Skip to content Skip to footer

Παγκρήτιο Ιερατικό Σεμινάριο

Περισσότεροι από 170 Ιερείς, προερχομένοι εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης ως και εξ΄ όλων των Ι. Μητροπόλεων της Μεγαλονήσου μετείχαν εις την 1η Παγκρήτια Ιερατική Σύναξη, την οποία οργάνωσε η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης εις τις εγκαταστάσεις της, με θέμα: «Εισαγωγή εις τα κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας». Η Ιερατική Σύναξη άρχισε με την τέλεση του Αγιασμού από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Αμφιλόχιο, Πρόεδρο Δ.Σ. της ΟΑΚ και ακολούθησε το Μήνυμα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού ημών Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄ δια του εκ προσώπου Αυτού, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Χριστουπόλεως κ. Μακαρίου.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας ευχαρίστησε θερμά για την πρωτοβουλία της Παγκρήτιας Σύναξης, τον Επίσκοπο μας, Πρόεδρο του Ιδρύματος και τους συνεργάτες της Ακαδημίας, καθώς, «διατηρούντες ζωηράς τας αναμνήσεις εκ της παρουσίας ημών εν Κρήτη και εν τοις χώροις της αυτόθι Ορθοδόξου Ακαδημίας, ένθα συνεκλήθη υπό την προεδρείαν της ημετέρας Μετριότητος η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας». Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Μήνυμά Του τόνισε επίσης πως, «η ουσία της Συνοδικότητος της Εκκλησίας ημών, καθώς και η πηγή της αρχής ταύτης ευρίσκεται εις την σχέσιν των Τριών Προσώπων της Παναγίας Τριάδος, τα Οποία και ενεργούν συνοδικώς εις το σχέδιον της σωτηρίας ενός εκάστου μέλους αλλά και της καθολικής Εκκλησίας».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος έκανε λόγο για τους «δήθεν αυτοαποκαλούμενους ως υπερασπιστές της Ορθοδοξίας, οι οποίοι συμπεριφέρονται ως να έχει ανάγκη η Ορθοδοξία από υπεράσπιση», και συνέχισε: «η Εκκλησία είναι πάντοτε ο εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανώμενος Χριστός και δεν κινδυνεύει ποτέ, επειδή σώζει και δεν σώζεται από κανέναν», τονίζοντας πως, «η Συνοδικότης είναι η δομή της Εκκλησίας».

Εισαγωγικές παρατηρήσεις επί του θέματος έκανε ο Δρ Κωνσταντίνος Β. Ζορμπάς, ο οποίος ευχαρίστησε την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης δια την συμμετοχή των Κληρικών και ανέπτυξε τους λόγους για την πρώτη Σύναξη με θέμα τα κείμενα της Συνόδου. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι: «η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος, δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί από την εκκλησιαστική μας παράδοση και Ιστορία, ούτε ως ένα έκτακτο γεγονός για τη ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, αφού προετοιμάστηκε πλέον των εξήκοντα και παραπάνω ετών, ούτε αποτελεί κάποια εξ αντιγραφής έκφραση άλλων μορφών συνοδικότητος. Συνοδικώς η Εκκλησία εκφράζει την αυτοσυνειδησία Της και συνοδικώς απευθύνεται στον κόσμο, τον άνθρωπο της τρίτης χιλιετίας. Η Σύνοδος δεν είναι μία επανάληψις κάποιας έκφρασης μουσειακού παρελθόντος, αλλά αποτελεί φανέρωση του αναγεννητικού έργου του Αγίου Πνεύματος». Ακόμη υπογράμμισε ότι τα «συνοδικά κείμενα δεν θα πρέπει να μείνουν στο αρχείο, αλλά να ενταχθούν στη ζωή των πιστών, να κοινοποιηθούν σε όλες τις Ιερές Μητροπόλεις και τις Ιερές Μονές, να τύχουν μελέτης από τις Θεολογικές Σχολές και πρωτίστως να αποτελέσουν μέρος της κατήχησης της νεότητας στις Ενορίες μας, αλλά και των ιδίων των κληρικών».

Στη συνέχεια, ο κ. Γρηγόριος Λαρεντζάκης, Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Γκράτς της Αυστρίας, ανέπτυξε το θέμα: «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας διά τα σύγχρονα εκκλησιολογικά, οικουμενικά και κοινωνικά προβλήματα». Πιο αναλυτικά, ο κ. Λαρεντζάκης στην ομιλία του τόνισε, ότι «η Σύνοδος της Κρήτης απετέλεσε εξόχως σημαντικό γεγονός για την πορεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας, καθώς έδωσε μαρτυρία ενότητος και ευθύνης για τον σύγχρονο κόσμο και επιβεβαίωσε ότι η συνοδικότητα αποτελεί την κατ’ εξοχήν έκφραση της εκκλησιολογικής αυτοσυνειδησίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Στην καθ΄ όλα εμπεριστατωμένη θεολογική εισήγησή του ανέπτυξε τη σημασία των Συνόδων για την Εκκλησία, τη σημασία του Συνοδικού θεσμού ως έκφραση του λειτουργικού βιώματος της ίδιας της Εκκλησίας, την αποδοχή των κειμένων ως πανορθόδοξα συνοδικά κείμενα και τη σημασία τους για την Εκκλησία.

Στην πολύωρη ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχε και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος, ο οποίος μαζί με τον κ. Λαρεντζάκη απήντησαν στις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις των παρευρισκομένων Κληρικών, καθώς και στον ουσιαστικό προβληματισμό των κληρικών και αποφασίσθηκε, λόγω της σημασίας των κειμένων να πραγματοποιηθεί και δεύτερη Παγκρήτια Ιερατική Σύναξη, με θέμα την ποιμαντική προσέγγιση των κειμένων της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, τον ερχόμενο Φεβρουάριο του 2017.

Το Σεμινάριο έκλεισε με Γεύμα προς όλους τους συμμετέχοντες, προσφορά της ΟΑΚ.