Στους όμορφους και φιλόξενους χώρους του «Τσατσαρωνάκειου» Πολιτιστικού Πολύκεντρου της Ι. Μητροπόλεως μας άρχισαν οι εργασίες του Α΄ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για την Κίσαμο, υπό την οργάνωση της Ι. Μητροπόλεως μας, με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, των Δήμων Κισάμου και Πλατανιά, της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης και της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Κισάμου. Εξήντα και πλέον επιστήμονες εγνωσμένου και διεθνούς κύρους μετέχουν παρουσιάζοντας πρωτότυπες ανακοινώσεις που αφορούν την Επαρχία Κισάμου.
Οι ανακοινώσεις αφορούν τις ενότητες: Εκκλησία-Αγιολογία-Έρευνα, Λαϊκός Πολιτισμός-Κοινωνική Ζωή-Μουσική Παράδοση, Αρχαιολογία-Βιομηχανική Αρχαιολογία-Μνημεία, Αρχαιολογία-Τοιχογραφίες-Μνημεία, Ιστορία-Διοικητική και Οικονομική Ιστορία, Φιλολογία-Παιδεία-Τέχνες. Το Επιστημονικό αυτό Συνέδριο, το οποίο θα διαρκέσει τρεις ημέρες, άρχισε με Αγιασμό που τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός. Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Αμφιλόχιο, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές και καλωσόρισε τους εκλεκτούς επιστήμονες-εισηγητές, σημείωσε: «Η ιστορία αποτελεί την μνήμη της ανθρωπότητας και με την μνήμη μπορούν να γεννηθούν νέες ιδέες και δημιουργήματα.
Είναι λοιπόν ακατανόητη ελαφρότητα, πιστεύουμε, για κάθε ώριμο άνθρωπο να αποδέχεται απροβλημάτιστα πρότυπα και συμπεριφορές ενός πολιτισμού που κρινόμενος σε υπαρξιακό επίπεδο είναι χαρακτηριστικά φτωχός», κατέληξε ο Επίσκοπος μας, ευχόμενος όπως «το παρόν πνευματικό Συμπόσιο αποτελέσει την απαρχή για μια ευρύτερη και πιο εξειδικευμένη αναζήτηση όχι μόνον σε επιστημονικό επίπεδο, αλλά από τον καθένα από εμάς που ζούμε και αγαπούμε αυτό τον ευλογημένο Τόπο, την Κίσαμο». Ακολούθησαν χαιρετισμοί των συνδιοργανωτών και η Α΄ Συνεδρία, η οποία περιελάμβανε την ενότητα: Εκκλησία-Αγιολογία-Έρευνα. Ανάμεσα στους εκλεκτούς ομιλητές της ενότητας αυτής και οι Σεβ. Μητροπολίτες Αρκαλοχωρίου-Καστελλίου και Βιάννου, κ. Ανδρέας, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., ο οποίος ομίλησε με θέμα: «Ο Παρθένιος Περίδης και ο Παρθένιος Κελαϊδής στο Επισκοπικό Ζήτημα στην Κίσαμο 1880-1882».
Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στις δύο μεγάλες αυτές προσωπικότητες και μορφές της Εκκλησίας, οι οποίοι υπήρξαν αδελφοί της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Οδηγητρίας Γωνιάς, με ιδιαίτερη αναφορά εις την μεγίστη προσφορά των στην Εκκλησία. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός στην ανακοίνωση του «Λειτουργικά άμφια της Αγίας Τραπέζης ανευρεθέντα στην Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου», παρουσίασε δια πρώτη φορά σειρά ειλητών και ιερών αντιμηνσίων, προερχόμενα εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, από τον 16ο αιώνα. Οι Συνεδρίες συνεχίζονται εις την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης και περιλαμβάνουν: εκκλησιασμό εις την Ι. Πατριαρχική Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς, ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κισάμου, περιήγηση σε παραδοσιακούς οικισμούς της Κισάμου κ.α. Ευθύνη συντονισμού και γενική γραμματέας του Συνεδρίου είναι η κ.Ζαχαρένια Σημανδηράκη, ειδική συνεργάτις των Γενικών Αρχείων του Κράτους.