Σε έναν από τους αρχαιότερους Ναούς της Κρήτης, Ι. Ναός Μιχαήλ Αρχαγγέλου, Ροτόντα Επισκοπής Κισάμου, (6ος αιω), Καθεδρικό Ναό του Αγ. Εθνοϊερομάρτυρος Μελχισεδέκ, Επισκόπου Κισάμου, εορτάστηκε η ιερά μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Μελχισεδέκ. Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος.
Σύμφωνα με τις πηγές ο περιηγητής Pashley αναφέρει πως: «………ο επίσκοπος Κισσάμου παρεδόθη εις την μήνιν του όχλου όστις άνευ διακρίσεως εις το αξίωμά του, τον έσυρεν από την γενειάδα ημίγυμνον δια μέσου όλης της πόλεως και τον απηγχόνισε θηριωδώς εις την οδόν προς την μητροπολίν του.
Αδυνατώ να περιγράψω την αγρίαν χαρά του όχλου και ακόμα ολιγότερον την αγανάκτησιν των δημίων, οίτινες παρά τας θηριωδίας των δεν ηδυνήθησαν να κάμψουν το φρόνημα του δυστυχούς και άξίου καλυτέρας τύχης επισκόπου….». Τον επίσκοπο Κισσάμου Μελχισεδέκ και τον Ιεροδιάκονο Καλλίνικο κρέμασαν «με ανεκδιήγητον καταισχύνην » στον Πλάτανο της Πλατείας Σπλάντζιας στα Χανιά στις 19 Μαϊου 1821 ημέρα της εορτής της Αναλήψεως του Κυρίου.
Ο Επίσκοπος μας σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Με ιερό δέος και βαθιά συγκίνηση τελέσαμε σήμερα την Αναίμακτο Λατρεία σε τούτο τον ιερό τόπο του μαρτυρίου και της μαρτυρίας, τον οποίο μας κληροδότησαν οι αιώνες, τόπο όπου ιερουργούσε ο άγιος Εθνοϊερομάρτυς Μελχισεδέκ, Επίσκοπος Κισάμου. Βαρύ το χρέος και η ευθύνη ομολογίας της πίστεως. Εκείνος, μάρτυρας και ήρωας της Πίστεως και της Πατρίδας, με φρόνημα ανδρείο και ηρωικό, στάθηκε όρθιος και κραταιός ενώπιον του κατακτητή της εποχής και μαρτύρησε, ομολογώντας Χριστό και Ελλάδα.
Διερωτώμαι αδελφοί, στους χρόνους και καιρούς μας όπου ποικιλοτρόπως και εντέχνως πολλοί είναι εκείνοι που πολιορκούν την ψυχή μας, στοχεύοντας στην άλωση και αλλοτρίωση της, πόση δύναμη, σθένος και αντίσταση, διαθέτουμε εμείς και πόσο αληθινά ομολογούμε πίστη στον Χριστό και την Πατρίδα μας;», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος.