Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης εόρτασε την ιερά μνήμη των Αγίων ισαποστόλων και φωτιστών των Σλάβων Κυρίλλου και Μεθοδίου, στους οποίους είναι αφιερωμένο το παρεκκλήσιο του Ιδρύματος, με ένα διήμερο Πρόγραμμα πολλαπλών δράσεων, με τον γενικό τίτλο: «Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος: Προστάτες της Ευρώπης». Το πρωί του Σαββάτου και με την συνεργασία του τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και του Παγκρήτιου Συνδέσμου Θεολόγων πραγματοποιήθηκε Ημερίδα όπου αξιόλογοι ομιλητές ανέπτυξαν σχετική θεματολογία.
Συγκεκριμένα: κ. Ηλίας Ευαγγέλου, Επ. Καθ. Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. «Οι άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος ως φορείς της οικουμενικής πολιτικής της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στον κόσμο των Σλάβων», κ. Άννα Μπενιουδάκη, Δικηγόρος «Αξίες και κοινωνική πολιτική της Ε.Ε.», κ. Κων/νος Ζορμπάς, Γεν. Δντής Ο.Α.Κ., «Κοινωνική συνοχή και αξίες στην Ε.Ε.», κ. Ελένη Οικονόμου, Επίκ. Καθ. Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. «Γλωσσική πολιτική του Ιεραποστολικού πεδίου τον 9ο αιώνα», κ. Χριστόφορος Αρβανίτης, Επ. Καθ. Α.Ε.Α.Η.Κ., «Ο ρόλος της θρησκείας στο ευρωπαϊκό πολιτισμικό γίγνεσθαι», κ.Ηλίας Ευαγγέλου και κ. Ελένη Οικονόμου, «Η ζωή και η δράση των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και η συμβολή τους στην πνευματική συγκρότηση των Σλάβων».
Το εσπέρας της παραμονής της εορτής στο ομώνυμο παρεκκλήσιο της Ακαδημίας τελέστηκε Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Αμφιλοχίου, την δε κυριώνυμο ημέρα Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Μετά την Θεία Λειτουργία οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κολυμβαρίου και του 9ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων, έλαβαν μέρος σ΄ ένα ουσιαστικό διάλογο με διαφορετικά δρώμενα (ποίηση, θέατρο, κ.α.), με κεντρικό θέμα: «Κρήτη και Ευρώπη: Μια ενδιαφέρουσα διαπολιτισμική συνύπαρξη». Τα παιδιά με τον δικό τους μοναδικό τρόπο έδωσαν το μήνυμα της αλληλεγγύης των λαών της Ευρώπης και της κοινής συνύπαρξης. Οι ομιλητές, προσεγγίζοντας επιστημονικά και τεκμηριωμένα την θεματολογία τους, ανέδειξαν την μέγιστη προσφορά των τιμωμένων αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, ως επίσης και την ουσιαστική συμβολή τους στον εκπολιτισμό των Σλαβικών λαών.
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος αναφερόμενος στην επισήμανση του μεγάλου Βυζαντινολόγου Στήβεν Ράνσιμαν ότι «Η Ανατολική Ευρώπη όλο σχεδόν τον πολιτισμό τον χρωστούσε στους ισαποστόλους και αξιωματούχους της Κωνσταντινούπολης, ακόμα και η Δυτική Ευρώπη είχε και αυτή ένα μόνιμο χρέος απέναντι της», διερωτήθηκε που πορεύεται και που οδηγείται η σημερινή Ευρώπη. «Εάν, σημείωσε, η Ευρώπη σήμερα αναζητά τις ρίζες της και τον προσανατολισμό της, δεν πρέπει να ξεχνά πως αυτές οι ρίζες είναι Χριστιανικές. Συνεπώς επιτακτική ανάγκη της σημερινής ευρωπαϊκής πραγματικότητας είναι ο επανευαγγελισμός της, με σεβασμό και αποδοχή στις όποιες ιδιαιτερότητες και μειονότητες», κατέληξε, ευχαριστώντας τόσο το τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. ως επίσης και τον Παγκρήτιο Σύνδεσμο Θεολόγων για την συνεργασία με το Ίδρυμα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον Γενικό Δντή της ΟΑΚ Δρ. Κωνσταντίνο Ζορμπά, βαθύ γνώστη των Ευρωπαϊκών θεμάτων.