Skip to content Skip to footer

Ενορία Αγίου Γεωργίου Μουρίου

agiosgeorgiosmouriouΑνατολικά της Κισάμου και σε υψόμετρο 280 μ. σκαρφαλωμένος σε μία πλαγιά ενός λόφου και χτισμένος σε μία καταπράσινη τοποθεσία με εντυπωσιακή θέα, βρίσκεται ο οικισμός Μουρί. Την ονομασία του την οφείλει στην λέξη «μούρη» που σημαίνει πρόσωπο. Μουρί χαρακτηρίζεται ένα ύψωμα απ’ όπου η θέα είναι ευρεία. Πρόκειται για ορεινό χωριό και κατοικείται περίπου από 50 κατοίκους. Η κύρια ασχολία τους είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία.

Ο οικισμός έχει να παρουσιάσει μία μακρόχρονη ιστορία. Αναφέρεται στην επαρχία Κισάμου από τον ιστορικό Barozzi, to 1577, ενώ στην αιγυπτιακή απογραφή το 1834, σύμφωνα με τον ιστορικό Rashley, αναφέρεται με 30 χριστιανικές και 2 τουρκικές οικογένειες. Ήταν πατριαρχικό χωριό. Βασική υποψία ότι ο οικισμός υπήρχε και κατά την δεύτερη βυζαντινή περίοδο, αποτελεί ο μικρός ναός του Αγίου Νικολάου, χρονολογημένος τον 12ο -13ο αιώνα. Πρόκειται για Βυζαντινή εκκλησία με ιδιόμορφη αρχιτεκτονική. Είναι σταυροειδής βυζαντινή αλλά το κάθετο κλίτος είναι ψηλότερο από το κύριο (από τη δύση προς την ανατολή), ενώ συνήθως ισχύει το αντίθετο, η και τα δύο κλίτη έχουν το ίδιο ύψος. Οι τοίχοι της εκκλησίας είναι ζωγραφισμένοι και υπάρχει μία ασυνήθιστη, μεγάλη τοιχογραφία του Αγίου Νικολάου.

Ο τρίκλιτος ιερός Ναός της Αγίας Βαρβάρας, (Αγίου Ευσταθίου και Αγίας Ειρήνης), ο οποίος βρίσκεται σήμερα στον οικισμό Λατζιανά, σύμφωνα με πηγές ήταν η κεντρική εκκλησία οικισμού βυζαντινής περιόδου, που έφερε το ίδιο όνομα. Μισοκατεστραμμένος σήμερα, με σταυροειδή βυζαντινή αρχιτεκτονική, σώζει ελάχιστα υπολείμματα τοιχογραφιών που φανερώνουν σοβαρές επιδράσεις από την βυζαντινή περίοδο. Υποστηρίζεται ότι είναι κτίσμα του 14ου αιώνα. Όμως υπάρχει κι η άποψη ότι ίσως πρόκειται για έργο των μέσων του 11ου αιώνα. Υπό αυτές τις συνθήκες, η ύπαρξη του χωριού αυτού, κατά την βυζαντινή περίοδο, θεωρείται σχεδόν βέβαιη.

Εκτός από αυτούς τους ιερούς ναούς, που αποτελούν πόλο μεγάλου ενδιαφέροντος από αρχαιολογικής άποψης, στο χωριό υπάρχουν οι κάτωθι ναοί: Ο ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος είναι και η κεντρική εκκλησία της ενορίας. Πρόκειται για πετρόκτιστο ναό. Βρίσκεται στην αρχή του χωριού κι έχει ανεγερθεί δίπλα στα ερείπια παλαιού ναού το 1890, με την βοήθεια των ενοριτών.

Σε μία από τις πιο εντυπωσιακές τοποθεσίες της περιοχής, με άπλετη θέα που φτάνει μέχρι τον κάμπο της Κισάμου, έχει χτιστεί ο ιερός ναός του Αγίου Αντωνίου. Πρόκειται για εκκλησία Βασιλικού ρυθμού, η οποία έχει ανεγερθεί περίπου το 1920 με την βοήθεια των κατοίκων του οικισμού «Κατωχώρι», όπου και βρίσκεται ο ναός.

Άλλοι ιεροί ναοί της ενορίας του Μουρίου είναι: Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ο οποίος βρίσκεται στο κοιμητήριο της ενορίας, και του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Οικοδομήθηκαν το 1883 και 1865, αντίστοιχα. Στα θεμέλια παλαιότερης εκκλησίας, οικοδομήθηκε το 1967 ο ιερός ναός του Αγίου Αθανασίου. Ο ιερός ναός του Αγίου Φανουρίου ανηγέρθη από τον αείμνηστο Φλεμετάκη Ιωάννη, το 1980. Στον οικισμό «Κατωχώρι» θεμελιώθηκε, ο ναός της Αγίας Μαρίνης, χάριν παλαιότερης εκκλησίας που υπήρχε εκεί.

Ο ιερείς που διακόνησαν την ενορία του Μουρίου είναι οι:

  • Καρτσωνάκης Εμμανουήλ (1864-1941)
  • Καρτσωνάκης Αντώνιος (1835-1915)
  • Πατσουράκης Εμμανουήλ
  • Μαζοκοπάκης Δημήτριος (1950-1960)
  • Ψαράκης Αντώνιος (1971-1995) και
  • Ψαράκης Μιχαήλ που διακονεί την ενορία μέχρι σήμερα