξαγοράζουμε επ΄ ωφελεία πνευματική και όχι ικανοποιώντας τις σαρκικές μας επιθυμίες και απολαύσεις, οι οποίες μας εγκλωβίζουν στην χοϊκή ανυπαρξία στερώντας μας την παρουσία της χάρις και αγάπης του Θεού», κατέληξε ευχόμενος «ευλογημένη, φωτεινή, χαρούμενη, υγιεινή, καπροφορούμενη παρά Θεού η νέα χρονιά, γεμάτη Χριστό».

Κατόπιν προσκλήσεως του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκου Καλογερή, ο Επίσκοπος μας μετέβει στο μέγαρο της Αντιπεριφέρειας Χανίων δια τον καθιερωμένο Αγιασμό και κοπή Αγιοβασιλόπιτας της Αντιπεριφέρειας Χανίων, η οποία τελείται μετά την επίσημη Δοξολογία εις τον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου. Κατόπιν ευγενούς παραχωρήσεως του Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος τέλεσε τον Αγιασμό δια το νέο έτος και ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα της Αντιπεριφέρειας Χανίων. Παρόντες ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, Βουλευτές του Νομού Χανίων, ο Δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημαντήρακης ως και άλλοι Δήμαρχοι του Νομού, όλοι οι Διοικητές των Στρατιωτικών, Αστυνομικών κλπ. Μονάδων του Νομού, Περιφερειακοί, Δημοτικοί Σύμβουλοι ως και εκπρόσωποι από πλήθος Φορέων και Αρχών του Νομού Χανίων.

Ο Επίσκοπος μας, με λόγους θερμούς και φιλάδελφους, ευχαρίστησε και ευχήθηκε εις τον Σεβ. Ποιμενάρχη κ. Δαμασκηνό, ακολούθως δε ευχήθηκε προς όλους τους παρευρισκομένους τα δέοντα, κατακλείνοντας τις ευχές του με μια μαντινάδα που απεύθυνε προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος για 13η συνεχή φορά βρέθηκε, υπό την ιδιότητα του Περιφερειάρχη Κρήτης, εις την τελετή αυτή, λέγοντας του: «Όντε φανεί το πρόβλημα, Σταύρο μας έχεις λύσει, γι΄ αυτό τσι Κρήτης ο λαός, χρόνια θα σε ψηφίζει», εκφράζοντας και τα αισθήματα των παρευρισκομένων.

{source}<div align=”center”><iframe width=”670″ height=”400″ src=”https://www.youtube.com/embed/GHSivkC2BsE?si=KrNrwxjasQ_qEIDr?rel=0″ title=”YouTube video player” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share” allowfullscreen></iframe></div>{/source}