Skip to content Skip to footer

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ι. Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου δημοσιεύεται δήλωσις του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Αμφιλοχίου, εις ότι αφορά υβριστικά προς το πρόσωπο του σχόλια, τα οποία προσφάτως δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο (Face book). Δηλώνει ο Σεβασμιώτατος: «Από γνωστά μας πρόσωπα, καθώς εμείς δεν διαθέτουμε face book, ενημερωθήκαμε ότι υψηλόβαθμη διορισμένη αξιωματούχος, προϊσταμένη δημόσιας υπηρεσίας, μας τιμά υβρίζοντας μας.

Συγκεκριμένα η κα προϊσταμένη μας επισυνάπτει διάφορα.. κοσμητικά και όχι μόνον, αποκαλώντας μας: «ολίγιστος», «εγωκεντρικός», «εμπαθής τύπος» «χρησιμοποιεί ακόμα και τον άμβωνα για να ξεράσει τη χολή και το δηλητήριο της ψυχής του»! Κάποιοι μας είπαν ότι πουλά εκδούλευση στα.. αφεντικά της, κάποιοι άλλοι ζήτησαν να συμφωνήσουμε και να απαντήσουν αντί εμάς, κάποιοι τρίτοι, τέλος, πρότειναν να καταθέσουμε μήνυση για συκοφαντία.

Αρνηθήκαμε, ευγενώς, και τις 2 προτάσεις. Όχι φυσικά! Δεν έχουμε ανάγκη να κρυφτούμε πίσω από κανενός άλλου απάντηση. Μάλλον… κάποιοι άλλοι…κρύβονται! Επιπροσθέτως τους ευεργέτες σου δεν τους μηνύεις, τους ευχαριστείς!! Το να υβρίζεται και να λοιδορείται ένα εκκλησιαστικό πρόσωπο, για τους λόγους αυτούς, είναι ευεργεσία, ευλογία και τιμή μεγάλη. Όταν δε η ύβρις αυτή είναι… οχετός ολόκληρος, τότε γίνεται «στέφανος δόξης»!

Ευχαριστούμε λοιπόν την κα προϊσταμένη για την ευκαιρία ταπείνωσης και αυτοκριτικής, που μας δίνει. Όμως… διερωτώμαι: Τί προκάλεσε άραγε όλο αυτό τον οχετό; Ποιά αιτία και ποιά κίνητρα οδήγησαν την κα προϊσταμένη, με ένα τόσο εκκωφαντικό τρόπο, να αποκαλύψει το… «μεγαλείο» του εσωτερικού της κόσμου, το ήθος της και τον πολιτισμό της; Μήπως επειδή… τολμούμε και αρθρώνουμε λόγο και άποψη για όσα τεκταίνονται στον Τόπο και την Πατρίδα μας; Μήπως επειδή λέμε αλήθειες;

Μήπως επειδή η Αρχιερατική μας συνείδηση δεν μας επιτρέπει εφησυχασμό και ολιγωρία; ή μήπως επειδή αφουγκραζόμαστε την φωνή και τους αλαλήτους στεναγμούς των γεννητόρων και προγόνων μας, του Κολοκοτρώνη και του Μακρυγιάννη; Γιά όλα αυτά είμαστε: «ολίγιστοι», «εμπαθείς τύποι» και από τον άμβωνα δήθεν «ξερνάμε χολή και το δηλητήριο της ψυχής μας»;; Ε όχι λοιπόν!! ΔΕΝ ΣΑΣ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ! Δεν θα μας φιμώσετε, ούτε θα μας υποτάξετε με τους οχετούς των ύβρεων σας και τους όποιους τακτικισμούς σας, οι οποίοι παραπέμπουν σε… άλλες εποχές και ξυπνούν… εφιάλτες…

Μας πεισμώνετε ακόμα περισσότερο και μας πείθετε πόσο δίκιο έχουμε να συνεχίζουμε, στεντορεία τη φωνή, να τραγουδούμε.. «.. πότε θα κάνει ξαστεριά…»! Εμείς μάθαμε να κλείνουμε γόνυ και να προσκυνούμε τον Αφέντη Χριστό και την Παναγία Μητέρα Του! Μάθαμε να υπηρετούμε, να κηρύττουμε και να μαρτυρούμε Χριστό και Ελλάδα! Και αυτό θα πράττουμε μέχρι να ζούμε και να αναπνέουμε, μακριά από παντός είδους ιδιοτέλειες, καιροσκοπισμούς και σκοπιμότητες.

Εσείς, αλήθεια, πείτε μας: Ποιά… αφεντικά προσκυνάτε;; Ποιές σκοπιμότητες και ποιά συμφέροντα υπηρετείτε, με τόσο πάθος, μένος, φανατισμό και δουλοπρέπεια;; Εις ότι δε αφορά πολιτικό πρόσωπο του τόπου μας, το οποίο μας προσάπτει πρόθεση «πολιτικής αντιπαράθεσης» και, όπως ενημερωθήκαμε από τους γνωστούς μας στο face book, επικροτεί τα λεγόμενα της κας προϊσταμένης, εκφράζουμε την δυσάρεστη έκπληξή μας και δηλώνουμε ότι η όποια διαφορετική άποψη και γνώμη είναι υγιές στοιχείο της Δημοκρατίας και δεν θα πρέπει να λοιδορείται, να στοχοποιείται και, κυρίως, να ενοχοποιείται.

Φαντάζομαι πως συμφωνεί μαζί μας ή όχι; Εις επίρρωση δε των ανωτέρω, καθώς όπως αντιληφθήκαμε το… «μήλον της έριδος» που προκάλεσε όλον αυτό τον… οχετό είναι επίκαιρο κείμενό μας, με τίτλο: «Όταν καταρρέουν, γκρεμίζονται τα σύμβολα…», το οποίο είναι ανηρτημένο στο διαδίκτυο και παραπέμπουμε κάθε πρόσωπο καλής προαιρέσεως, για να βγάλει τα… συμπεράσματά του, σχετικώς με τις προθέσεις και τα κίνητρα…

Δηλώνουμε, τέλος, πως προφανώς και δεν θα μετέχουμε στον όποιο ολισθηρό κατήφορο πάσης φύσεως αντιπαραθέσεων. Η ζωή μας έμαθε να συγχωρούμε, να αγαπούμε και να προχωρούμε! Καλή Σαρακοστή και καλή μετάνοια σε όλους μας»!