Skip to content Skip to footer

Ενορία Αγίου Γεωργίου Κακοπέτρου

Η Ενορία Αγίου Γεωργίου Κακοπέτρου Κισάμου υπάγεται πνευματικά και διοικητικά, στην θεόσωστη και ιστορική Μητρόπολη Κίσαμου και Σελίνου.

Οι Ιεροί Ναοί πανηγυρίζουν με μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη, πλήθος πιστών συρρέει, για να προσκυνήσει και να ωφεληθεί από την πρεσβεία των αγίων και την Χάρη του Θεού.

Η ενορία καλύπτει μία μεγάλη περιοχή και εντός των ορίων της περιλαμβάνονται τέσσερα (4) χωριά τα οποία, ξεκινώντας από το βορειότερο άκρο της ενορίας προς το νοτιότερο, είναι:

α. το Φωτακάδο, ο Κακόπετρος και τα Μεσαύλια της Αρχιερατικής Περιφέρειας Ανατολικής Κισάμου και της Δημοτικής Ενότητας Βουκολιών του Δήμου Πλατανιά.

β. τα Φλώρια της Αρχιερατικής Περιφέρειας Σελίνου και της Δημοτικής Ενότητας Καντάνου (Κανδάνου) του δήμου Καντάνου – Σελίνου.

Σε κάθε χωριό δεσπόζει κι ένας ναός, ο οποίος αποτελεί το κέντρο της ενοριακής και ευχαριστιακής ζωής. Ο χώρος αυτός ανήκει στη λατρεία του αληθινού Θεού, είναι χώρος προσευχής, αγιασμού και ευλογίας.

Στην ενορία, μέχρι σήμερα Ιούνιος του 2020, υπάρχουν δεκαεννέα (19) Ι. Ναοί, Ι. Ναΐσκος και Εξωκλήσια και οκτώ (8) Εικονοστάσια.

Το Φωτακάδο είναι ημιορεινό χωριό της Τοπικής Κοινότητας Βουκολιών σε υψόμετρο 330 μέτρων, κατά την απογραφή του 2011 είχε 83 κάτοικους και 65 μόνιμους κατοίκους.

Είναι μεγάλο σε έκταση και αποτελείται από εννέα (9) μικρές και απομακρυσμένες συνοικίες (γειτονιές) οι οποίες κατά σειρά εισερχόμενοι στο χωριό είναι: η Διακλάδωση, τα Σταυρουλιανά, το Έξω χωριό (Αλιμπεγιανά), τα Λαγουδιανά (που θεωρούνται η κεντρική γειτονιά) τα Χατζιανά, την Κολύμπα (Μαραγκιανά), τα Μπουλταδιανά (ερημωμένη γειτονιά), τα Παρτσαλιανά και τα Σαψιανά. Απέχει από την πόλη των Χανίων 34 χλμ.

Στο Φωτακάδο υπάρχουν πέντε (5) Ι. Ναοί και Εξωκλήσια, ἐνας (1) Ι. Ναΐσκος καθώς και τρία (3) Εικονοστάσια.

ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ.

1. Στην αρχή των ορίων του χωριού στην γειτονιά Διακλάδωση και στη θέση «Πλατανάκι Κορφή» βρίσκεται ο νεόδμητος πέτρινος ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15 Αυγούστου), η ανέγερση άρχισε τον Νοέμβριο του 2016 και περατώθηκε περί τα μέσα του έτους 2017, η κατασκευή του Ιερού Ναού έγινε σε ιδιόκτητο χώρο και με δαπάνες της οικογένειας Δημητρίου Λαγουδάκη.

2. Στην γειτονιά Έξω χωριό (Αλιμπεγιανά), βρίσκεται ο Ι. Ναός του Αγίου Γεωργίου (3 Νοεμβρίου) ο οποίος μέχρι το 1969 ήταν ο κεντρικός ναός του χωριού αλλά λόγω της εγκαταλείψεως της γειτονιάς από τους χωριανούς, μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, και την άνοδό τους στην νεοσύστατη γειτονιά Λαγουδιανά έγινε επιτακτική η ανάγκη της ανεγέρσεως νέου Ι. Ναού. Στον αύλειο χώρο του Ι. Ναού βρίσκεται το πρώτο κοιμητήριο του χωριού όπου ακόμα και σήμερα ενταφιάζονται οι εναπομείναντες λιγοστοί κάτοικοι της γειτονιάς.

3. Στην γειτονιά Λαγουδιανά βρίσκεται ο κεντρικός Ι. Ναός αφιερωμένος στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο σε οικόπεδο που παραχώρησε ο μακαριστός +Μιχαήλ Λαγουδάκης.

Ο θεμέλιος λίθος ετέθη την 9η Ιουνίου 1968 επί ιερατείας του μακαριστού +πατρός Εμμανουήλ Καλαντζάκη και η αποπεράτωση του ναού έγινε αρχές 1969 επί ιερατείας του μακαριστού +πατρός Μιχαήλ Περδικἀκη το δε κωδωνοστάσιο κατασκευάστηκε περί τα τέλη του 1978 με αρχές του 1979 επί ιερατείας του μακαριστού +πατρός Εμμανουήλ Καλαντζάκη.

Τα έξοδα ανεγέρσεως καλύφθηκαν εξολοκλήρου από τους απανταχού Φωτακαδιανούς.

Στον αύλειο χώρο του Ι. Ναού βρίσκονται η αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού καθώς και το αγροτικό ιατρείο.

Ανατολικά του Ι. Ναού και μετά τον κοινοτικό δρόμο ο οποίος διέρχεται μέσα από το χωριό βρίσκεται το νέο κοιμητήριο του χωριού.

4. Στην περιοχή Τζαμπαντωνιανά βρίσκεται ο Ι. Ναός του Αγίου Αντωνίου (17 Ιανουαρίου) σε χώρο που παραχώρησε ο Κυριάκος Μαραγκάκης η ανέγερση έγινε το 1993 και τα έξοδα ανεγέρσεως καλύφθηκαν εξολοκλήρου από τους απανταχού Φωτακαδιανούς.

5. Στην γειτονιά Κολύμπα (Μαραγκιάνα) βρίσκεται ο νεόδμητος πέτρινος Ιερός Ναΐσκος του Αγίου Αποστόλου Θαδδαίου (21 Αυγούστου), η ανέγερση άρχισε τον Ιοὐλιο του 2016 και περατώθηκε αρχές Αυγούστου του ιδίου έτους, η κατασκευή του Ιερού Ναΐσκου έγινε σε ιδιόκτητο χώρο και με δαπάνες της οικογένειας Εμμανουήλ Μαραγκάκη.

ΕΙΚΟΝΟΣΤΑΣΙΑ.

Στην γειτονιά Λαγουδιανά βρίσκονται τα Εικονοστάσια του Αρχαγγέλου Μιχαήλ (8 Νοεμβρίου) και του Αγίου Ιερομάρτυρος Ευτυχούς μαθητού του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου (24 Αυγούστου) και στην γειτονιά Κολύμπα (Μαραγκιανά), το Εικονοστάσι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (25 Μαρτίου).

Ο Κακόπετρος είναι ένα όμορφο ιστορικό, μαρτυρικό και καταπράσινο ορεινό χωριό της Ανατολικής Κισάμου της Τοπικής Κοινότητας Κακοπέτρου χτισμένο σε υψόμετρο από 460 μέχρι 800 μέτρα. Ο πληθυσμός του σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ήταν 60 κάτοικοι.

Είναι μεγάλο σε έκταση και αποτελείται από δέκα (10) μικρές και απομακρυσμένες συνοικίες (γειτονιές) οι οποίες είναι: Ποντικού Πλάτανος, Μιχελιανά, Κοτσιφιανά, Σχολείο, Μαρκετιανά, Σελί, Παπαδιανά, Μετόχι, Τσιχλιανά, Χατζιανά. Απέχει από την πόλη των Χανίων 38 χλμ.

Στον Κακόπετρο υπάρχουν έξη (6) Ι. Ναοί και Εξωκλήσια, δύο (2) Εικονοστάσια καθώς και ἐνας (1) ερειπωμένος Ι. Ναός.

ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ.

1. Φεύγοντας από την γειτονιά Ποντικού Πλάτανος στην ανατολική πλευρά της χαράδρας την οποία διασχίζει ένας μικρός ποταμός και πηγαίνοντας προς τις γειτονιές Μετόχι και Τσιχλιανά στην αρχή του δρόμου βρίσκεται ο Ι. Ναός του Αγίου Αντωνίου (17 Ιανουαρίου) στον αὐλειο χώρο του οποίου βρίσκεται το κοιμητήριο της γειτονιάς. Ο Ι. Ναός είναι της περίοδου της Ενετοκρατίας κατασκευασθείς περί τα μέσα του 16ου αιώνος, αρχικά ήταν ανδρώο μοναστήρι το οποίο αργότερα διελύθει, οι αγιογραφίες του τέμπλου χρονολογούνται από το 1886.

2. Απέναντι και λίγο νοτιότερα την Δυτική πλευρά της ιδίας χαράδρας κοντά στην γειτονιά Μιχελιανά βρίσκεται ο Ι. Ναός του Αγίου Νικολάου (06 Δεκεμβρίου). Ανεγέρθη το έτος 1965 με έξοδα της οικογενείας +Κωνσταντίνου Λουφαρδάκη.

3. Ανηφορίζοντας προς την γειτονιά Κοτσιφιανά στην θέση «Καβαλάει Δρύ» και σε υψόμετρο 639μ. βρίσκεται ο Ι. Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (06 Αυγούστου). Ανεγέρθη το έτος 1957 με δαπάνη της οικογενείας +Ευστρατίου Θεοδωράκη

4. Διασχίζοντας την γειτονιά Κοτσιφιανά και ανηφορίζοντας το βουνό σε υψόμετρο 733μ. βρίσκεται ο Ι. Ναός του Προφήτου Ηλιού (20 Ιουλίου) στον αὐλειο χώρο του οποίου βρίσκεται το Κοιμητήριο της συνοικίας. Ανεγέρθη περί τα μέσα του 19 αιώνα με έξοδα των κατοίκων της γειτονιάς σε αντικατάσταση του πρώτου ομώνυμου ναού ο οποίος είχε εγκαταλειφθεί και ερειπωθεί επί Τουρκοκρατίας.

5. Στην γειτονιά Σχολείο βρίσκεται ο Ι. Ναός του Αγίου Γεωργίου (23 Απριλίου), ανεγέρθη το έτος 1903 ο οποίος είναι ο κεντρικός ναός του χωριού, στον αὐλειο χώρο του οποίου βρίσκεται το κοιμητήριο του χωριού. Το ξυλόγλυπτο περίτεχνο τέμπλο είναι του παλαιού ομώνυμου ναού έτους 1886. Το 2019 με την επίβλεψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Χανίων ξεκίνησε η συντήρηση του τέμπλου η οποία ολοκληρώνεται σταδιακά.

6. Στην γειτονιά Παπαδιανά βρίσκεται ο Ι. Ναός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ (8 Νοεμβρίου) στον αὐλειο χώρο του οποίου βρίσκεται το κοιμητήριο της συνοικίας.

Ο Ι. Ναός είναι της περίοδου της Ενετοκρατίας και είναι αγιογραφημένος, από τις αγιογραφίες σώζονται υπολείμματα τοιχογραφιών και ένα χάραγμα με χρονολογία 1392.

7. Στη θέση «Γαλανή Πέτρα», λίγο πριν την είσοδο του χωριού, βρίσκεται ο ερειπωμένος Ναός των εγκαινίων του ναού του Αγίου Γεωργίου (03 Νοεμβρίου). Σώζονται το Ιερό και τμήματα των τοίχων.

ΕΙΚΟΝΟΣΤΑΣΙΑ.

Στην γειτονιά Τσιχλιανά βρίσκεται το Εικονοστάσι της Αγίας Μαρίνας (17 Ιουλίου) και στην γειτονιά Σελί το Εικονοστάσι της Τιμίας Εσθήτας της Θεοτόκου (02 Ιουλίου)

Τα Μεσαύλια είναι ένας μικρός ορεινός οικισμός σε υψόμετρο 500 μέτρων της Ανατολική Κισάμου της Τοπικής Κοινότητας Κακοπέτρου χτισμένα στις βορειοδυτικές πλαγιές των Λευκών Ορέων.

Από εκεί ξεκινάει και το ομώνυμο φαράγγι που καταλήγει στο χωριό Δελιανά.

