Skip to content Skip to footer

Παγκρήτιο Θεολογικό Συνέδριο

Στους φιλόξενους χώρους της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης πραγματοποιήθηκε διήμερο Παγκρήτιο Θεολογικό Συνέδριο, το οποίο οργάνωσε ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Θεολόγων με την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης. Συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Θεολόγοι που εργάζονται σε Σχολεία της Μεγαλονήσου. Το Συνέδριο είχε θέμα: «Η σύγκληση και οι αποφάσεις-κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Κρήτη». Ξεκίνησε με Αγιασμό που τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός και ακολούθως αναγνώσθηκε το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου που επευλογούσε το Συνέδριο και σημείωνε την σημασία και σπουδαιότητα ενασχολήσεως με τα κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Ακολούθως εκ μέρους του Ιδρύματος χαιρέτισε και καλωσόρισε ο Γεν. Δντής Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς και εκ μέρους του Παγρκητίου Συνδέσμου Θεολόγων ο Πρόεδρος του κ. Γεώργιος Στριλιγκάς. Αξιόλογοι και έμπειροι, καταξιωμένοι επιστήμονες και θεολόγοι ανέπτυξαν, κατά το διήμερο του Συνεδρίου, εισηγήσεις και θεματολογία, αναφορικά με τις αποφάσεις-κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Εκ μέρους της Εκκλησίας Κρήτης ομίλησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος μετέφερε τον χαιρετισμό του Προέδρου της Συνόδου, Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου και ανέπτυξε το θέμα: «Οι αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου γύρω από την αποστολή της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο: Επίκαιρες προκλήσεις και ευθύνη των χριστιανών».

Ο Σεβασμιώτατος με λόγο θεολογικό και τεκμηριωμένο αναφέρθηκε εις την ευθύνη της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο και επίσης, σε πρακτικό επίπεδο, πρότεινε τρόπους επικοινωνίας της Εκκλησίας με τις νεώτερες γενιές. Ο Επίσκοπος μας κ. Αμφιλόχιος χαιρέτισε και καλωσόρισε τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπτύντης και Σητείας κ. Κύριλλο «στην πρώτη επίσημη εμφάνιση του στην ΟΑΚ ως ο νέος Ποιμενάρχης της ιστορικής αυτής Ι.Μητροπόλεως», όπως σημείωσε ευχόμενος καλή Ποιμαντορία. Ο Επίσκοπος μας, επίσης, καλωσόρισε τους εκλεκτούς ομιλητές ως και τους Συνέδρους και κατέθεσε προβληματική αυτοκριτικής, αναφερόμενος στην έλλειψη βιώματος και στον εγκλωβισμό σχολαστικής αντίληψης των θεμάτων της πίστεως μας. ¨Άραγε γιατί δεν πείθομε σήμερα, κυρίως την νέα γενιά, η οποία μας προσπερνά, μήπως επειδή ότι η πίστη σώζεται με θεωρίες και όχι με βίωμα»; διερωτήθηκε.