εκπροσώπου οικογένειας Τσατσαρωνάκη, κατά τα Εγκαίνια του «Τσατσαρωνάκειου» Πολιτιστικού Πολύκεντρου.
Παναγιώτατε Δέσποτα και Πατριάρχα μας κύριε Βαρθολομαίε, Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς, Σεβαστοί Ιερείς, εκπρόσωποι της κυβερνήσεως, του τόπου και των Αρχών του. Αγαπητοί συνεργάτες μας στην πορεία του έργου τούτου, συντοπίτες και συντοπίτισσες της όμορφης Κισσάμου.
Λατρεμένη μας μητέρα και αγαπημένε μας θείε. Εάν Μάνα μας ετούτη τη στιγμή βρισκόσουν μαζί μας, το χαρακτηριστικό σου χαμόγελο θα ήταν διάπλατο, η ψυχή σου θα φτερούγιζε από χαρά και αγαλλίαση, καθώς θα παραδίναμε στα χέρια του τόσο αγαπημένου σου Μητροπολίτη Αμφιλόχιου ετούτο το έργο. Θέλησε ο Θεός όμως αυτή τη χαρά να τη ζήσεις πλάι στους αγγέλους κι εμείς στη δική σου μνήμη, στην δική σας μνήμη, να εγκαινιάζουμε σήμερα, από τα χέρια του Πρώτου της Ορθοδοξίας, του Σεπτού και σε όλους αγαπητού Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου ετούτο το Πνευματικό Κέντρο.
Η Μαρία Τσατσαρωνάκη, η μητέρα μας Μαρία Τσατσαρωνάκη υπήρξε ένας άνθρωπος βαθιά θρησκευόμενος που προσέφερε απλόχερα την αγάπη γύρω της. Στην οικογένεια της πρώτα απ’ όλα, λειτουργώντας σαν συνδετικός κρίκος και πραγματικά σπάνια το χέρι της δεν κρατούσε κάποιο από τα δικά μας. Έπειτα στην εργασία της ως επιτυχημένη επιχειρηματίας, με τη σκέψη της διαρκώς στο δοκιμαζόμενο άνθρωπο και τις παλάμες της έτοιμες να φιλανθρωπήσουν και να δώσουν αγάπη.
Έφυγε γρήγορα από κοντά μας, λίγο μετά από το χαμό ενός άλλου ξεχωριστού ανθρώπου, του θείου μας Γεωργίου. Ο Γεώργιος Τσατσαρωνάκης, λαμπρός επιστήμονας της Χημικής Mηχανικής εργάστηκε δια βίου στην επιμόρφωση των νέων. Υπήρξε άνθρωπος αφιλοχρήματος,, καλλιεργημένος και σκεπτικός, απλός και αγαπητός από όποιον τον γνώριζε. Από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και κυρίως τη Φροντιστηριακή εκπαίδευση διαρκώς αγωνιζόταν για την διαπαιδαγώγηση των μαθητών και φοιτητών του, εκατοντάδες από τους οποίους αφιλοκερδώς δίδαξε και συνέδραμε. Στη μνήμη των ξεχωριστών αυτών ανθρώπων Παναγιώτατε, η οικογένεια μας αφιερώνει το παρόν Κέντρο στη Μητρόπολή μας, τον τόπο μας, και τους ανθρώπους του. Κάθε φορά που ετούτος ο χώρος θα γεμίζει φωνές και χαμόγελα, από τους εκατοντάδες μαθητές του Ωδείου της Μητροπόλεως μας, τις σχολές, τους σταθμούς, τις εκθέσεις και τις συνάξεις οι ψυχές των ανθρώπων μας δεν μπορεί παρά να αγάλλονται εν Κυρίω.
Παναγιώτατε η παρουσία σας εδώ τη στιγμή ετούτη, η είσοδός σας, πρώτος στους χώρους του Πολύκεντρου, το ευλογεί και το καθαγιάζει. Στην οικογένειά μας δε και τον τόπο δίνει άπλετη χαρά και συγκίνηση. Παρακαλούμε δεχτείτε από την οικογένεια μας ένα συμβολικό δώρο στο οποίο, σε χαραγμένο κρύσταλλο το χελιδόνι τρέφεται από τη μητέρα, όπως εμείς τρεφόμαστε πνευματικά από τη Μητέρα Εκκλησία και τον Οδηγέτη της που τόσο μας τιμά τη σημερινή ημέρα.
Σεβασμιώτατε Ποιμενάρχα μας και λίαν αγαπητέ κ. Αμφιλόχιε, σε εσάς, που ευχαριστούμε το Θεό που σας έθεσε Επίσκοπο στον τόπο μας, παραδίνουμε με πολύ συγκίνηση το κτίριο τούτο, το Πνευματικό αυτό Κέντρο για να στεγάσει το όραμά σας, για να στεγάσει την αγάπη και τις αγωνίες σας για τον τόπο τούτο, για να στεγάσει τους νέους και τους μεγαλύτερους μα κυρίως τα παιδιά του, των οποίων τα όνειρα και τα πρότυπα συνεχώς συρρικνώνονται. Αφήνοντας στα χέρια σας τα κλειδιά του χώρου αυτού, παρακαλούμε καθώς τα υψώνετε για τις προσευχές και τις δεήσεις σας, να ενθυμήστε τα αγαπημένα μας πρόσωπα, την οικογένεια μας και όλο το ποίμνιο σας που στηρίζεται στην προσευχή σας.
Ολοκληρώνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όσους εργάστηκαν για τον όμορφο αυτό χώρο, τους Αρχιτέκτονες Μηχανικούς Κώστα και Στέλιο Σχετάκη που αφιλοκερδώς συνέφεραν τα μέγιστα για την τελική μορφή του κτιρίου. Επίσης τις Μεταφορικές Εταιρείες Πατρικάκης, και Γιαννενάκης-Ζανιδάκης για την δωρεάν μεταφορά του εξοπλισμού, τον Κο Μπερτάκη Ηλία, τον Κο Αριστείδη Φαραντάκη και φυσικά την Κατασκευαστική Εταιρεία «Κέντρο Δόμησης» με όλα τα συνεργεία και τους εργαζόμενους για την άψογη συνεργασία και κατανόηση, μα κυρίως για το πραγματικά όμορφο αποτέλεσμα.
Ευχόμαστε το Τσατσαρωνάκειο Πολιτιστικό Πολύκεντρο να δίνει τη μαρτυρία του σε καιρούς δύσκολους και να γίνεται Κιβωτός Αγάπης, Γνώσης και Πολιτισμού, τα οποία έχει τόσο ανάγκη η σημερινή κοινωνία.