Skip to content Skip to footer

Εγκύκλιος για τα Τροχαία Ατυχήματα 5/2010


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΙΣΑΜΟΥ & ΣΕΛΙΝΟΥ

 

Αριθμ. Πρωτ. 1.214/Φ.5.1                                                      Εν Κισάμω τη 13η Απριλίου 2010

 

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

( 5/2010)

    

Προς

το Χριστεπώνυμο Πλήρωμα

της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου & Σελίνου

Αγαπητοί μου φίλοι και αδελφοί, τέκνα των Επαρχιών μας Κισάμου & Σελίνου, Χριστός Ανέστη!

Την όμορφη αυτή περίοδο του Πεντηκοσταρίου επικοινωνώ για άλλη μία φορά με την αγάπη σας θέλοντας κατ’ αρχήν να ευχηθώ και πάλι όπως ο Αναστημένος Κύριός μας ανασταίνει την καθημερινότητα της βιωτής μας γεμίζοντάς την φως, δύναμη, ελπίδα, χάρη, χαρά και πολύ ευλογία.

Ταυτόχρονα επιθυμώ να μοιραστώ μαζί σας λίγες σκέψεις, ένα σύντομο προβληματισμό, αναφορικά με μία από τις πιο οδυνηρές μάστιγες της εποχής μας, αλλά  και του τόπου μας. Αυτής των τροχαίων ατυχημάτων. Φαινόμενο της σύγχρονης κοινωνίας το οποίο, δυστυχώς, έχει πάρει επικίνδυνες και οδυνηρές διαστάσεις. Καθημερινά σχεδόν η άσφαλτος ποτίζεται από ανθρώπινο αίμα, κυρίως νέων ανθρώπων παιδιών που, ως μη όφειλε, αφήνουν την πνοή και ζωή τους στον Καιάδα της ασφάλτου. Περισσότεροι από 1500 συνάνθρωποί μας σβήνουν κάθε χρόνο στην άσφαλτο. Πολλαπλάσιοι μένουν μονιμα ανάπηροι. Στον τόπο και τον Νομό μας, τα Χανιά, τα θύματα της ασφάλτου υπερβαίνουν τα 30 ετησίως. Ο πόνος δυσβάστακτος, οι συνέπειες τραγικές.

Ενώπιον αυτής της τραγικής πραγματικότητας χρειάζεται όλοι να αφυπνιστούμε. Γονείς, εκπαιδευτικοί, φορείς, πολιτεία, κοινωνία. Η Εκκλησία και η Μητρόπολίς μας ευαισθητοποιημένη σε θέματα κοινωνικά, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Πρόληψης από τα Τροχαία Ατυχήματα (ΠΡΟ.Τ.Α.) αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης των τοπικών μας κοινωνιών. Ενημερώνει, παρεμβαίνει, κινητοποιεί, ευαισθητοποιεί. Απευθύνεται προς όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους του τόπου μας, θέτοντας τον καθένα μας ενώπιον των ευθυνών του. Είναι γνωστό εξ  άλλου ότι αιτία των τροχαίων ατυχημάτων είναι κύρια και πρώτα απ’ όλα η ανθρώπινη συμπεριφορά: είτε ως  υπερβολική ταχύτητα, είτε ως κατανάλωση αλκοόλης, η τέλος ως η μη τήρηση των κανόνων Οδικής Ασφάλειας και Κυκλοφορίας (ΚΟΚ).

Τι χρειάζεται λοιπόν να γίνει άμεσα; Αλλαγή συμπεριφοράς και νοοτροπίας σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος. Να οδηγούμε με νηφαλιότητα και σύνεση. Να εφαρμόζουμε πιστά τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας. Να μην λησμονούμε ποτέ ότι οι ζώνες ασφάλειας σώζουν ζωές. Να μην υποχωρούμε στις απαιτήσεις των ανήλικων παιδιών μας για οδήγηση αυτοκινήτου η δίκυκλου. Να ζητούμε από τους καθ’ ύλιν αρμόδιους την βελτίωση των δρόμων μας. Να απαιτούμε και να διεκδικούμε. Σας ενημερώνομε, τέλος, ότι η Μητρόπολίς μας, σε συνεργασία με Φορείς του τόπου, διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία το πρωΐ της Τετάρτης 28ης Απριλίου, στο Κεντρο Υγείας Κισάμου, στην μνήμη των νεαρών θυμάτων από τα τροχαία ατυχήματα στην ευρύτερη περιοχή.

Ας μην λείψει κανείς, αδελφοί μου, από την κοινή αυτή προσπάθεια των φορέων της τοπικής κοινωνίας για αλληλεγγύη και συμπαράσταση στο Θείο δώρο που λέγεται ζωή. Ας αγωνιστούμε επίσης όλοι μας να μην θρηνήσομε ποτέ πια άλλα θύματα. Επιτέλους, όχι άλλα παιδιά χαμένα στην άσφαλτο, όχι άλλο αίμα αθώο. Όχι άλλος πονος. Σήμερα είναι η ώρα. Ο καθένας μας ας αναλάβει την ευθύνη του.

 

Μετά πολλών ευχών

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο Κισάμου & Σελίνου
ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΣ