Skip to content Skip to footer

9/ετές Μνημόσυνο αοιδίμου Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κυρού Ειρηναίου

Στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Κίσαμος, τελέστηκε το 9/ετές μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κυρού Ειρηναίου, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου, συλλειτουργούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου κ.Αμφιλοχίου, με την συμμετοχή Κληρικών εκ της Ι.Μ. Κισάμου και Σελίνου και εξ΄ άλλων Ι. Μητροπόλεων. Ο φιλοξενών Ιεράρχης, με λόγους θερμούς και αγαπητικούς, καλωσόρισε, χαιρέτισε και παρουσίασε στο πυκνό εκκλησίασμα, το οποίο είχε κατακλύσει τον Ι. Ναό και τον προαύλιο χώρο, τον Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο, καθώς ήτο η πρώτη επίσημη παρουσία του στην Ι. Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου, μετά την εκλογή του εις Μητροπολίτη.

«Με μεγάλη χαρά και αδελφική αγάπη υποδεχόμεθα και καλωσορίζουμε τον Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο, στην πρώτη επίσημη παρουσία του εις την ταπεινή Ι. Μητρόπολη μας. Ο Σεβασμιώτατος κ. Πρόδρομος απ΄ όλες τις θέσεις όπου διακόνησε, ιδιαίτερα αυτή του Αρχιγραμματέως της Ι. Επαρχιακής ημών Συνόδου, κυρίως όμως από την θέση του βοηθού Επισκόπου του πολυσεβάστου σε όλους μας Γέροντος Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, τον οποίο με περισσό σεβασμό, αφοσίωση και υιική αγάπη διηκόνησε ιδιαίτερα τα 2 τελευταία έτη της εμπερίστατης υγείας του· απ΄ όλες λοιπόν τις θέσεις ευθύνης του, απέδειξε την ανιδιοτελή αγάπη του δια την Εκκλησία, το ήθος και την πιστότητα που τον διακρίνουν ως και τα πλούσια χαρίσματα που τον προίκισε ο Θεός.

Καρδιακά ευχόμεθα Κύριος ο Θεός να ευλογεί και χαριτώνει την Ποιμαντορία του, προς δόξαν και εύκλεια της Αγίας Του Εκκλησίας», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, αναφωνώντας μετά του εκκλησιάσματος το «ΑΞΙΟΣ»!, προσφέροντας του Αρχιερατικό εγκόλπιο και Αρχιερατικό μπαστούνι. Ακολούθως ο φιλοξενούμενος Ιεράρχης ευχαρίστησε τον Σεβ. Ποιμενάρχη κ. Αμφιλόχιο και, με συγκίνηση, αναφέρθηκε εις την διακονία του παρά τους πόδας του πολιού και σεβαστού Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, σημειώνοντας: «Βρισκόμενος χθές βράδυ σε υποχρέωση στο Ηράκλειο, πέρασα να πάρω την ευχή του πανσεβάστου Γέροντος Κρήτης κ. Ειρηναίου. Του είπα ότι θα έρθω σήμερα στην Κίσαμο στο 9/ετές μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κυρού Ειρηναίου και, φιλώντας του το χέρι, τον ρώτησα τι θέλει να πω σε όλους σας.

Μου απάντησε: «Να τους πεις ότι τους αγαπώ». Επιπλέον, αναφέρθηκε σε στιχομυθία που κατ΄ επανάληψη, κατά καιρούς, είχε με τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Ειρηναίο κατά τα έτη της 10ετούς διακονίας του, όταν τον ρωτούσε: «Τι σας ενέπνευσε να ακολουθήστε τον δρόμο της ιερωσύνης»;, εκείνος, ως είπε, του απαντούσε: «Το φωτεινό παράδειγμα του Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου και, μικρό παιδί στην Αγία Τριάδα, όταν τον άκουγα είπα στον εαυτό μου: «σαν αυτό πρέπει να γίνεις και εσύ», γι΄ αυτό και ζήτησα και πήρα και το όνομα του». Η κατάθεση ψυχής αυτή συγκίνησε, ιδιαίτερα το πολυπληθές εκκλησίασμα ως και τους μετέχοντες Κληρικούς.

Αναφέρθηκε, ακολούθως, με λόγους μεστούς και ζωηρούς, στην εορτή του Πάσχα, «την καλή απολογία του Θωμά», δίδοντας μηνύματα ελπίδας και αναστάσιμης χαράς. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και Τρισάγιο επί του τάφου του αοιδίμου Μητροπολίτου κυρού Ειρηναίου, ο οποίος ευρίσκεται εις τον προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού, με τον Σεβ. Ποιμενάρχη κ. Αμφιλόχιο να αναφέρεται στο πρόσωπο του αοιδίμου Ιεράρχου με λόγους σεβαστικούς και ευχαριστιακούς. «Ο σήμερα τιμώμενος, μεγάλος Ιεράρχης Ειρηναίος, υπήρξε πρόσωπο φωτεινό, αληθινό, αυθεντικό, λιτανεύοντας καθ΄ όλη την διάρκεια της ευκλεούς και πολυδένδρου Ποιμαντορίας του την Αναστάσιμη χαρά και ελπίδα. Αιωνία η ευγνωμοσύνη μας», κατέληξε.

Μετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής, οι Δήμαρχοι Κισάμου κ.Γ.Μυλωνάκης, Πλατανιά κ. Ι. Μαλανδράκης, ο Βουλευτής Χανίων κ. Β. Διγαλάκης, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του ΟΑΚ κ. Λ. Κοπάσης, εκπρόσωποι Στρατού, Αστυνομίας, Αρχών, Φορέων, Συλλόγων, συγγενείς του μακαριστού Ιεράρχου και πλήθος κόσμου.