Skip to content Skip to footer

Εγκύκλιος Έρανος Αγάπης 2/2011

 

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΙΣΑΜΟΥ & ΣΕΛΙΝΟΥ

 

Αριθμ. Πρωτ. 1.207/Φ.5.1                                                            Εν Κισάμω τη 31η Μαρτίου 2011

 

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 2/2011

ΕΡΑΝΟΣ ΑΓΑΠΗΣ

Προς

Τον Ιερό Κλήρο, τις Μοναστικές Αδελφότητες

και τον φιλόθεο λαό των Επαρχιών Κισάμου και Σελίνου

«Ο ελεών πτωχόν δανείζει Θεώ»

 
Με τα λόγια αυτά της Αγίας Γραφής επικοινωνώ μαζί σας, αγαπητοί μου αδελφοί, τις Ιερές και κατανυκτικές ετούτες ημέρες του Θείου Δράματος για να σας μιλήσω για τα ανθρώπινα δράματα που καθημερινά εξελίσσονται γύρω μας. Περίσσευε ο πόνος, η δυστυχία στην εποχή μας. Η οικονομική κρίση των καιρών, η αύξηση της ανεργίας, η έλλειψη εργασίας, το κλείσιμο καταστημάτων και επιχειρήσεων, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων οδηγούν πολλούς συνανθρώπους μας σε απελπισία, απογοήτευση και απόγνωση. Ανθρώπινα ναυάγια παντού και γύρω μας. Τι ειρωνεία αλήθεια!! Η ευημερία και ο πλούτος που επαγγέλλεται ο πολιτισμός της Δύσης να οδηγεί στα τραγικά αδιέξοδα της φτώχιας και εξαθλίωσης που ζούμε σήμερα.

Σ’ αυτή λοιπόν την ζοφερή πραγματικότητα δεν μπορούμε να μένομε ασυγκίνητοι και αδιάφοροι. Χρειάζεται να ανοίξομε την καρδιά μας και να δώσομε αγάπη στον συ-νάνθρωπό μας. Στην προσφορά υπάρχει η πραγματική ευτυχία. Δεν χρειάζεται να έχει κανείς πλούτη για να βοηθήσει. Αγάπη χρειάζεται να έχει. Η αγάπη ευρίσκει τους τρο-πους. Άλλωστε μεγαλύτερη αξία έχει η αγάπη όταν είναι θυσία και εκούσια στέρηση. Όποιος προσφέρει με αγάπη λαμβάνει από τον Θεό και χαίρεται εκείνα που έχει.

Η Μητρόπολίς μας, μέσω του Φιλοπτώχου Ταμείου της, προσπαθεί να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες. Κατά το παρελθόν έτος μπόρεσε να συλλέξει και να προσφέρει τριάντα έξι χιλιάδες ευρώ (36.000) σε εμπερίστατους αδελφούς μας, πάσχοντες, ασθενείς, ανήμπορους, άστεγους, σπουδάζοντες νέους, μετα-νάστες κ.α. που είχαν άμεση ανάγκη. Για να μπορέσει να συνεχίσει να προσφέρει «έλαιον και οίνον» σε όσους καθημερινά χτυπούν την πόρτα της, ζητώντας χείρα βοηθείας, χρειάζεται και την δική σας βοήθεια, στήριξη και συνεισφορά. Είναι γνωστό εξ  ἄλλου ότι η Μητρόπολίς μας δεν διαθέτει οικονομικούς πόρους, όπως απερίσκεπτα και επιπόλαια διαδίδουν μερικοί. Περιουσία της είναι η αγάπη του ποιμνίου της και η ενίσχυση των Ενοριών. Δόξα τω Θεώ!

Σας καλούμε λοιπόν και σας προσκαλούμε, αγαπητοί μου αδελφοί, είτε εκ του πε-ρισσεύματος, είτε εκ του υστερήματός σας να ελεήσετε. Υπάρχουν μεγάλες ανάγκες σε πολλούς και για πολλά απαραίτητα πράγματα. Ανοίξτε την θύρα της καρδιάς σας και ανταποκριθείτε στον Έρανο Αγάπης της Μητροπόλεώς μας. Δώστε την δυνατότητα, μέσω του Φιλοπτώχου Ταμείου, σε συνανθρώπους μας που στερούνται τα αναγκαία για επιβίωση να νοιώσουν λίγη ανακούφιση, λίγη χαρά. Το υστέρημα των πτωχών και το περίσσευμα των Χριστιανών πλουσίων γίνεται αγάπη με υπεύθυνη και άψογη διαχείριση.

Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σας που ποικιλότροπα δείχνετε προς την Εκκλησία και την Μητρόπολή μας, η οποία με τις δικές σας προσφορές ασκεί μια πολύ-πλευρη φιλανθρωπία. Αυτή η εμπιστοσύνη μας οπλίζει με επιμονή και θάρρος για να συ-νεχίσωμε την διακονία των αδελφών. Ο Θεός να ευλογεί τους κόπους σας και να σας χα-ρίζει όλα τα δώρα του ουρανού. Η Ανάσταση του Χριστού μας να πλουτίσει την ζωή και τις οικογένειές σας με φως, δύναμη, χάρη, χαρά και πολλή ευλογία.

Μετ’ ευχών και πολλής εν Κυρίω αγάπης,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο Κισάμου & Σελίνου

ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΣ