Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος εκπροσώπησε την Α.Θ.Π., τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο 1o Διεθνές Συνέδριο Ψηφιακών Μέσων και Ορθόδοξης Ποιμαντικής, το οποίο οργάνωσε το Ινστιτούτο Έρευνας Διάσωσης και Προβολής Πνευματικών και Πολιτιστικών Παραδόσεων «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός» και το διαδικτυακό περιοδικό «Πεμπτουσία», σε συνεργασία με τις Ορθόδοξες διαδικτυακές πύλες Orthodox Christian Network και Bogoslov.
Το Συνέδριο, το οποίο τέλεσε υπό την υψηλή αιγίδα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, πραγματοποιήθηκε σε μεγάλο ξενοδοχείο των Αθηνών από 7 έως 9 Μαίου. Συμμετείχαν 75 ειδικοί επί του θέματος, Ορθόδοξοι Κληρικοί και Λαϊκοί από 21 χώρες, εκπρόσωποι όλων των δικαιοδοσιών της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Την επίσημη έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο Επίσκοπος μας, διαβάζοντας το βαρυσήμαντο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου, ο Οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων «… Ως γνωστόν, ζώμεν εν μέσω ενός κόσμου ταχύτατα μεταβαλλομένου λόγω της τεχνολογικής προόδου και της ευρυτάτης διακινήσεως πλείστων όσων ιδεολογιών, αι δε περιστάσεις απαιτούσιν εκ της Εκκλησίας όπως εκσυγχρονίση τους τρόπους προσεγγίσεως του, ίνα δυνηθή να μεταγγίση εις αυτόν τον λόγον της αληθείας, να γνωρίση εις τους ανθρώπους της σήμερον Αυτόν τον Λυτρωτήν και Θεόν ημών και να καταστήση αυτούς οικείους και τέκνα Του. …. Ημείς θα αρκεσθώμεν εις την επισήμανσιν ότι αι παρεχόμεναι υπό του διαδικτύου δυνατότητες ουδόλως θα πρέπει να υποκαταστήσωσιν ή υποβαθμίσωσι την άμεσον επικοινωνίαν των πιστών είτε μετά των εκκλησιαστικών λειτουργών, είτε μεταξύ των, καθότι η Εκκλησία, ως Σώμα Χριστού, είναι εν Αγίω Πνεύματι κοινωνία προσώπων, γεγονός όπερ δεν επιτρέπει εις ημάς να παραθεωρώμεν την αναγκαιότητα της προσωπικής και δια ζώσης επαφής, της «πρόσωπον προς πρόσωπον» (Α΄ Κορ. ιγ΄ 12) επικοινωνίας, ήτις είναι και εικών αυτής ταύτης της Βασιλείας των Ουρανών…».
Ακολούθησαν μηνύματα Πατριαρχών και Αρχηγών Αυτοκέφαλων Εκκλησιών. Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο εκπροσώπησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, ο οποίος και διάβασε το μήνυμα του Μακαριωτάτου. Των μηνυμάτων ακολούθησε η κεντρική ομιλία του Συνεδρίου υπό του Δρ. Κωνσταντίνου Ζορμπά, Γεν. Δντή της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, ο οποίος εκπροσωπούσε μαζί με τον Επίσκοπο μας τον Οικουμενικό Πατριάρχη, και εν συνεχεία ομιλία υπό του Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτου κ. Εφραίμ, Καθηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, με θέμα: «Η μετάδοση του Θείου Λόγου μέσω του διαδικτύου». Χαιρετισμό απεύθυνε και ο Σεβ. Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Παύλος, στην Εκκλησιαστική Περιφέρεια του οποίου διεξήχθησαν οι εργασίες του Συνεδρίου.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γλυφάδας παρουσίασε τον «ειδικό» προσκεκλημένο του Συνεδρίου, τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος και Μητροπολίτη Σκοπίων κ. Ιωάννη, ο οποίος με τον χαιρετισμό του προκάλεσε συγκίνηση και δέος σε όλους τους συνέδρους με την αναφορά του στην σκληρή δοκιμασία και τον άδικο φυλακισμό του επί τρία και πλέον έτη. Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός» κ. Νικόλαος Γκουράρος είχε την όλη ευθύνη οργάνωσης και συντονισμού του Συνεδρίου. Το Συνέδριο υπήρξε κατά πάντα επιτυχές, τόσο στην οργάνωση του, όσο και στους ομιλητές καθώς κορυφαίοι Κληρικοί και Λαϊκοί από τις Εκκλησίες που εκπροσωπούσαν ανέπτυξαν τα θέματα τους. Έγινε επίσης αναφορά στην ασφαλή πλοήγηση και τους κινδύνους του διαδικτύου, με ειδική εισήγηση από τον Υποστράτηγο Εμμανουήλ Σφακιανάκη και άλλους ειδικούς.
Το Συνέδριο αυτό έδωσε το έναυσμα για περαιτέρω ενέργειες και δράσεις καθώς όπως τονίστηκε από πολλούς, χρειάζεται στον τομέα της εκκλησιαστικής διαδικτυακής ενημέρωσης να υπάρξουν συντονισμένες δράσεις των Εκκλησιών για την διασφάλιση της εγκυρότητας και πιστότητας των εκκλησιαστικών διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης.