Skip to content Skip to footer

Η Χαριτόβρυτος Εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας από τα Κύθηρα στην Κίσαμο

Δώρο επουράνιο υποδέχθηκε η Κίσαμος, μεγάλο πνευματικό θησαυρό, την Χαριτόβρυτο Εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας από τα όμορφα Κύθηρα.  «Το αρχαιότερο ιερό θησαύρισμα των Κυθήρων», όπως χαρακτήρισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ την «ιερά και θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, η Οποία φυλάσσεται εις την θέση που βρέθηκε η Χαριτόβρυτος Εικόνα Της», ως ανέφερε ο Ποιμενάρχης των Κυθηραίων.

Κατόπιν παρακλητικού αιτήματος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Αμφιλοχίου η Ιερά Εικόνα μεταφέρθηκε από τα Κύθηρα εις την Κίσαμο, συνοδευόμενη από τον  Σεβ. Ποιμενάρχη  κ. Σεραφείμ, τον Δήμαρχο Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη, τον Πρόεδρο της Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Ευάγγελο Βερνάρδο, ως και άλλους προεστούς του νησιού. Η μεταφορά της Εικόνος πραγματοποιήθηκε με ειδικό πλοίο του Λιμενικού Σώματος, το οποίο ευγενώς διέθεσε δια την περίπτωση αυτή, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχος Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο οποίος ήταν παρών τόσο εις την έλευση του πλοίου εις το λιμάνι της Κισάμου, όσο και εις την επίσημο υποδοχή που ακολούθησε εις την κεντρική πλατεία της Κισάμου, ως επίσης και εις την Δοξολογία και Πανηγυρικό Εσπερινό εις τον Ι. Καθεδρικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, όπου εν πομπή  η Ιερά Εικόνα μεταφέρθηκε δια να πλουτίσει τους εορτασμούς του πολιούχου της Κισάμου, Αγίου Σπυρίδωνος.

Με την έλευση Της μεταφέρθηκε εις την Γυναικεία Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής, Παρθενώνος, προς ευλογία της χαριτωμένης Αδελφότητας και ακολούθησε η επίσημος υποδοχή εις την πλατεία «Τζανακάκη», υπό του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Αμφιλοχίου, συνευχομένων του Σεβ. Μητροπολίτου Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ και Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού. Μετά την εν πομπή μεταφορά Της εις τον Ι. Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος ακολούθησε Δοξολογία, χοροστατούντος του Ποιμενάρχου μας κ. Αμφιλοχίου και Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, συνευχομένων των Σεβ. Μητροπολιτών: Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού και του Επισκόπου μας.

Ο Επίσκοπος μας, με λόγους ευγνωμοσύνης και ευχαριστίας, καλωσόρισε τους υψηλούς προσκεκλημένους, τον όμορο συνεπίσκοπο του κ. Δαμασκηνό ως και τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος κ. Γεώργιο Αλεξανδράκη, με ιδιαίτερη αναφορά εις την έλευση της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας η Οποία, ως σημείωσε, «δια πρώτη φορά εξέρχεται εκ της Κυθηραϊκής γής», σημειώνοντας: «Εὐεργετημένοι ὅμως καί ἠλεημένοι ὑπό τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου καί πάντες ἡμεῖς, πατέρες καί ἀδελφοί, εὐλαβεῖς συμπροσκυνητές, καθώς ἰδού ἐνώπιόν μας ἡ Χαριτόβρυτος Εἰκόνα τῆς Παναγίας τῆς Μυρτιδιωτίσσης, ἐξῆλθε ἐκ τῆς εὐλογημένης νήσου τῶν Κυθηραίων ἵνα εἰσέλθει εἰς τίς καρδίες πάντων ἡμῶν, τῶν πιστῶν τέκνων Αὐτῆς, καθώς ἀτενίζοντες τήν Παναγία μορφή Της γινόμεθα μάρτυρες ἑνός ἀκόμη μυστηρίου τῆς Θεοτόκου, μάρτυρες τῆς χάριτος τοῦ Θεοῦ. Τοῦτο μαρτυρεῖ καί ἡ πολυπληθής ἀποψινή – ἑσπερινή   σύναξις πάντων ὑμῶν, τοῦ χριστεπωνύμου πληρώματος τῶν εὐλαβῶν Ὀρθοδόξων, οἱ ὁποῖοι κατακλύζετε τόν Ἱερό Καθεδρικό καί ἱστορικό Ναό τοῦ Ἁγίου Σπυρίδωνος τῆς πόλεώς μας, διά νά προεορτάσωμε τήν ἱερά αὐτοῦ μνήμη καί μελωδικῶς νά ἀναπέμψωμε ἄσματα ἔνθεα εἰς τήν Μητέρα τοῦ Θεοῦ». Ακολούθως προσέφερε εις τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος αγιογραφημένη Εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνος, ευχαριστώντας τον «δια την ουσιαστική αρωγή ελεύσεως της Παναγίας μας».

Ο χοροστατών Ιεράρχης κ. Σεραφείμ, αφού ευχαρίστησε  «δια την φιλάδελφο πρόσκληση», με λόγους μεστούς, θεολογικούς και ουσιαστικούς, αναφέρθηκε εις το πρόσωπο της Παναγίας, με αναφορά σε θαυμαστά γεγονότα Της, σημειώνοντας πως «Ως Μητέρα όλων μας η Παναγία δέεται για όλα Της τα παιδιά». Πλήθη πιστών κατακλύζουν τον Ι. Καθεδρικό Ναό του Αγ. Σπυρίδωνος δια να προσκυνήσουν και να λάβουν την ευχή και χάρι Της, αναμένοντες υπομονετικά 2 και πλέον ώρες. Η Ιερά Εικόνα θα παραμείνει έως και το μεσημέρι της Τετάρτης, 13 Δεκ. ενώ καθημερινά τελούνται Θείες Λειτουργίες, Ιερές Παρακλήσεις, και Ιερές Αγρυπνίες.

{source}<div align=”center”><iframe width=”670″ height=”400″ src=”https://www.youtube.com/embed/8VM48-Oh6Gw?si=1xn446vlxOrrgPSC?rel=0″ title=”YouTube video player” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share” allowfullscreen></iframe></div>{/source}