Νοτιοδυτικά του Νομού Χανίων και στην επαρχία Σελίνου βρίσκεται η πόλη της Παλαιόχωρας και κάτω από το Ενετικό Κάστρο δεσπόζει ο επιβλητικός Ιερός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Η ενορία δεν είχε την ίδια μορφή πάντοτε, αλλά παρουσίαζε μία συνεχή εξέλιξη. Σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες ο οικισμός της Παλαιόχωρας είχε στη θέση του σημερινού Ναού ένα μικρότερο. Στις αρχές του 1900 ο οικισμός φαίνεται να είχε μεγαλώσει και οι ανάγκες των κατοίκων επέβαλαν την ανοικοδόμηση ενός μεγαλύτερου Ναού. Τότε κατεδαφίζεται ο μικρός Ναός και ξεκινούν οι εργασίες για την οικοδόμηση του Ιερού Ναού οι οποίες κράτησαν περίπου δέκα χρόνια. Το 1913 γίνονται τα εγκαίνιά του, σύμφωνα με την επιγραφή που υπάρχει πάνω στον Τρούλο του Ναού. Ένας μεγαλοπρεπής πλέον τρίκλητος Ναός σε ρυθμό βασιλικής μετά τρούλου, του οποίου το κεντρικό κλίτος είναι αφιερωμένο στην Παναγία (Ευαγγ. της Θεοτόκου), το δεξιό στην Ανάληψη του Κυρίου και το αριστερό στον Άγιο Νικόλαο. Το τέμπλο είναι κατασκευασμένο από τσιμέντο. Τέτοιες κατασκευές σπανίζουν σήμερα, μια και στην εποχή μας τα περισσότερα τέμπλα είναι ξυλόγλυπτα. Οι εικόνες που υπάρχουν στο τέμπλο είναι όλες του 1930 αγιογραφημένες από τον αγιογράφο Ν. Βλαχάκη και ανήκουν στη Σχολή της Αναγεννήσεως. Πρόσφατα, το έτος 2006 έγινε συντήρηση των εικόνων και του τέμπλου.
Στη δεκαετία του 1990 παρουσιάζεται ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της κωμόπολης με αποτέλεσμα ο υπάρχων Ιερός Ναός να μην καλύπτει τις ανάγκες των ενοριτών. Έτσι ο μακαριστός εφημέριος της ενορίας Ελευθέριος Λιτσαρδάκης κατέφυγε στη λύση να προσθέσει άλλα δυό κλίτη στον υπάρχοντα Ναό. Με την βοήθεια των κατοίκων, με δωρεές και με εράνους, έγινε πραγματικότητα η προέκταση του Ναού, αλλά όχι μονάχα αυτό, κατασκευάστηκε επιπλέον ένα επιβλητικό κωδωνοστάσιο, με μελέτη που εκπόνησε ο Πολ. Μηχανικός Εμμ. Βουτετάκης. Την κατασκευή ανέλαβε ο εργολάβος Κωνστ. Μαθιουλάκης το έτος 1998. Το κωδωνοστάσιο ανηγέρθη στην είσοδο του προαύλειου χώρου του Ιερού Ναού. Το 2003 ξεκίνησε η αγιογράφηση του Ναού από τον Αγιογράφο Γεώργιο Κτιστάκη με προσφορές των ενοριτών και των ευσεβών Χριστιανών.
Ο Ναός αυτός βρίσκεται κοντά στο νέο οικισμό που έχει δημιουργηθεί από το 1990, με την ονομασία Πανόραμα και εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων του οικισμού. Όμως επειδή η ανάπτυξη του οικισμού γίνεται με γοργούς ρυθμούς και είναι δύσκολο να εξυπηρετούνται πλέον οι χριστιανοί έχει γίνει ήδη μελέτη από την Ενορία για την ανοικοδόμηση ενός νέου μεγαλύτερου. Στα εξωκκλήσια αυτά έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης, με αποτέλεσμα να είναι σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση.
ΕΞΩΚΚΛΗΣΙΑ
Εκτός του κεντρικού Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στον οποίο γινονται όλες οι επίσημες τελετές, υπάρχουν και τα εξής εξωκκλήσια της Ενορίας:
- Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου (κοιμητήριο)
- Ι.Ν. Αγίας Τριάδος
- Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής
- Ι.Ν. Αγίων Αποστόλων
- Ι.Ν. Αγίου Κοσμά του Αιτωλού
- Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου Προδρόμου
- Ι.Ν. Αγίου Αντωνίου
- Ι.Ν. Γενεθλίου της Θεοτόκου
- Ι.Ν. Αναλήψεως του Σωτήρος
ΕΦΗΜΕΡΙΟΙ
Μέχρι το 1925 διακόνησαν την ενορία της Παλαιόχωρας περιοδεύοντες Ιερείς-Εφημέριοι:
- 1925 έως 1939: Ιωάννης Ιερωνυμάκης,
- 1939 έως 1942: Τίτος Μαρκουλάκης,
- 1942 έως 1980: Στυλιανός Φραντζεσκάκης,
- 1981 έως 2002: Ελευθέριος Λιτσαρδάκης,
- 2002 έως και σήμερα: Νικόλαος Λαμπάκης