Ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας χοροστάτησε στην Ι. Πατριαρχική Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς, στο Κολυμβάρι, όπου και έψαλλε την Γ΄ στάση των Χαιρετισμών, συμπροσευχομένου του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Αμφιλοχίου. Ο Επίσκοπος μας χαιρέτισε και καλωσόρισε τον χοροστατούντα Αρχιερέα, δίδοντας του τον λόγο. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέας αναφέρθηκε εις το πρόσωπο της Παναγίας μας, σημειώνοντας: «Η Υπεραγία Θεοτόκος έζησε την βιωτή της εν σιωπή και προσευχή.
Αυτό το μυστήριο της σιωπής και προσευχής έχει σήμερα ανάγκη να βιώσει ο ταραγμένος κόσμος και άνθρωπος για να οδηγηθεί στην λύτρωση από τα πάθη και τα δεινά του και στην ελευθερία των τέκνων του Θεού». Στην Ακολουθία των χαιρετισμών μετείχαν πλήθος πιστών, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Εταιρείας Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου, ομότιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ι. Μ. Κονιδάρης με ομάδα ειδικών επιστημόνων (Ακαδημαϊκών, Νομικών, κ.α.), οι οποίοι μετέχουν σε Συνέδριο στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, με θέμα: «Σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας στην ελληνική επικράτεια».
Το Συνέδριο διοργανώνει η Εταιρεία Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου και η Ορθόδοξος Ακαδημίας Κρήτης και έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Ι. Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, είναι δε αφιερωμένο εις την μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κυρού Ειρηναίου επί τη συμπληρώσει τριετίας από της εις Κύριον εκδημίας του. Η κήρυξη εργασιών του Συνεδρίου έγινε από τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, Πρόεδρο της Ι. Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, ο οποίος εξέφρασε της Εκκλησίας Κρήτης δια την πραγματοποίηση του.
Εκ μέρους των διοργανωτών χαιρέτισε ο Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γεν. Δντής της ΟΑΚ, ο οποίος αναφέρθηκε εις την σημαντικότητα των σχέσεων αυτών, ως και τους διακριτούς ρόλους που χρειάζεται να τις διέπουν, και ο Πρόεδρος της ΕΤ.ΕΚ.ΚΑ.Δ., ομοτ. Καθηγητής κ. Ι.Μ.Κονιδάρης, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά εις τον αοίδιμο Μητροπολίτη Κισάμου κυρό Ειρηναίο και την βιωματική σχέση που υπήρχε κατά τα χρόνια της Ποιμαντορίας του στη Γερμανία. Ακολούθως ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος, Πρόεδρος Δ.Σ της ΟΑΚ, χαιρέτισε και καλωσόρισε τους εκλεκτούς παρισταμένους, ευχαρίστησε τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο δια την ευλογητική παρουσία ως και τον Σεβ. Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέα, σημειώνοντας: «Εάν αποστολή της Εκκλησίας είναι και η διατήρηση της θρησκευτικής, εκκλησιαστικής συνείδησης στο κοινωνικό σύνολο και της Πολιτείας η εξισορρόπηση των σχέσεων μέσα από τα συνταγματικά πλαίσια, τότε η σχέση αυτή δεν μπορεί παρά να είναι σχέση αλληλοπεριχώρησης και συναλληλίας και να κρατείται σταθερή με αμοιβαίο σεβασμό».
Ακολούθησε η εναρκτήρια ομιλία από τον Σεβ. Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα, Καθηγητή του ΑΠΘ, ο οποίος μέσα από την βαθιά του γνώση των ιστορικών θεμάτων της Νεότερης Ιστορίας της Εκκλησίας αναφέρθηκε διεξοδικά εις την ιστορική διαδρομή και πορεία των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας κατά τον 19ο και 20ο αιώνα, με ιδιαίτερη αναφορά εις την Εκκλησία της Ελλάδος, ως επίσης και τις Εκκλησιαστικές δικαιοδοσίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου (Δωδεκάνησα, Πατριαρχική Εξαρχία Πάτμου, Άγιον Όρος και Εκκλησία Κρήτης) και το καθεστώς των Νέων Χωρών.
«Οι εκκλησιαστικές δικαιοδοσίες της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν ταυτίζονται με την Ελληνική επικράτεια, όπως συμβαίνει με άλλες χώρες. Η διαφορετικότητα αυτή διασώζει την παράδοση του Βυζαντίνου, καθώς στο Βυζάντιο δεν υπήρχε ενοποιημένη Εκκλησιαστική επικράτεια», σημείωσε μεταξύ άλλων ο αξιόλογος ομιλητής. Το Συνέδριο, το οποίο είναι τριήμερο, ολοκληρώνεται την Κυριακή με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία εις την Ι. Πατριαρχική Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς και στρογγυλή τράπεζα με θέμα: «Καύσης νεκρών- σύμφωνο συμβίωσης: Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος».