Skip to content Skip to footer

Ενορία Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Καμπανού

konstantinou kai elenis kambanou selinouΣτα νοτιοδυτικά του Νομού Χανίων βρίσκεται η επαρχία Σελίνου, την οποία απαρτίζουν οι Δήμοι: Ανατολικού Σελίνου, Καντάνου και Πελεκάνου και η Κοινότητα Γαύδου. Στο δήμο του Ανατολικού Σελίνου και μάλιστα στην έδρα του βρίσκεται η Ενορία Καμπανού-Τσισκιανών, την οποία συγκροτούν τα χωριά Καμπανός και Τσισκιανά.

Παλαιότερα η έδρα της Ενορίας δηλ. ο Καμπανός, είχε περισσότερους από 650 κατοίκους και είχε δύο ενορίες. Η μία περιελάμβανε τους συνοικισμούς Καστανιανά, Περαχώρι, Κασελιανά και κεντρική Εκκλησία της τον Άγιο Ελευθέριο. Η άλλη είχε τις συνοικίες Μπουλταδιανών, Κωνσταντακιανών, Κανταριανών και Αρχοντικού με κεντρικό Ναό τον τρίκλιτο Αγ. Νικόλαο, Μεταμόρφωση του Σωτήρα και Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Η εκκλησία αυτή κτίστηκε γύρω στα 1880 και σε θύρωμά της έχει ενετικό θυρεό. Το τέμπλο της διατηρεί όλη την παλαιά στιλπνότητά του καθώς και οι εικόνες του (και του Δωδεκάορτου), που είναι έργα του από τα Ροδωπού Αγιογράφου Εμμ. Γ. Παπαδάκη. Το πάτωμα της Εκκλησίας είναι βοτσαλωτό.

Η Εκκλησία Άγιος Ελευθέριος της πρώτης (τότε) Ενορίας είναι νεώτερη και χρονολογείται στις αρχές του παρελθόντος αιώνος. Οι εικόνες του τέμπλου καθώς και το Δωδεκάορτο και το τέμπλο με τον όλο ξυλόγλυπτο διάκοσμό του είναι ιδιαίτερης αξίας και τέχνης. Διατηρούνται δε και φροντίζονται άριστα!

Εφημέριοι των δύο ενοριών του χωριού, τα παλαιότερα χρόνια, αναφέρονται ο π. Γεώργιος Καστάνης, για τον Αγ. Ελευθέριο, και τελευταίος στην πάνω Ενορία ο π. Νικόλαος Πρωτοπαπαδάκης. Σήμερα (2007), αλλά και από το 1930 περίπου ο Καμπανός είναι μια ενορία με κεντρικό Ναό της ως το 1964 τον Άγιο Ελευθέριο και μετά τα εγκαίνια του νεόδμητου κεντρικού Ναού στο κέντρο του Καμπανού, ο νέος ναός των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στον οποίο υπηρέτησαν οι εφημέριοι π. Εμμανουήλ Τζανουδάκης, π. Κωστής Μελάκης, ως το θάνατό του, και έκτοτε ο νυν εφημέριος π. Κωνσταντίνος Αλυγιζάκης.

Από τα χρόνια της εφημερίας του π. Εμμανουήλ Τζανουδάκη έχει προστεθεί στην ενορία και το διπλανό μικρό χωριό Τσισκιανά της τ. Κοινότητας Επανοχωρίου με τον αρχαίο θαυματουργό Ναό του Αγ. Ευτυχίου, τον νεώτερο του Αγίου Ιωάννου και τον πρόσφατο του αγ. Ζωσιμά.

Η έδρα της Ενορίας, το χωριό Καμπανός, έχει πλειάδα άλλων Εκκλησιών, που πάντοτε λειτουργούνται στη χάρη των. Έτσι στη συνοικία Μπουλταδιανών εκτός της τρίκλιτης (Αγ. Νικολάου, Μεταμορφώσεως και Ευαγγελισμού) είναι και ο Αγ. Πολύκαρπος, του 14ου αιώνα με κατεστραμμένες τις τοιχογραφίες του, και ψηλά η εξοχική Εκκλησία του Αγ. Βασιλείου.

