Skip to content Skip to footer

Ενορία Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Καμισιανών

To χωριό Καμισιανά βρίσκεται βορειοδυτικά του νομού Χανίων και συγκεκριμένα 20 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης των Χανίων, είναι πεδινός οικισμός, έχει υψόμετρο 30 μ. και κατοικούν σ’ αυτό 250 περίπου κάτοικοι. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Κολυμβαρίου.

Η ενορία Καμισιανών αποτελείται από το ομώνυμο χωριό Καμισιανά και από τον οικισμό Ραπανιανά, με 100 κατοίκους, και βρίσκεται ακριβώς δίπλα στα Καμισιανά. Όπως κάθε πόλη και χωριό έχει τον πολιούχο και προστάτη του Άγιο έτσι και η ενορία μας, τα Καμισιανά, έχουν προστάτιδά τους την Υπεραγία Θεοτόκο, (Ευαγγελισμό της Θεοτόκου).

Ο Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, βρίσκεται στα πάνω Καμισιανά όπου μεγαλόπρεπα υψώνεται στο κέντρο του χωριού. Αρχικά πριν από τον σημερινό Ναό προϋπήρχε μικρότερος Ναός αφιερωμένος και αυτός στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και υπολογίζεται από μαρτυρίες χωριανών ότι είχε χτισθεί περί το 1850. Στον αύλειο χώρο του Ναού ευρισκόταν και το κοιμητήριο του χωριού.

Επειδή με το πέρασμα των χρόνων ο πληθυσμός του χωριού αυξανόταν ο υπάρχων Ναός δεν κάλυπτε τις λατρευτικές ανάγκες του χωριού με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να κατεδαφίσουν το έτος 1937 τον μικρό Ναό και στην θέση του να οικοδομήσουν τον σημερινό μεγαλοπρεπή Ναό. Οι εργασίες ανεγέρσεως άρχισαν το 1939 και σε σύντομο χρονικό διάστημα καταφέρνουν οι χωριανοί να χτίσουν το Ναό τους ως τα μισά. Όμως το 1940 αρχίζει η δύσκολη περίοδος του πολέμου και η εργασίες του Ναού σταματούν, για να αρχίσουν και πάλι μετά το τέλος του πολέμου, οπότε και ο Ναός τελειοποιείται το 1950, και εγκαινιάζεται το ίδιο έτος από τον τότε Επίσκοπο Κισάμου & Σελίνου Ευδόκιμο Συγγελάκη.

Ο Ναός είναι ρυθμού βασιλικού μετά τρούλου. Ο επιβλητικός τρούλος στηρίζεται σε τέσσερεις κολόνες. Αξιόλογο είναι το τέμπλο του Ναού το οποίο έχει κατασκευασθεί το 1955 από τους ξυλογλύπτες, Ν. Ζωγραφάκη και Β. Βεργανέλη. Εντός του Ναού φυλάσσονται Ιερά κειμήλια του πρώτου Ναού. Ο Ναός εορτάζει στις 25 Μαρτίου.

Στην ενορία ανήκουν τα εξής παρεκκλήσια:

  • Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος, 1910 (Κοιμητήριο)
  • Ι.Ν. Αγ. Νικολάου, 1970
  • Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Ραφαήλ και Ειρήνης, 1993

Ο οικισμός Ραπανιανών έχει πολιούχο και προστάτη του τον Αγ. Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο. Αρχικά τα Ραπανιανά ήταν μία ενορία με τον Σκουτελώνα, τα Μινωθιανά και τα Κλαδουριανά. Αυτό μαρτυρείται από μία επιγραφή που βρίσκεται στην βόρεια πλευρά, κάτω από το καμπαναριό του Ι. Ναού των Αγ. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στον Σκουτελώνα, όπου αναφέρεται ότι ο Ναός κτίσθηκε εν έτει 1899 με τη συνδρομή των κατοίκων των Ραπανιανών, του Σκουτελώνος, των Μινωθιανών και Κλαδουριανών.

Στα Ραπανιανά πριν από τον σημερινό Ναό προϋπήρχε ένα πολύ μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο και αυτό στον Άγιο Γεώργιο, το οποίο δεν κάλυπτε τις ανάγκες των χωριανών και στην θέση του ξεκίνησαν το 1925 να χτίζουν τον σημερινό Ναό. Οι εργασίες κράτησαν πέντε χρόνια και ο Ναός αποπερατώθηκε το 1930, οπότε και εγκαινιάζεται υπό του επισκόπου Κισάμου και Σελίνου Χρυστόμου Αγγελιδάκη. Ο ρυθμός του ναού είναι σταυροειδής βασιλική μετά τρούλου.

Στον οικισμό Ραπανιανών ανήκουν τα εξής παρεκκλήσια:

  • Ι.Ν. Αγ. Φανουρίου 1995
  • Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου 2001

Διατελέσαντες εφημέριοι της ενορίας από το έτος 1910 είναι:

  • Αρχιμ. Σωφρόνιος Κωνσταντακάκης
  • Αρχιμ. Αγαθάγγελος Σταματάκης
  • Αρχιμ. Παρθένιος Αναγνωστάκης
  • Ιερεύς Γεώργιος Φουτάκης
  • Ιερεύς Αντώνιος Πατεράκης
  • Ιερεύς Νεκτάριος Γερονικολός
  • Ιερεύς Νικόλαος Καβελάκης