Skip to content Skip to footer

Περί Μονάδας Τεχνητού Νεφρού Γ.Ν. Χανίων

Με αφορμή δημοσιεύματα σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο των τελευταίων ημερών, αναφορικά με την Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Γ.Ν.Χ., ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Τον τελευταίο καιρό διάφορα δημοσιεύματα, ένθεν-κακείθεν, αναφέρονται στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Γ.Ν. Χανίων, εξ΄ αφορμής της χρήσης, όπως λέγεται, κάποιων ληγμένων φίλτρων σε αιμοκαθαιρόμενους.

Αντηλλάγησαν επιστολές, δημοσιεύτηκαν διαφορετικές-αντίθετες γνώμες και απόψεις, ειπώθηκαν υπονοούμενα και έβαλαν πιστεύω πολλούς από εμάς, ίσως όλη την κοινωνία των Χανίων, καθώς η Μ.Τ.Ν. του Γ.Ν. Χανίων αφορά όλους μας, διότι παρέχει όχι μόνον παράταση, αλλά ποιότητα ζωής, σε πρόσωπα οικεία και αγαπημένα· έθεσαν λοιπόν όλους μας ενώπιον ποικίλλων προβληματισμών και σκέψεων. Σαφώς και είς ό,τι μας αφορά δεν είμαστε ούτε ειδήμονες, ούτε διαθέτουμε τις γνώσεις εκείνες που μας επιτρέπουν να μιλούμε εκ του ασφαλούς. Ως σκεπτόμενοι άνθρωποι όμως, πολίτες αυτού του τόπου, που μας ενδιαφέρει και τον αγαπάμε, και, επιπροσθέτως, έχοντας προσωπική εμπειρία από την λειτουργία της Μ.Τ.Ν. του Γ.Ν. Χανίων, καθώς για περισσότερα από 4 έτη, στην Κλινική-Μονάδα αυτή, νοσηλεύτηκε πολύ αγαπημένο μας πρόσωπο, νιώσαμε την ανάγκη αυτής της δημοσίας τοποθέτησης.

Και καθώς, ίδιον των καιρών μας, η προβολή του κακού και αρνητικού, αφού όπως λέει και ο Λούις Στίβενσον: «Το καλό και το κακό είναι τόσο κοντά μεταξύ τους, σαν να είναι αλυσοδεμένα μαζί μέσα στην ψυχή», θεωρούμε πως σε περιπτώσεις που η συνείδηση μας πληροφορεί ότι το κακό πάει να επισκιάσει το καλό, έχουμε χρέος – οφείλουμε να αρθρώνουμε λόγο και άποψη. Αναφορικά λοιπόν με την λειτουργία της συγκεκριμένης Μονάδας του Γ. Ν. Χανίων, δηλώνουμε δημόσια ότι μας εκφράζει, σε απόλυτο βαθμό, το κείμενο που συνυπέγραψαν όλοι οι αιμοκαθαιρόμενοι της Μονάδας, οι οποίοι είναι και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, καθώς μιλούμε για τις δικές τους ζωές και την ποιότητα τους. Προφανώς κανείς άλλος δεν μπορεί να αγωνιά και να ενδιαφέρεται περισσότερο από τους άμεσα εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους.

Οι άνθρωποι αυτοί λοιπόν, οι οποίοι σηκώνουν τον δικό τους σταυρό, με λόγο ξεκάθαρο και απόλυτα αληθινό κατέθεσαν, δημόσια, ότι βιώνουν στον Γολγοθά της ζωής τους. Τι; Εμπιστοσύνη, Ευγνωμοσύνη, Ευχαριστίες, στο Ιατρικό προσωπικό της Μονάδας, όπως αναφέρουν ονομαστικά. Μαζί με τους συνανθρώπους μας αυτούς που, ιώβεια σηκώνουν τον σταυρό τους, καταθέτουμε και την δική μας ευγνωμοσύνη, εμπιστοσύνη και ευχαριστίες τόσο προς τον Διευθυντή της Μονάδας, καταξιωμένο και εγνωσμένου κύρους Ιατρό κ. Τζανάκη Ιωάννη, όσο και στην επίλεκτη ιατρική ομάδα που τον περικυκλώνει.

Η 4ετής και πλέον προσωπική μας εμπειρία, καθώς πολλές φορές βρεθήκαμε στους χώρους της Μονάδας, μας δίνει το δικαίωμα της δημόσιας αυτής δήλωσης. Τόσο το Ιατρικό, όσο και το Νοσηλευτικό προσωπικό λειτουργούν και συμπεριφέρονται στους ασθενείς, (σε όλους αδιακρίτως όπως διαπιστώσαμε), με απόλυτο σεβασμό, διάκριση, πολύ υπομονή, καλοσύνη και ευγένεια υποδειγματική. Η παρακολούθηση του αιμοκαθαιρόμενου την ώρα της αιμοκάθαρσης; Συνεχής! η ενημέρωση; (ασθενούς και συνοδού); Αδιάλειπτη! το ενδιαφέρον προς τον ασθενή; Υποδειγματικό!, η καθαριότητα των χώρων; Εντυπωσιακή! Σε τόσο και τέτοιο βαθμό που όλα αυτά συντελούν στο να δημιουργείται κλίμα και πνεύμα οικογένειας και όχι απρόσωπης σχέσης ανάμεσα στον ιατρό-νοσηλευτή και τον ασθενή.

Να κτίζεται σχέση εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού που, ιδιαίτερα στις μέρες μας, ούτε αυτονόητα, ούτε δεδομένα θεωρούνται. Ενδιαφέρον: ειλικρινές, ανιδιοτελές, ανθρώπινο που, ως καλώς γνωρίζουμε, πολλές φορές εκφράζεται και με τρόπους που φανερώνουν την ποιότητα, το ήθος και την ανθρωπιά τόσο του Διευθυντή της Μ.Τ.Ν., Ιατρού κ. Τζανάκη Ιωάννη, όσο και της εκλεκτής ομάδας-συνεργατών του. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που, όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου, και ασθενείς φύγουν από την ζωή, οι άνθρωποι αυτοί και είναι όντως Άνθρωποι, μετέχουν και στις δύσκολες και στενάχωρες ώρες της οικογένειας του ασθενούς.

Συνεπώς: Ευχαριστίες, Ευγνωμοσύνη και Εμπιστοσύνη πρέπουν σε τέτοιους Επιστήμονες και Ανθρώπους, ως και σε όλο το προσωπικό της Μονάδας, που προσφέρουν στους ασθενείς τους όχι μόνο ιατρική φροντίδα και περίθαλψη, αλλά ψυχή και καρδιά. Μια ζεστή ανοιχτή αγκαλιά που, πολλές φορές, έχει την ίδια και ίσως περισσότερη αξία από ό,τι μια απρόσωπη, επαγγελματική ιατρική γνώμη και άποψη που βλέπει τον ασθενή όχι ως πρόσωπο, αλλά ως μονάδα αναλώσιμη και, ίσως…. κερδοφόρα;;


Μητροπολίτης
Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος