Skip to content Skip to footer

Πρώτη Ι. Παράκληση Παναγίας της “Γιάτρισσας” στην Ι. Μητρόπολη μας

Με ιερό δέος και βαθιά συγκίνηση τελέστηκε, μετά τον Εσπερινό της εορτής του Αγίου Αμφιλοχίου, Επισκόπου Ικονίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό μας Ναό, Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, και  ενώπιον της ιεράς και θαυματουργού Εικόνος Πανάγια η «Γιάτρισσα», η πρώτη Ιερά Παράκληση Της, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου και συνευχομένων του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου και του Ποιμενάρχου μας κ. Αμφιλοχίου.

Παρακλητικός Κανόνας «Συντεθείς ἐν Ἁγίῳ Ὄρει τοῦ Ἄθωνος ὑπό Ἀθανασίου ἱερομονάχου τοῦ Σιμωνοπετρίτου, Ὑμνογράφου τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μεγάλης Ἐκκλησίας». Πρόκειται περί Παρακλητικού Κανόνος «ΕΙΣ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΓΙΑΝ  ΔΕΣΠΟΙΝΑΝ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΝ ΗΜΩΝ ΘΕΟΤΟΚΟΝ ΤΗΝ ΓΙΑΤΡΙΣΣΑΝ», εξόχου κάλλους, ο οποίος συνετέθη υπό του σεβάσμιου και χαρισματικού ιερομονάχου π. Αθανασίου Σιμωνοπετρίτου, Υμνογράφου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας. Ο Παρακλητικός αυτός Κανόνας αναθεωρήθηκε «διά τήν Ἱεράν Μητρόπολιν Κισάμου καί Σελίνου τῇ  15.9.2023».

Όπως εξήγησε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος: «Και ο Ιερός αυτός Παρακλητικός Κανόνας είναι δώρο του ουρανού, δώρο της Παναγίας μας της «Γιάτρισσας», συμπληρώνοντας: «Μετά την θαυμαστή έλευση της ιεράς και θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας της «Γιάτρισσας» εις την Ιερά Μητρόπολη μας, καθώς η Ίδια η Παναγία επέλεξε να έλθει εις τον τόπο μας, «… Με περιμένει πολύς κόσμος εκεί να με προσκυνήσει και να τον γιατρέψω», σύμφωνα με αποκαλυπτική μαρτυρία, θέσαμε αίτημα προσευχής την ανεύρεση κατάλληλου Ι. Παρακλητικού Κανόνος Της.

Περί τα τέλη του μηνός Σεπτεμβρίου λάβαμε, από την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας και από τον σεβαστό σε όλους μας ιερομόναχο π. Αθανάσιο Σιμωνοπετρίτη, ένα φάκελο ο οποίος περιείχε Ιερό Παρακλητικό Κανόνα εις την Παναγία την «Γιάτρισσα», ποίημα δικό του προς την Παναγία! Μεγάλη η συγκίνηση και η χαρά μας, καθώς ομολογουμένως δεν είχαμε σκεφθεί να απευθυνθούμε σε εκείνον δια την συγγραφή κατάλληλου δια την περίσταση Παρακλητικού Κανόνος. Επικοινωνήσαμε τηλεφωνικώς μαζί του, το πρώτον δια να τον ευχαριστήσουμε και, ακολούθως, δια να πληροφορηθούμε τον λόγο της αποστολής.

Ως μας εξήγησε  διάβασε, εις το Περιοδικό της Ιεράς Μητροπόλεως μας, το θαυμαστό γεγονός ελεύσεως της ιεράς και θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας της «Γιάτρισσας» εις την Ι.Μητρόπολη μας «μυστήριο αγάπης» το ονόμασε,  συγκινήθηκε «με την θαυμαστήν επιλογήν της Παναγίας μας» και έλαβε την ευλογημένη πρωτοβουλία όπως μας αποστείλει τον Ιερό αυτό Παρακλητικό Κανόνα, τον οποίο διαμόρφωσε καταλλήλως δια την δική μας περίσταση και περίπτωση!

Ολόθυμες και από καρδιάς οι ευχαριστίες μας προς τον σεβάσμιο και χαρισματικό π. Αθανάσιο Σιμωνοπετρίτη ως και προς τον σεβαστό Γέροντα και Καθηγούμενο της Μονής του, Γέροντα Ελισαίο, δια την ευλογία της αποστολής», ανέφερε ο Επίσκοπος μας, ευχαριστώντας επίσης και τον Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο «δια την συγγραφή του Απολυτικίου της Παναγίας της «Γιάτρισσας» ως και Μεγαλυναρίων, τα οποία εντάχθηκαν εις τον Ι. Παρακλητικό Κανόνα».

Ακολούθως ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.Πρόδρομος, αναφέρθηκε εις το γεγονός: «Από αυτή την χρονιά και στο εφ΄ εξής, η εορτή του Αγίου Αμφιλοχίου θα είναι κλεισμένη στην αγκαλιά της Παναγίας της «Γιάτρισσας».  Σεβασμιώτατε, ψάλλαμε σήμερα, για πρώτη φορά, την Παράκληση στην Παναγία την «Γιάτρισσα» που, όπως είπατε, και αυτό δικό Της δώρο. Δια του χαρισματικού όντως π. Αθανασίου  Σιμωνοπετρίτου, του Μεγάλου Υμνογράφου της Αγίας μας Εκκλησίας.

Η Παναγία επέλεξε να έλθει και να μείνει εδώ. Δική Της η εμφάνεια και δική Της η επιλογή να έλθει. Αυτό είναι μεγάλη ευλογία και μεγάλη χαρά. Απόψε έχουμε όλοι μας που είμαστε εδώ οι παρόντες, κοινωνοί και μέτοχοι της χαράς της Εκκλησίας, αυτή την καρδιακή ευφροσύνη και χαρά. Γιατί η Παναγία δεν μας αφήνει, ακόμα και όταν εμείς Την αφήνουμε επιλέγοντας άλλους τρόπους και άλλους δρόμους ζωής και πορείας. Η Παναγία, σήμερα, ανοίγει διάπλατα την αγκαλιά Της να χωρέσουμε όλοι», κατέληξε ο ομιλών Ιεράρχης.

Προς το πολυπληθές εκκλησίασμα διενεμήθη ο Ι. Παρακλητικός Κανόνας, το δε εόρτιο διήμερο διενεμήθησαν περισσότεροι από 1.000 Ι. Παρακλητικοί Κανόνες εις τους μετέχοντες. Όπως ανακοίνωσε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος «ο Παρακλητικός Κανόνας της Παναγίας της «Γιάτρισσας» θα ψάλλεται, ενώπιον της θαυματουργού Εικόνος, το απόγευμα της 1ης και της 3ης Πέμπτης εκάστου μηνός, τις δε άλλες δύο Πέμπτης του μηνός θα ψάλλεται ο Παρακλητικός Κανόνας της Παναγίας της «Βηματάρισσας», καθώς εις τον Ι. Μητροπολιτικό Ναό είναι τεθησαυρισμένο πιστό αντίγραφο Της εκ της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου. Κάθε δε Δευτέρα απόγευμα ψάλλεται ο Παρακλητικός Κανόνας του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού».