Skip to content Skip to footer

Η Κίσαμος εόρτασε την Παναγία Βηματάρισσα

Στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θετόκου της Ι. Μητροπόλεως μας ευρίσκεται τεθησαυρισμένη η Εικόνα της Παναγίας της Βηματαρίσσης, πιστό αντίγραφο εκ της ομωνύμου θαυματουργού Εικόνος, «εφέστιος» εικόνα της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, η Οποία και είναι τοποθετημένη στο σύνθρονο του Ιερού Βήματος του καθολικού της Μονής.

Ο Ποιμενάρχης μας κ.Αμφιλόχιος τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, επί τη εορτή της ανάμνησης της θαυματουργού ευρέσεως του Θεομητορικού αυτού σεβάσματος. Αναφερόμενος εις το γεγονός του εορτασμού σημείωσε: «Μεταφερόμεθα σήμερα νοερά εις την Ι. Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου και κλίνουμε γόνυ ενώπιον της Ιεράς και Θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Βηματαρίσσης, καταθέτοντας ικεσίες, δεήσεις και προσευχές υπέρ της του κόσμου ζωής και σωτηρίας. Ευγνωμόνως ευχαριστούμε τον Καθηγούμενο της Μονής Γέροντα Εφραίμ, η αγάπη του οποίου κόμισε πιστό αντίγραφο της Θαυματουργού αυτής Εικόνος εις τον Ι. Μητροπολιτικό μας Ναό, προς διηνεκή ευλογία εις τον τόπο και του ανθρώπους του.

Παρακαλούμε την Παναγία Βηματάρισσα να εισακούσει τις ταπεινές προσευχές και αιτήματα μας και να ελευθερώσει-λυτρώσει τον Πατρίδα μας και τον κόσμο όλο από την λοιμική αυτή νόσο που σκορπά φόβο και θάνατο. Την παρακαλούμε να φυλάττει και σκέπει το Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Την παρακαλούμε να φωτίζει τους ειδικούς επιστήμονες να συνεχίζουν να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις, σώζοντας ζωές. Την παρακαλούμε, τέλος, να φωτίσει τους   άρχοντες του τόπου ως και όλους τους ιθύνοντες να κατανοήσουν ότι ήρθε η ώρα να ανοίξουν και πάλι οι Εκκλησίες μας για τον λαό του Θεού.

Η Εκκλησία από αγάπη στα παιδιά Της και, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, συγκατατέθηκε εις την λήψη προληπτικών μέτρων για την προστασίας της υγείας των πιστών. Μέτρα τα οποία πλήγωσαν τον λαό του Θεού καθώς την ιερότερη περίοδο του εκκλησιαστικού έτους, την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, στερήθηκε την συμμετοχή του εις την λατρευτική και μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας. Μέτρα, τα οποία οδήγησαν σε ακρότητες και υπερβολές με πρόστιμα, προσαγωγές, συλλήψεις και στοχοποιήσεις σεβάσμιων Αρχιερέων, ευσεβών Ιερέων και πιστών. Με κλείσιμο όχι μόνον των θυρών των Ναών αλλά και των μεγαφώνων.

Σαν όλος ο κορωνοϊός της Ελλάδας να μαζεύτηκε μέσα στους Ναούς! Σαν ο Υιός να είναι απειλή και η αιτία διασποράς του.. ιού! Μέτρα που μοιάζει να στοχοποιούν όχι μόνον την πίστη, αλλά και το συσταστικό μυστήριο της Εκκλησίας, την Θεία Ευχαριστία! Την ίδια ώρα που οι πιστοί, πολίτες της Πατρίδας μας, είχαν και συνεχίζουν να έχουν πρόσβαση σε ένα σωρό άλλους χώρους στην καθημερινότητα του βίου τους. Και καλώς έχουν! Παρακαλούμε λοιπόν την Παναγία μας να φωτίσει τους αρμοδίους να κατανοήσουν ότι η πλειονοψηφία αυτού του λαού δεν αγωνιά μόνο για την σωματική του υγεία, αλλά και για την ψυχική και πνευματική του κατάσταση.

Ότι καθ΄ όλη αυτή την περίοδο η ψυχή υποφέρει, πάσχει. Μένει νηστική και πεινασμένη και ότι δεν φτάνει μόνον να χορταίνει το σώμα, χρειάζεται να χορτάσει και η ψυχή. Ότι η στέρηση της Θείας Λειτουργίας, της Θείας Κοινωνίας, οδηγεί, για όσους έχουν μέσα τους πίστη και φόβο Θεού, οδηγεί σε πνευματική ατροφία, σε αυτοκτονία. Ότι παρατεταμένη στέρηση συμμετοχής των πιστών στην λατρευτική ζωή της Εκκλησίας επιβαρύνει τις ψυχικές αντοχές των, εγκυμονώντας κινδύνους για αύξηση άλλων φαινομένων και συμπεριφορών.

Ότι, τέλος, είναι αδιανόητο να αίρονται τα μέτρα για διάφορους άλλους χώρους που έχουν σχέση με την αισθητική του σώματος και του προσώπου και να παραμένουν κλειστοί οι Ναοί, που τρέφουν και αναπαύουν την ψυχή του ανθρώπου. Ο λαός του Θεού έχει ανάγκη πνευματικής και ψυχικής στήριξης και αυτή την ανάγκη μόνον η Εκκλησία μπορεί να του προσφέρει. Αυτήν εμπιστεύεται και σε Αυτήν προστρέχει και αυτό το δικαίωμα δεν μπορεί άλλο να το στερείται.», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος.

IMG 2656IMG 2661IMG 2665IMG 2667IMG 2668IMG 2671