Ο πληθυσμός των σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ήταν 29 κάτοικοι και απέχουν από την πόλη των Χανίων 44 χλμ.

Στα Μεσαύλια υπάρχουν τρεις (3) Ι. Ναοί και Εξωκλήσια καθώς και ένα (1) Εικονοστάσι.

ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ.

1. Με την είσοδο στα όρια των Μεσαυλίων συναντάμε τον Ι. Ναό του Αγίου Αντωνίου (17 Ιανουαρίου) στον αὐλειο χώρο του οποίου βρίσκεται το κοιμητήριο του χωριού και ανεγέρθη στις αρχές του 1900.

2. Ι. Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (21 Μαΐου) στον αὐλειο χώρο του οποίου βρίσκεται το δεύτερο μικρό κοιμητήριο του χωριού, ανεγέρθη το έτος 1969 από τον κτήτορα +Θεὀδωρο Ε. Φουντουλάκη.

3. Μέσα στο φαράγγι Μεσαυλίων – Δελιανών στα μισά περίπου της διαδρομής βρίσκεται ο μικρός Ι. Ναός της Αγίας Παρασκευής (26 Ιουλίου) και του Αγίου Ελευθερίου (15 Δεκεμβρίου).

Ο Ι. Ναός είναι κτισμένος κάτω από ένα βράχο και ανεγέρθη το έτος 1960 από τον κτήτορα +Γεώργιο Χαραλαμπάκη.

ΕΙΚΟΝΟΣΤΑΣΙΑ.

Στην θέση «Πόρος» βρίσκεται το Εικονοστάσι της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου (1 Οκτωβρίου)

Τα Φλώρια είναι ένα ιστορικό και μαρτυρικό χωριό σε υψόμετρο 580 μέτρων του Σελίνου της Τοπικής Κοινότητας Κανδάνου (Καντάνου)

Ο πληθυσμός των σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 55 κάτοικοι και απέχουν από την πόλη των Χανίων 48 χλμ.

Διακρίνεται σε δύο (2) συνοικίες (γειτονιές), στα Φλώρια και στα Πάνω Φλώρια.

Στα Φλὠρια υπάρχουν τέσσερεις (4) Ι. Ναοί και Εξωκλήσια καθώς και δύο (2) Εικονοστάσια.

ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ.

1. Στην είσοδο των ορίων των Φλωρίων συναντάμε τον Ι. Ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ (8 Νοεμβρίου). Η ακριβής χρονολογία ανεγέρσεως του Ι. Ναού δεν διασώζεται, από εκτίμηση αρχαιολόγου κλιμακίου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Χανίων που πρόσφατα (2019) επισκέφτηκε τους Ι. Ναούς των Φλωρίων διαφαίνεται ότι ο αρχικός Ι. Ναός είναι της περίοδου της Ενετοκρατίας μεταγενέστερος του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου.

Ο Ι. Ναός με την πάροδο των χρόνων υπέστη καταστροφές με αποτέλεσμα την μερική πτώση του κτίσματος. Κατά την περίοδο 1942 -1943 πάνω στα εναπομείναντα χαλάσματα και με αξιοποίηση των υπαρχόντων καλών υλικών έγινε η ανακαίνιση με έξοδα της οικογενείας +Εμμανουήλ Φραγγεδάκη.

2. Στη δυτική πλευρά της κατάφυτης από πλατάνια και καστανιές λαγκαδιάς που χαρακτηρίζει το τοπίο του χωριού βρίσκεται ο Ι. Ναός του Αγίου Γεωργίου (23 Απριλίου) ο οποίος είναι ο κεντρικός ναός του χωριού, στον αὐλειο χώρο του οποίου βρίσκεται το κοιμητήριο του χωριού.

Ο απλός εξωτερικά Ι. Ναός που ανήκει στον συνηθισμένο τύπο του μονόχωρου καμαροσκέπαστου ναού κτίστηκε στην περίοδο της Ενετοκρατίας (1450) και έχει στο εσωτερικό του πολύ πλούσιο τοιχογραφικό διάκοσμο. Οι αγιογραφίες του Αγίου Γεωργίου αποδίδονται στον αγιογράφο Γεώργιο Προβατόπουλο και είναι του 1497.

Όλο το εσωτερικό του ναού είναι αγιογραφημένο και τα χρώματα που χρησιμοποίησε ο αγιογράφος είναι πολύ έντονα με το κίτρινο-πορτοκαλί να κυριαρχούν. Μπορούμε να ξεχωρίσουμε τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη σε μια πολύ όμορφη εικόνα, την Αγία Ειρήνη τη Μεγαλομάρτυρα, τον έφιππο Άγιο Δημήτριο αλλά και τον Προφήτη Δανιήλ. Ιδιαίτερα ξεχωριστή είναι η εικόνα των μαρτυρίων του Αγίου Στεφάνου πάνω στον τροχό, ενώ όπως σε κάθε ναό υπάρχει και μια σειρά από χριστολογικά θέματα με την Γέννηση, τη Σταύρωση και την Ανάληψη του Χριστού. Ιδιαίτερης ομορφιάς είναι και η απεικόνιση ενός λαϊκού ανδρός που πιθανότατα υπήρξε ο κτήτορας του ναού. Οι όμορφες αγιογραφίες του έχουν υποστεί πολλές αλλοιώσεις, ακόμα και σήμερα διατηρούνται σε σχετικά υποφερτή κατάσταση.

3. Στην γειτονιά Νταμουλιανά στα Πάνω Φλώρια βρίσκεται ο Ι. Ναός των Αγίων 99 Πατέρων στον αὐλειο χώρο του οποίου βρίσκεται το κοιμητήριο των Πάνω Φλωρίων.

Ο απλός εξωτερικά Ι. Ναός που ανήκει στον συνηθισμένο τύπο του μονόχωρου καμαροσκέπαστου ναού κτίστηκε στην περίοδο της Ενετοκρατίας (1400) και έχει στο εσωτερικό του πολύ πλούσιο τοιχογραφικό διάκοσμο. Οι όμορφες αγιογραφίες του έχουν υποστεί πολλές αλλοιώσεις, ακόμα και σήμερα διατηρούνται σε σχετικά υποφερτή κατάσταση. Στην νότια τοιχοποιΐα της πρόσοψης του Ι. Ναού υπάρχει αγιογραφημένη η μορφή του Αγίου Ιωάννου του Ερημίτου. Η παράδοση αναφέρει ότι φεύγοντας ο Άγιος από τα σπηλαία του Αζωγυρέ σταμάτησε για λίγο χρονικό διάστημα στο δάσος της περιοχής μέχρι να συνεχίσει την πορεία του προς τα Χανιά.

4. Φεύγοντας από τα Φλώρια και πηγαίνοντας προς την Κάνδανο και σε απόσταση 2 χλμ. στην περιοχή Άναβος βρίσκεται ο Ι. Ναός της Κοιμήσεως της Αγίας Άννας. Ανεγέρθη μεταξύ των ετών 1968-1970 από τον κτήτορα + Στυλιανό Νταμουλάκη.

ΕΙΚΟΝΟΣΤΑΣΙΑ.

Στα Πάνω Φλώρια βρίσκονται τα Εικονοστάσια Αγίας Μαρίνας (17 Ιουλίου) και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (06 Αυγούστου)

ΔΙΑΤΕΛΕΣΑΝΤΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΟΙ ΕΝΟΡΙΑΣ ΚΑΚΟΠΕΤΡΟΥ

+Αιδεσ. Μιχαήλ Καρμπαδάκης                             …. – 1873

+Αιδεσ. Κωνσταντίνος Καρμπαδάκης                 1873 – 1930

+Αιδεσ. Αντώνιος Δημητριάδης                            1930 – 1936

+Αιδεσ. Εμμανουήλ Παπαδογιωργἀκης                 1936 – 1938

+Αιδεσ. Εμμανουήλ Λουπασάκης                         1938 – 1939

+Αιδεσ. Εμμανουήλ Καλαντζάκης (α΄ περίοδος)   1939 – 1968

+Αιδεσ. Μιχαήλ Περδικἀκης                                 1968 – 1978

+Αιδεσ. Εμμανουήλ Καλαντζάκης (β΄ περίοδος)   1978 – 1983

Αιδεσ. Αλέξανδρος Θεοδωράκης                       1983 – 2013

         Αιδεσ. Χρήστος Μπεκρής                                  2013 έως σήμερα.