Η Ενορία Καλουδιανών υπάγεται στην Επαρχία Κισάμου και βρίσκεται 42 χλμ βορειοδυτικά από τα Χανιά. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και τα προϊόντα τους είναι το λάδι, το κρασί και τα κηπευτικά. Σύμφωνα με την παράδοση, κάποιος παλιός κάτοικος που λεγόταν Καλούδης, έδωσε το όνομά του στο χωριο. Οι παλαιότερες οικογένειές του είναι οι Καλούδηδες, οι Παρτσαλάκηδες, οι Μπαντουράδηκες και οι Μπαχουντάκηδες.
Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς εμφανίζεται το χωριο, το πιο πιθανό είναι να κατοικήθηκε κατά την Ενετοκρατία. Στην γύρω περιοχή έχουν εντοπιστεί τρίπατοι τάφοι, καθώς και πολύ παλιά πηγάδια που δεν έχουν χρονολογηθεί. Στην ενορία, εκτός από τα Καλουδιανά, υπάγονται και οι οικισμοί Κουρθιανά και Κορφαλώνας.
Οι κάτοικοι των Καλουδιανών πήραν μέρος και αγωνίστηκαν σκληρά σε όλους τους αγώνες του Κρητικου λαού για ελευθερία και ανεξαρτησία. Κατά την Μάχη της Κρήτης, όλοι οι κάτοικοι του χωριού, άοπλοι με μόνο τους εφόδιο το θάρρος και την πίστη τους στην ελευθερία, έτρεξαν στον κάμπο για να αντιμετωπίσουν έναν καινούριο κατακτητή, τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές. Η μάχη ήταν σκληρή και οι απώλειες μεγάλες, συνέχισαν όμως τον αγώνα, μέχρι την τελική κατάληψη της Κρήτης.
Και σήμερα όμως, σε μία εποχή που η ύπαιθρος στην χώρα μας συνεχώς ερημώνεται, οι κάτοικοι των Καλουδιανών είναι ένα φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση. Με κινητήρια δύναμη την αγάπη για τον τόπο τους, παραμένουν στο χωριό τους, προοδεύουν και αναπτύσσονται. Συμμετέχουν ενεργά στα δρώμενα της κοινωνίας, με πνευματικό φάρο, τον ενοριακό τους σύλλογο. Νέοι άνθρωποι, πλαισιώνουν αυτόν το σύλλογο, ο οποίος πραγματοποιεί εκδηλώσεις για την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου, τιμά ανθρώπους που ξεχώρισαν με την ζωή και την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο, προστατεύει και βοηθά ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Κάνει προσκυνηματικές και πολιτιστικές εκδρομές, με αποτέλεσμα να δίνεται η δυνατότητα γνωριμίας θρησκευτικών και ιστορικών τόπων, που απλά ήταν ακουστοί.
Στην ενορία των Καλουδιανών βρίσκονται συνολικά οχτώ Ναοί, εκ των οποίων οι τρεις χρονολογούνται στις περιόδους της Ενετοκρατίας και της Τουρκοκρατίας. Εντός του χωριού βρίσκεται ο Ιερός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, βασιλικού ρυθμού, ο οποίος είναι και ο κεντρικός Ναός της ενορίας. Πρόκειται για πετρόκτιστο Ναό που χρονολογείται από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Αξιοπρόσεκτα σημεία της εκκλησίας είναι το επιβλητικό πέτρινο καμπαναριό και το τέμπλο της, το οποίο είναι διακοσμημένο με φύλλα χρυσού κι έναν σταυρό, που σύμφωνα με την παράδοση, τον μετέφερε από την Κάντανο ένας πιστός κρατώντας τον στα χέρια του.
Στην συνοικία Μπαντουριανά, επί Ενετοκρατίας, ανηγέρθη ο Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδος, βασιλικού ρυθμού. Ήταν η πρώτη εκκλησία του χωριού. Σήμερα σε αυτόν τον Ναό, υπάρχει το κοιμητήριο της ενορίας. Γιορτάζει το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Μετά το πέρας του Εσπερινού, που προσελκύει πλήθος πιστών από τα γύρω χωριά, πραγματοποιείται στον προαύλιο χώρο παραδοσιακό κέρασμα και γλέντι. Αξίζει να αναφερθεί ότι παλαιότερα το πανηγύρι της Αγίας Τριάδος ήταν από τα μεγαλύτερα της Κρήτης. Εκτός από τον θρησκευτικό του χαρακτήρα, είχε και οικονομικό, αφού σύμφωνα με μαρτυρίες, γίνονταν ανταλλαγές προϊόντων, με προσέλευση κόσμου από όλη την Κρήτη.
Στην συνοικία του Κορφαλώνα, στη θέση ενός εικονοστασίου, χτίστηκε ο Ιερός Ναός του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου. H παράδοση αναφέρει ότι ο Άγιος Γεώργιος φανερώθηκε στην Αννουσάκη Καλλιόπη κι εκείνη, με την βοήθεια των κατοίκων του χωριού, έχτισε την εκκλησία το 1900.
Στην ίδια συνοικία υπάρχει ο πετρόκτιστος Ιερός Ναός της Αναλήψεως του Σωτήρος. Χτίστηκε από τον Μαζοκοπάκη Γεώργιο(Χατζής), την δεκαετία του 1920. Στην συνοικία των Γερολυμιανών, βρίσκεται ο Άγιος Νεκτάριος. Χτίστηκε την δεκαετία του 1970 με έρανο από τους κατοίκους του χωριού. Είναι τρίκλητος Ναός του Αγίου Παταπίου και της Αγίας Χρυσοβαλάντου Ειρήνης.
Άλλοι Ιεροί Ναοί της Ενορίας Καλουδιανών είναι: Ο Ι.Ν. του Αγίου Ραφαήλ, ο οποίος ανηγέρθη το 2005, με κτήτορα τον Γελαστό Αλέξανδρο, ο Ι.Ν. των Αγίων Κων/νου και Ελένης, χτισμένος από την οικογένεια Λαμαζάκη Τηλέμαχου το 2000.
Στον οικισμό Κουρθιανά, υπάρχει ο τρίκλιτος Ι.Ν. της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου και Αγίου Φωτίου. Χτίστηκε την δεκαετία του 1960 από τους κατοίκους του χωριού. Στον ίδιο οικισμό βρίσκεται και ο πετρόκτιστος Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου του Μεγαλομάρτυρος. Χρονολογείται στην περίοδο της Ενετοκρατίας.
Την ενορία των Καλουδιανών διακόνησαν μεταξύ άλλων και οι ιερείς:
- Μιχαήλ Φωτεινάκης, (1910-1958). Στην περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, προσέφερε τις υπηρεσίες του στην ενορία με κίνδυνο της ζωής του αρκετές φορές. Ήταν πρωτοπόρος στην ανέγερση του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου στον Κορφαλώνα. Αναδείχτηκε άξιος εργάτης του αμπελώνος του Κυρίου και πνευματικός ποιμένας.
- Δημήτριος Μαζοκοπάκης, (1958-1980). Άξιος ποιμένας, αποτέλεσε το κύτταρο της ενορίας που κράτησε άσβεστη την πίστη του ποιμνίου του, ενεργώντας κατά τις παραδόσεις αλλά και κατέχοντας πάντα μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά όλων για την ευπρέπεια που τον διέκρινε, για την αγάπη που απλόχερα προσέφερε προς όλους και για την απλότητά του. Κατά την διακονία του στην ενορία, ανηγέρθη ο Ιερός Ναός του Αγίου Νεκταρίου.
Άλλοι άξιοι ποιμένες επίσης που διακόνησαν την ενορία είναι οι:
- Αιδεσ. Δημήτριος Σημαντηράκης,
- Αιδεσ. Κων/νος Στραβουδάκης,
- Αιδεσ. Ιωάννης Λουπασάκης,
- Αιδεσ. Σπυρίδων Κουτσαυτάκης και τα τελευταία χρόνια ο
- Αιδεσ. Μιχαήλ Ψαράκης.