Skip to content Skip to footer

Κυριακή της Ορθοδοξίας

Στο ιστορικό και πανσεβάσμιο Πατριαρχικό Μοναστήρι της Παναγίας της Γωνιάς, εορτάστηκε και εφέτος η μεγάλη εορτή της πίστεως μας, η Κυριακή της Ορθοδοξίας, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Αμφιλοχίου. Της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η λιτάνευσις των Ιερών Εικόνων, κατά το Βυζαντινό Τυπικό, όπου αναπέμφθηκαν και οι καθιερωμένες Δεήσεις. Ο Επίσκοπος μας αναφέρθηκε εις το «επίκαιρο μήνυμα» της εορτής, ως ανέφερε, σημειώνοντας: «Ευκαιρία πνευματικού αναστοχασμού η σημερινή μεγάλη ημέρα. Όσοι ελεύθερα αποδεχόμαστε την πίστη του Χριστού και είμαστε μέλη της Εκκλησίας Του καλούμεθα σήμερα, ως και κάθε ημέρα και ώρα της ζωής μας, να μετρούμε την πίστη μας και την ζωή μας, με το μέτρο και το κριτήριο της Εκκλησίας.

Η κατ΄ επιλογήν πίστη και, κατά την κρίση μας, τα θέλω και τις επιθυμίες μας, εφαρμογή εντολών του Θεού φανερώνει την άρνηση του σημερινού ανθρώπου ανοίγματος της καρδιάς του στην Χάρι του Θεού. Σε εποχές που μετακινούνται αιώνια όρια και διακυβεύεται η ιερότητα της ζωής και η ανθρώπινη φυσιολογία, ακούγεται η φωνή του Θεού από τα βάθη των αιώνων ‘μη μέταιρε όρια αιώνια α έθεντο οι πατέρες σου’. Στώμεν καλώς», κατέληξε ο Επίσκοπος μας. Οι Δήμαρχοι των Επαρχιών Κισάμου και Σελίνου, Στρατιωτικές και λοιπές αρχές ως και πλήθος πιστών μετείχαν στην Θεία Λειτουργία και την ιερά λιτάνευση. Ακολούθησε η καθιερωμένη εορτή της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, με ομιλητή τον κ. Νίκο Ψιλάκη, Συγγραφέα-Λαογράφο-Ερευνητή, ο οποίος μίλησε με θέμα: «ΚΡΗΤΗ: Νήσος Ορθοδόξως λαλέουσα!».

Ο εκλεκτός ομιλητής, μιλώντας μέσα από πλήθος φωτογραφιών, συλλογή πολλών δεκαετιών, καταθέτοντας και προσωπικά του βιώματα, με λόγο βαθυστόχαστο και ξεχωριστό, αναφέρθηκε στην συνάντηση Ελληνισμού και Ορθοδοξίας στην Κρήτη, καθώς ως είπε: «Δεν υπάρχει άλλη φωνή στην Κρήτη, μόνο η λαλέουσα Ορθοδοξία», καταλήγοντας: «.. μην αφήσετε τα παιδιά σας χωρίς ιερές μνήμες». Την εκδήλωση συντόνισε ο Γεν. Διευθυντής του Ιδρύματος, Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ο οποίος χαιρέτισε και καλωσόρισε τον εκλεκτό ομιλητή, τους προσκεκλημένους, ως και το πλήθος του κόσμου που μετείχε. Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος, Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΟΑΚ, κατέκλεισε την ιδιαίτερη και ξεχωριστή αυτή εόρτια εκδήλωση του Ιδρύματος, ευχαριστώντας, με λόγους καρδιακούς, τον «σπουδαίο και ξεχωριστό» ομιλητή, ως ανέφερε.

Δανειζόμενος δε την απάντηση του ομιλητή σε μια συνέντευξη που όταν ρωτήθηκε τι σας θυμώνει, απάντησε: «Το κενό (συσκευασία χωρίς περιεχόμενο) και το ψέμα (μεταμφιέζεται χωρίς αιδώ και παρουσιάζεται ως αλήθεια)», σημείωσε: «Άδειασε η εποχή μας από αξίες, πλούτο εσωτερικό, ιδανικά και όραμα και γέμισε από κενό, συσκευασία χωρίς περιεχόμενο, όπως ο σπουδαίος ομιλητής δηλώνει σε πρόσφατη συνέντευξη του.  Άδειες ψυχές, άδειοι άνθρωποι, κορμιά χωρίς ψυχή και ζωή. Γέμισαν οι ζωές μας ψέμα που, όντως, χωρίς αιδώ το παρουσιάζομε ως αλήθεια. Καθυβρίζονται και βλασφημούνται τα θεία, τα ιερά και τα όσια του Γένους και, υποκριτικά, οι αρμόδιοι και υπαίτιοι κομπάζοντας το θεωρούν ‘ελευθερία της τέχνης’. Μια δήθεν τέχνη που παραμορφώνει τον άνθρωπο σε σάρκα και ικανοποίηση των κατώτερων ενστίκτων του. Αντίσταση ο μόνος δρόμος σε όλο αυτό το κακό που κυκλώνει τα παιδιά μας, την κοινωνία μας, το μέλλον αυτού του τόπου. Υψώστε την εικόνα του ανθρωπίνου προσώπου στο εικονοστάσι της ζωής και μην επιτρέψουμε, ποτέ και σε κανένα: σύστημα, ιδεολογία, εξουσία πάσης φύσεως, την εικόνα του Θεού, τον άνθρωπο, να τον θεωρεί αναλώσιμο είδος ικανοποίησης κατώτερων ενστίκτων που θανατώνουν την ζωή», κατέληξε ο Επίσκοπος μας.