Skip to content Skip to footer

Παγκρήτιο Μαθητικό Συνέδριο

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης για τα θύματα Τροχαίων Δυστυχημάτων η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, σε συνεργασία με τον Δήμο Πλατανιά και τον Σύλλογο Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων, οργάνωσε Παγκρήτιο Μαθητικό Συνέδριο για την Οδική Ασφάλεια. Με την συμμετοχή Σχολικών Μονάδων απ΄ όλη την Κρήτη και την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, το Συνέδριο αυτό πραγματοποιήθηκε στους χώρους της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης.

Ο εξοχ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ως ο υψηλός προσκεκλημένος, θα κήρυττε την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, οι δυσμενείς όμως καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν την έλευση του. Ο Γεν. Δντής του Ιδρύματος Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς συντόνισε την όλη εκδήλωση και αφού καλωσόρισε τους εκλεκτούς προσκεκλημένους αναφέρθηκε εις την αναγκαιότητα δημιουργίας «οδικής συνείδησης».

Ακολούθως ο Επίσκοπος μας απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό σημειώνοντας, απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες μαθητές: «Να σέβεστε το μεγάλο δώρο του Θεού που λέγεται ζωή. Την δική σας και των γύρω σας. Στο ταξίδι της ζωής ανοίξτε τα φτερά σας και πετάξτε…. όπως λέει και ο ποιητής «Με τον καιρό να΄ ναι κόντρα, είναι τιμή σαν πετάς».

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο, ο οποίος εξέφρασε την χαρά του για παγκρήτια αυτή σύναξη των μαθητών και επαίνεσε την ΟΑΚ για το έργο που επιτελεί. Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Ι. Μαλανδράκης απεύθυναν, επίσης, χαιρετισμό. Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον Πρόεδρο της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτή κ. Γεώργιο Ουρσουζίδη, ο οποίος μίλησε για το έργο της Επιτροπής και σημείωσε μεταξύ άλλων: «Στην Ευρωπαϊκή Ένωση 27.000 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους ετησίως σε τροχαία. Το 2016 στην Ελλάδα 807 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, 855 τραυματίστηκαν βαριά και 12.798 ελαφριά».

Ο κ. Ουρσουζίδης, επίσης, ανέγνωσε τον χαιρετισμό του εξοχ. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου, ο οποίος ανέφερε ότι εκπληρώνει «οφειλόμενο χρέος» και αναφερόμενος στην ΟΑΚ, σημείωσε: «… οφείλω να εκπληρώσω και ένα άλλο χρέος: Ήτοι ν’ αποτίσω φόρο τιμής στο έργο της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, η οποία το 2018 συμπληρώνει μισό αιώνα ζωής, έχοντας αποκτήσει πια Πανελλήνια -και όχι μόνο- εμβέλεια με την δραστηριότητά της που οι πτυχές της αγγίζουν όλο το φάσμα των μεγάλων προβλημάτων της Κοινωνίας μας, άρα των μεγάλων προβλημάτων του Λαού και του Έθνους μας».

Ακολούθησε το δεύτερο μέρος του Συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε εις το Πάρκο Τροχαίων Ατυχημάτων «Χρήστος Πολέντας» όπου ο Επίσκοπος μας τέλεσε Τρισάγιο εις την μνήμη των θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων και εν συνεχεία ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Πλατανιά, τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Σταύρο Πολέντα, ομιλία από την Καθηγήτρια ΤΕΙ κ. Μαρία Παπαδάκη. Ο Περιφερειάρχης Κρήτης ανέγνωσε μήνυμα του εξοχ. Προέρδου της Δημοκρατίας και από το Πάρκο κήρυξε το έτος 2017-2018 ως έτος Οδικής Ασφάλειας.

Το Συνέδριο κατέλυσε εις τους χώρους της ΟΑΚ όπου οι συμμετέχοντες μαθητές απ΄ όλη την Κρήτη ανέγνωσαν κείμενο που επεξεργάστηκαν «Διακήρυξη για την Ζωή», το οποίο και παρέδωσαν στον Πρόεδρο της Επιτροπής της Βουλής για την Οδική Ασφάλεια κ. Ουρσουζίδη. Η Ακαδημία παρείχε πλούσια φιλοξενία σε όλους τους συμμετέχοντες. Παρόντες, εκτός του Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο και οι Σεβ. Μητροπολίτες Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, Βουλευτές, Δήμαρχοι, Αντιπεριφερειάρχες, Στρατηγοί, Δντές Εκπαίδευσης, Εκρόσωποι Αρχών και Φορέων, Εκπαιδευτικοί και γονείς των παιδιών. Στο τέλος ο Επίσκοπος μας μοίρασε σε όλους τους μετέχοντες μπρελόκ με την παράσταση της Παναγίας μας και του Αγίου Χριστοφόρου.