Ο Δήμος Κισάμου και η Περιφέρεια Κρήτης, με την υποστήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως μας, του Δήμου Καντάνου – Σελίνου, του Εμπορικού Επιμελητηρίου Χανίων και την αρωγή-συμμετοχή των Πολιτιστικών Συλλόγων του πρώην Δήμου Ινναχωρίου, οργάνωσαν εκδήλωση Ιστορικής Μνήμης για τα 200 χρόνια από τη σφαγή του Λαφονησίου, με την ονομασία «Σπαράγματα Λαφονησίου». Η εξόχως ποιοτική και άριστα οργανωμένη επετειακή αυτή εκδήλωση Ιστορικής Μνήμης φιλοξενήθηκε κάτω από τους θόλους της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοσκαλιτίσσης, στην άνετη και προσφάτως ανακαινισμένη, πλακόστρωτη, πλατεία της Μονής. Η εκδήλωση περιελάμβανε χαιρετισμό από τον Δήμαρχο Κισάμου κ. Γεώργιο Μυλωνάκη, ομιλία για τα ιστορικά γεγονότα της σφαγής του Λαφονησίου από τον Δρ. Κωνσταντίνο Φουρναράκη, Προϊστάμενο του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης, ιστορικές αφηγήσεις από την Ηθοποιό κα Θεώνη Κουτσουνάκη, χορογραφία-ερμηνεία από την κα Άρια Σταματάκη, με συμμετοχή του κ. Μανώλη Κογχυλάκη, ερευνητικού υπεύθυνου της ιστορικής καταγραφής, σε κείμενο εμπνευσμένο από το βιβλίο του “Λαφονήσι Μουσαγόρες”.
Τον σχεδιασμό και την δημιουργία του οπτικοακουστικού υλικού είχε ο κ. Θοδωρής Παρασκάκης την δε επιμέλεια-δραματουργία η κα Μέτη Παναγιωτοπούλου. Συμμετείχε η πολυπληθής Χορωδία Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, με μαέστρο, διεύθυνση χορωδίας και ορχήστρας τον Μουσικό κ. Γεώργιο Χαχλάκη και την συμμετοχή μουσικών, παραδοσιακών οργάνων. Ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως μας και Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοσκαλιτίσσης Παν. Αρχ. π. Αγαθάγγελος (Κουμαρτζάκης), καλωσόρισε και συντόνισε την εκδήλωση, αναφερόμενος, με λόγο μεστό, στην σημασία του ιστορικού αυτού επετειακού εορτασμού. Χαιρετισμό, επίσης, απεύθυνε ο φιλοξενούμενος Ιεράρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος, ο οποίος εξέφρασε την πολύ χαρά και συγκίνηση του και κάλεσε όλους να εγερθούν και να ψάλλουν τον Εθνικό Ύμνο. Η πολύ ποιοτική, εξόχως οργανωμένη και με πολλά μηνύματα επετειακή αυτή εκδήλωση έκλεισε με χαιρετισμό του Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Αμφιλοχίου, ο οποίος, με λόγους θερμούς, καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον φιλοξενούμενο Ιεράρχη, Σεβ. Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκο.
Ευχαρίστησε και χαιρέτισε όλους τους εμπλεκομένους και συμμετέχοντες στην εκδήλωση, σημειώνοντας: «Επίκαιρα, όσο ποτέ, τα μηνύματα της παρούσης επετειακής εκδήλωσης. Μνημόσυνο στα 650 και πλέον γυναικόπαιδα και γέροντες που σφαγιάστηκαν και θυσιάστηκαν, «για του Χριστού την πίστη την αγία και της Πατρίδας την ελευθερία», ποτίζοντας με το μαρτυρικό τους αίμα το χώμα του Λαφονησίου. Παρακαταθήκη ιερή στις επιγενόμενες γενεές για το πώς θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε σε κάθε κτήση και κατάκτηση που έρχεται να αλώσει, να αλλοιώσει και αλλοτριώσει τα ιερά και τα όσια του Γένους. Άραγε όλοι εμείς, οι συνεχιστές τέτοιων ηρωικών προγόνων, μας διακατέχει το αυτό ηρωικό φρόνημα και σθένος;», διερωτήθηκε ο Επίσκοπος μας. Ακολούθησε, για το πολυπληθές ακροατήριο, το οποίο είχε κατακλύσει την πλατεία της Ιεράς Μονής Χρυσοσκαλιτίσσης, πλούσιο παραδοσιακό κέρασμα, προσφορά του Δήμου Κισάμου και των Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής.