Skip to content Skip to footer

Μήνυμα Σεβ. Μητρ. Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου

Ενόψει της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας και των μέτρων πρόληψης που θα εξαγγελθούν για την μη διασπορά της λοιμικής πανδημίας που μαστίζει την ανθρωπότητα ολόκληρη και την Πατρίδα μας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος απευθυνόμενος στους πιστούς των Επαρχιών Κισάμου και Σελίνου, στέλνει το ακόλουθο ΜΗΝΥΜΑ.

«Αγαπημένε και ευλογημένε λαέ των Επαρχιών μας της Κισάμου και του Σελίνου. Λίγες μόλις ημέρες πριν από την ιερότερη και αγιότερη εβδομάδα του εκκλησιαστικού μας έτους, την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, την εβδομάδα του Πάθους, του Σταυρού, αλλά και της Ανάστασης του Χριστού μας, νιώθω βαθιά την ανάγκη όπως επικοινωνήσω με την αγάπη όλων σας. Ανάγκη εσωτερική, υπαρξιακή, καθώς η ανατροπή που, τόσο απρόσμενα και ξαφνικά, συνέβη στην ζωή μας από την επέλαση της λοιμικής αυτής νόσου που έχει απλώσει τα δίκτυα της σε όλη την ανθρωπότητα σκορπώντας τρόμο και φόβο, η ανατροπή λοιπόν αυτή περιόρισε την ζωή μας στο σύνολο της. Περιόρισε όχι μόνο την προσωπική, οικογενειακή, κοινωνική, επαγγελματική μας ζωή και καθημερινότητα, αλλά περιόρισε και δυσκόλεψε ακόμα και την σχέση μας με την λατρευτική και λειτουργική ζωή της Εκκλησίας μας. Και μάλιστα την πιο ιερή περίοδο του έτους, την Μεγάλη Σαρακοστή, με κορύφωση την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα. Στερηθήκαμε την ομορφιά και την χαρά των Ι. Ακολουθιών της Μεγάλης Σαρακοστής. Τις Προηγιασμένες Θείες Λειτουργίες, τους Κατανυκτικούς Εσπερινούς, τα Μεγάλα Απόδειπνα, τους Χαιρετισμούς της Παναγίας μας, όλο αυτό τον αδαπάνητο πλούτο των Ύμνων και προσευχών. Τώρα θα στερηθούμε και την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα. Τι πόνος και οδύνη! Εσωτερική συντριβή, καρδιακή. Για όσους από εμάς τρεφόμαστε από την ζωή και τα μυστήρια της Εκκλησίας, για όσους από εμάς η πίστη μας και η βιωματική μας συμμετοχή στην λατρευτική ζωή της Εκκλησίας είναι βίωμα, εμπειρία, τρόπος και στάση ζωής και όχι «έθιμο» και «συνήθεια», νιώθουμε και μοιραζόμαστε αυτή την εσωτερική συντριβή. Τον πόνο και την οδύνη. Ο Επίσκοπος σας πονά, θλίβεται και οδυνάται για αυτή την στέρηση. Θλίβεται που δεν ανταμώνει στις Εκκλησιές των κωμοπόλεων και των χωριών μας τον λαό του Θεού, πρόσωπα οικεία, προσφιλή και αγαπημένα. Όλους και όλες εσάς αγαπημένε μου λαέ. Θλίβεται και οδυνάται που ακόμα και την Μεγάλη Εβδομάδα θα στερηθεί και θα στερηθείτε αυτής της κοινωνίας και της χαράς. Οι Ιερείς μας θλίβονται και οδυνώνται που στερούνται της συμμετοχής τους εις την Θεία Λειτουργία. Εσύ, αγαπημένε και ευλογημένε λαέ του Θεού, θλίβεσαι και οδυνάσαι που δεν θα μετέχεις εις τα δρώμενα της Αγίας Εβδομάδας. Που δεν θα προσκυνήσεις τον Νυμφίο που θα εξέλθει στο μέσον του Ναού, που δεν θα προσκυνήσεις τον Σταυρό Του την Μεγάλη Πέμπτη, που δεν θα στολίσεις τον Επιτάφιο Του, δεν θα ψάλλεις τα Εγκώμια Του και δεν θα Τον ανταμώσεις στον τάφο Του. Που δεν θα Τον λιτανεύσεις στις πλατείες και τις γειτονίες μας. Θλίβεσαι και οδυνάσαι που δεν θα ανάψεις το κερί της Ανάστασης από την Ωραία Πύλη, που δεν θα ακούσεις στην Εκκλησία σου το «Χριστός Ανέστη», που δεν θα φιλήσεις τους αγαπημένους σου την ώρα της Ανάστασης. Που θα δυσκολευτείς να κοινωνήσεις του Σώματος και του Αίματος του Χριστού μας. Όχι γιατί, όπως κάποιοι εμμένουν, η Θεία Κοινωνία μεταδίδει ασθένειες. Ο Χριστός είναι πηγή ζωής και χαράς, αλλά γιατί δεν θα μετέχεις στα δρώμενα της Μ. Εβδομάδας.

Θλίβεσαι και οδυνάσαι… Όμως αγαπημένοι μου αδελφοί. Τον πόνο και την οδύνη αυτή χρειάζεται να μεταμορφώσουμε σε δύναμη πίστης και ψυχής. Μην μείνουμε σε αυτό, μην εγκλωβιστούμε στην δοκιμασία και δυσκολία αυτή της ζωής μας. Ας παρηγορηθούμε από τον λόγο και την αιτία. Στερούμεθα όλο αυτό που γεμίζει τις ψυχές και τις καρδιές μας όχι γιατί το αρνούμεθα. Μη γένοιτο! Το στερούμεθα επειδή αγαπάμε. Από αγάπη! Ναι! Όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, αυτή είναι η αιτία. Η αγάπη είναι η αιτία της στέρησης, της θυσίας μας αυτής. Αγαπάμε τον συνάνθρωπο μας, τον πατέρα και την μητέρα μας, τα παιδιά μας, τον παππού μας και την γιαγιά μας, τον σύζυγο και την σύζυγο μας. Αγαπάμε όλους εκείνους που ζουν γύρω μας, δίπλα μας και ανάμεσα μας, τους αγαπάμε και δεν θέλουμε να γίνουμε εμείς αιτία η λοιμική και ύπουλη αυτή πανδημία και ασθένεια που τόσο φόβο και τρόμο προκαλεί, δεν θέλουμε και δεν επιθυμούμε εξ΄ αιτίας μας να περάσουν την δοκιμασία αυτή. Η αγάπη, λέει ο Όσιος Παίσιος ο Αγιορείτης, χρειάζεται θυσίες. Αυτή είναι η δική μας θυσία. Μας πονά, μας θλίβει, μας στεναχωρεί, μας δυσκολεύει, αλλά… η αγάπη είναι εκείνη που πάντα νικά κάθε πόνο, κάθε οδύνη, κάθε αγωνία και δυσκολία! Που αξίζει κάθε θυσία.

Σας καλούμε λοιπόν και σας παρακαλούμε τις ημέρες που θα ακολουθήσουν και ιδιαίτερα την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, όπως καθ΄ όλη την περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής δείξαμε την αναγκαία σοβαρότητα, ωριμότητα και υπευθυνότητα, το αυτό να πράξουμε και τις ημέρες αυτές. Τι νόημα θα έχει αλήθεια να απαιτήσουμε να πάμε στην Εκκλησία όταν η παρουσία μας εκεί μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης αρρώστιας και μάλιστα λοιμικής και τόσο απειλητικής; Μια τέτοια συμπεριφορά θα δώσει χαρά στον Χριστό μας, ο Οποίος οδηγείται και πάλι στο εκούσιο Πάθος Του και τον Σταυρό για να χαρίσει σε όλους μας ζωή και περίσσευμα ζωής; Πιστεύουμε πως η Πολιτεία, στην οποία χρωστούμε ευχαριστίες για τα μέτρα πρόληψις που έχει λάβει και έχει διαφυλάξει τον λαό μας από μεγαλύτερη συμφορά, πιστεύουμε ότι θα υιοθετήσει τις προτάσεις της Εκκλησίας και θα λειτουργήσουν οι Εκκλησίες μας μόνο με τον Ιερέα και τα απαραίτητο προσωπικό. Εμείς οργανώνουμε όλες οι Ι. Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος που θα τελούνται στον Ι. Μητροπολιτικό μας Ναό να μεταδίδονται, απευθείας, από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό του τόπου μας το «Ράδιο Ριζίτες», 92,4FM και ευχαριστούμε τον ιδιοκτήτη του Σταθμού κ. Βαγγέλη Χατζηκοκολάκη για την προθυμία του αυτή. Με Ανακοίνωση μας θα σας ενημερώσουμε επακριβώς για το Πρόγραμμα.

Σας καλώ λοιπόν και σας παρακαλώ, σας ικετεύω, να δείξετε, να δείξουμε όλοι μας, κατανόηση και να συμπαρασταθούμε ό ένας στον άλλο. Με την ωριμότητα μας, την υπευθυνότητα μας και την συνέπεια μας στα όποια προληπτικά μέτρα θα ληφθούν και εξαγγελθούν τις επόμενες ημέρες. Για να υπερβούμε με τον πιο ανώδυνο τρόπο αυτή την δοκιμασία. Για να μην θρηνήσουμε πρόσωπα αγαπημένα. Για να μην βάλουμε σε δοκιμασία και περιπέτεια πρόσωπα μας αγαπημένα. Να είμαστε όλοι μας συνεπείς και υπεύθυνοι. Να μην δυσκολέψετε ούτε τον Επίσκοπο σας, ούτε τους Ιερείς μας, οι οποίοι θα κληθούν να εφαρμόσουν ότι μέτρα αποφασιστούν, χωρίς παρεκκλίσεις και εκτροπές. Η αγάπη στον άλλο, τον αδελφό, τον συνάνθρωπο, τον ευπαθή, τον ανήμπορο και τον αδύναμο ας είναι το κριτήριο μας και όχι η αγάπη προς τον εαυτό μας και το θέλημα μας. Δεν είναι κριτήριο της πίστης μας η επιβολή του θελήματος μας. Ας μην ξεχνούμε εξ΄ άλλου ότι εμείς οι πιστοί όπου και αν βρισκόμαστε αποτελούμε μέλη και μέρος της Εκκλησίας και προσευχόμεθα στον Χριστό να μας αγιάσει και ευλογήσει. Σε αυτή την Εκκλησία της χαράς και της Ανάστασης ανήκουμε όλοι μας, είμαστε μέλη και μέρος Της. Ας ξεπεράσουμε λοιπόν την δοκιμασία αυτής της περιόδου για να μπορούμε στην πορεία της ζωής μας να χαιρόμαστε και να γευόμαστε, όλοι μαζί, αυτή την χαρά της συμμετοχής μας στην λατρευτική και λειτουργική ζωή Της. Για να μπορεί η ζωή μας στο σύνολο της να είναι μια διαρκής, αέναη Ανάσταση. Εμπιστευόμαστε την Εκκλησία μας, ακούμε και εφαρμόζουμε τις παραγγελίες Της, ως και τα όσα παραγγέλλουν οι ειδικοί Επιστήμονες. Εντείνουμε τις προσευχές μας και παρακαλούμε τον Κύριο μας που πορεύεται προς το εκούσιο Πάθος Του, την Παναγία Μητέρα Του και όλους τους Αγίους μας, τον Όσιο Νικηφόρο τον Λεπρό, σύντομα να μας ελευθερώσουν, να μας λυτρώσουν από αυτή την δοκιμασία και θλίψη για να μπορέσουμε όλοι μαζί να γιορτάζουμε κάθε μέρα της ζωής μας, μεταμορφώνοντας την σε Πάσχα, σε Ανάσταση»!


Μητροπολίτης
Κισάμου και Σελίνου
Αμφιλόχιος