Στην συνοικία Κασελιανών είναι η Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και ο Άγιος Ονούφριος (του 15ου αιώνα) με ημικατεστραμμένες τοιχογραφίες από τα κατοχικά χρόνια. Στο Περαχώρι είναι ακόμη ο Άγιος Ιωάννης και εξοχικά, νότια, ο Άγιος Γεώργιος κτισμένος στα μέσα του 20ου αιώνα, ενώ βορειοδυτικά ψηλά πάνω από το χωριό, στον ακατοίκητο πλέον οικισμό Βρε, είναι η Εκκλησία της Αγ. Ειρήνης.

Τέλος ανατολικά του χωριού και οδεύοντας προς το χωριό Τσισκιανά στην αγροτική τοποθεσία Λενικό (γρ. Ελληνικά) υπάρχει ο νεόδμητος Ναός του Αγ. Αθανασίου, ενώ στα νότια ο Αγ. Νικόλαος (αγρ. περιοχή Χαβήδι) σε χαλάσματα παλαιότερου φερώνυμου ναΐσκου.

Ως προς την κεντρική Εκκλησία της ενορίας Καμπανού, τον νεόδμητο ιερό Ναό των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης σημειώνουμε ότι : Η έναρξη των εργασιών ανεγέρσεώς του έγινε το 1954 και η αποπεράτωσή του το 1963. Έγκαίνια του Ναού έγιναν την 2α Μαΐου 1964 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κισάμου –Σελίνου κ.κ. Ειρηναίο Γαλανάκη.

Το τέμπλο ξυλόγλυπτο, περίτεχνο, είναι έργο του Ν. Καβρουλάκη. Οι εικόνες του τέμπλου και του δωδεκάορτου είναι έργα του αειμνήστου Γεωργίου Παπαδημητράκη, ζωγράφου-αγιογράφου. Η αγιογράφηση του Ναού, που κράτησε αρκετά χρόνια, είναι έργο του Αγιογράφου Νικ. Γιαννακάκη. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια του Ναού ήταν του καθηγητού του Πανεπιστημίου Αθηνών Αναστ. Ορλάνδου. Την κατασκευή επόπτευσαν οι Πολιτικοί μηχανικοί Ματθ. Μουντοκαλάκης και Μιχ. Μυλωνάκης Την εποπτεία της οικοδομής, καλούπια κ.λ.π. εφαρμογές είχε ο εμπειροτέχνης εργολάβος Ιωάννης Στυλ. Κουλουρίδης, από την Αγ. Ειρήνη. Η ανέγερση, αγιογράφηση και λοιπές εργασίες, όλες πραγματοποιήθηκαν με την φροντίδα του καθ’ όλα αυτά τα χρόνια εφημερίου Καμπανού αειμνήστου π. Εμμ. Χρ. Τζανουδάκη. Το έργο της αγιογράφησης της Εκκλησίας πρόφτασαν προς το τέλος τους και οι επόμενοι δύο εφημέριοι: ο αείμνηστος π. Κωνσταντίνος Μελάκης και ο νυν π. Κωνσταντίνος Αλυγιζάκης. Οι τεράστιες δαπάνες ανεγέρσεως του τέμπλου, εικόνων και αγιογράφησης καλύφθηκαν από προϊον ακίνητης περιουσίας των Εκκλησιών ενορίας Καμπανού, που εκποιήθηκε (1955-1959), από δωρεά του Υπ. Οικονομικών (για το τέμπλο) και από την αθρόα προσφορά των κατοίκων του Καμπανού απανταχού της γης (τάματα, αφιερώματα).