Skip to content Skip to footer

Παγκρήτια Ιερατική Σύναξη

Την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου  πραγματοποιήθηκε στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, το δεύτερο Παγκρήτιο Επιμορφωτικό Ιερατικό Σεμινάριο με θέμα «Ποιμαντικές προσεγγίσεις εις τα κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου». Το Σεμινάριο παρακολούθησαν κληρικοί από όλες τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Κρήτης, με σκοπό την ενημέρωση στα κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που έλαβε χώρα στην ΟΑΚ (Ιούνιος 2016).

Το Σεμινάριο άρχισε με την τέλεση Αγιασμού από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νιγηρίας κ. Αλέξανδρο και με τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς. Στο σύντομο Χαιρετισμό του ο Δρ. Ζορμπάς τόνισε πως, «η αναγκαιότητα συνάντησης και διαλόγου της Ορθοδοξίας με τον περιβάλλοντα κόσμο, το αίτημα εξόδου από τον κλειστό εαυτό της, δεν συνιστά επιταγή επιβαλλόμενη από την εκάστοτε συνάφεια και συγκυρία, αλλά αποτελεί απόρροια της βαθιάς θεολογικής αυτοσυνειδησίας της και της πίστης της».

Στη συνέχεια, ο Επίσκοπος μας, Πρόεδρος Δ.Σ. του Ιδρύματος, ανέγνωσε το Μήνυμα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄, εκφράζοντας ταυτοχρόνως τη βαθιά του ευγνωμοσύνη και ευχαριστία για την πραγματοποίηση του παρόντος Επιμορφωτικού Σεμιναρίου προς το Ίδρυμα, αλλά και προς την Εκκλησία της Κρήτης, για την αθρόα προσέλευση του Κλήρου στο Σεμινάριο, «γεγονός που φανερώνει την ευθύνη και την ποιμαντική αγωνία περί της οικοδομικής κατάρτισης των κληρικών».

Στο Μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αφού ευχαρίστησε την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης για την επιτυχή διοργάνωση και φιλοξενία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, τόνισε επίσης πως: «δεόμεθα του Κυρίου της Εκκλησίας όπως το διοργανούμενον Β΄ Επιμορφωτικόν Σεμινάριον αποτελέση ευκαιρίαν και αφορμήν βαθυτέρας σπουδής των κειμένων της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, αλλά και καλλιτέρας γνωριμίας των ιερών γραμμάτων και αληθειών της Ορθοδόξου ημών πίστεως, καθότι, κατέχοντες τον θησαυρόν της αληθείας, οφείλομεν να καλλιεργώμεν συνεχώς την δωρεάν της Θεολογίας, συγκιρνώντες αυτήν μετά της Χάριτος της αγίας Ιερωσύνης, εκ της οποίας και δια της οποίας μυστικώς αρδεύεται ανά τους αιώνας ο παρ’ ημίν θεολογικός λόγος, συγχρόνως δε και μετά της αδιαλείπτου προσευχής και ασκήσεως, της συνεχούς μετανοίας και της νοεράς προσευχής, μέσων, δι’ ων κατακτάται η ποθητή απάθεια, απαραιτήτος προϋπόθεσις προς φωτισμόν του νοός και είσοδον εις την μυστικήν θεωρίαν και τον ιερόν γνόφον της Θεολογίας».

Ακολούθως ο Σεβ. Μητροπολίτης Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος ανέλυσε το θέμα του: «Υπέρ της ζωής του σύμπαντος κόσμου: το αφρικανικό αφήγημα για την ποιμαντική του σήμερα». Ο Σεβ. Νιγηρίας ανέλυσε στην ομιλία του την «επόμενη ημέρα» μετά τη Σύνοδο για το δευτερόθρονο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, κατ’ ουσίαν για την πρόσληψη της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου από το εκκλησιαστικό σώμα. Ταυτοχρόνως, ο Σεβασμιότατος κ. Αλέξανδρος έκανε αναφορά στην προσπάθεια αποδόμησης του ιστορικού αυτού γεγονότος από «εσωστρεφείς αντιφρονούντες» και πως το μέλλον θα φανερώσει τη σπουδαιότητα αυτής της Συνόδου.

Τόνισε, επίσης, πως «η Σύνοδος της Κρήτης αποτελεί μαρτυρία ενότητας, η οποία θα αποφέρει καρπούς» καθώς και πως, «η συνοδικότητα αποτελεί την κατεξοχήν έκφραση αυτοσυνειδησίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας». Στην συνέχεια, ο Αιδ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Καλλιακμάνης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. μίλησε με θέμα: «Ο εκκλησιολογικός και ποιμαντικός χαρακτήρας των εργασιών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης».

Ο π. Βασίλειος στην ομιλία του τόνισε πως μέριμνα της Συνόδου ήταν «η προτεραιότητα των ποιμαντικών προβλημάτων» και «η τόνωση της Ορθόδοξης Συνοδικής αυτοσυνειδησίας», αλλά και ότι, «η Ορθόδοξος Εκκλησία εκφράζει την ενότητα και καθολικότητά της εν Συνόδω». Ταυτοχρόνως, «θέτοντας τις βάσεις της ορθόδοξης χριστιανικής ανθρωπολογίας, η Εκκλησία απέναντι στον σύγχρονο εκκοσμικευμένο κόσμο που προτάσσει τον «ανθρωποθεό», «προβάλλει τον Θεάνθρωπον ως έσχατον μέτρον των πάντων».

Συμπερασματικά, ο π. Βασίλειος κατέληξε στην ομιλία του πως, «θα φανεί μετά από αρκετό χρονικό διάστημα η οικουμενική εμβέλεια και η αξία τους για τους χριστιανούς και την πορεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας» καθώς, «Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι ένας διεθνής γραφειοκρατικός οργανισμός με εγκόσμια δύναμη, αλλά θεανθρώπινος θεσμός».

Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση στην οποία εκφράστηκαν οι προβληματισμοί και οι σκέψεις των παρευρισκομένων, καθώς και η επιθυμία για συνέχιση των Επιμορφωτικών Σεμιναρίων. Μετείχαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός και Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος. Το Σεμινάριο έκλεισε τις εργασίες του με Γεύμα αγάπης, προσφορά της ΟΑΚ.