Skip to content Skip to footer

Εορτή Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης

Κατά την εορτή της Αγίας ενδόξου μεγαλομάρτυρος Ειρήνης ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος τέλεσε τον Εσπερινό στο μετόχι της Ι. Πατριαρχικής Μονής Γωνιάς, την δε κυριώνυμο ημέρα, προσκεκλημένος του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου, προεξήρχε της ιεράς πανηγύρεως της ιστορικής και περιπύστου ιεράς Μονής Αγίας Ειρήνης, Ρεθύμνης, συλλειτουργούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου κ. Προδρόμου. Ο οικείος Ιεράρχης, με λόγους θερμούς και φιλάδελφους, καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον Επίσκοπο μας δια την αποδοχή της πρόσκλησης, παραχωρώντας του το θείο κήρυγμα.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος, αφού ευχαρίστησε τον φιλοξενών Ιεράρχη, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ειρήνη λοιπόν το όνομα της σήμερα τιμωμένης Αγίας. Ειρήνη· και το όνομα της μας παραπέμπει στα ονόματα του Χριστού. Ο Χριστός είναι ο Άρχων της Ειρήνης. Γι΄ αυτό και ο τελευταίος λόγος που είπε στους μαθητές Του κατά τον Μυστικό Δείπνο ήταν: “Εἰρήνην ἀφίημι ὑμῖν, εἰρήνην τὴν ἐμὴν δίδωμι ὑμῖν”, αλλά και ο πρώτος λόγος που τους είπε μετά την Ανάστασή Του ήταν: “Ειρήνη υμίν”.

Παρακαταθήκη, εντολή και παραγγελία ο Αναστάς Κύριος μας άφησε την δική Του ειρήνη. …Η Εκκλησία δεν είναι κοινωνία ιδεών, αλλά κοινωνία προσώπων. Τι σημαίνει αυτό; Πως όποιος ενωθεί με τον Χριστό, αυτός γεύεται και τους καρπούς της χάρης Του, ανάμεσα στους οποίους είναι και η ειρήνη. ……Για να αποκτήσει, αδελφοί, νόημα και αξία το σημερινό μας προσκύνημα σε τούτο τον τόπο, τον ιερό και άγιο, το ιστορικό και ευλογημένο αυτό Μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης και να μην εγκλωβιστούμε σε μια εθιμική επανάληψη που δεν αγγίζει την ψυχή μας. Για να μην μείνουμε στους τύπους και χάσουμε την ουσία, την αλήθεια, την ομορφιά, την χαρά της ζωής. Για να γαληνέψει η ψυχή, να ελευθερωθεί ο λογισμός, να καθαρίσει ο νους.

Ἂς ἀγωνιστούμε νὰ ζήσουμε ὅπως θέλει ὁ Θεὸς, προχωρώντας στὴ ζωὴ μὲ πίστη καὶ ἐλπίδα, χωρὶς νὰ λυγίζουμε στὶς δυσκολίες καὶ τὶς θλίψεις‧ καὶ τότε θὰ γίνουμε κι ἐμεῖς ειρηνοποιοί, μάρτυρες τῆς Ἀναστάσεως τοῦ Κυρίου καὶ θὰ κηρύττουμε «ἔργῳ καὶ λόγῳ» ὅτι ὁ Κύριος ἀληθῶς ἀνέστη. Χριστός Ἀνέστη! ἀδελφοί μου. Ἡ Ἀναστάσιμη χαρά καί εὐφροσύνη και η ειρήνη του Χριστού νά βασιλεύῃ εἰς τούς Γολγοθάδες τῆς ζωῆς καί τήν καθημερινότητα τοῦ βίου μας, για νά ἀναφωνούμε και καθημερινά να βιώνουμε, μέ πίστι, χαρά καί ἐλπίδα, ότι Ἀληθῶς, Ἀνέστη ὁ Κύριος», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος εγκάρδια ευχήθηκε στον Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο, η Ποιμαντορία του να είναι «καλλίκαρπη, πολύδενδρη και ουρανοδώρα», αναφερόμενος στους μακαριστούς προκατόχους του κυρό Τίτο (Συλιγαρδάκη), Θεόδωρο (Τζεδάκη) και Άνθμο (Συριανό), οι οποίοι, όπως είπε «του άφησαν βαρύτιμη και πολύτιμη κληρονομιά».

Ακολούθησε η λιτάνευσις πέριξ του καθολικού της Μονής και, εν συνεχεία, τέλεσε Τρισάγιο επί του τάφου του αοιδίμου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κυρού Θεοδώρου, ο οποίος ευρίσκεται στον προαύλιο χώρο. Ακολούθησε πλουσία μοναστική φιλοξενία, όπου ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος ευχαρίστησε θερμά την Γερόντισσα, Καθηγουμένη Θέκλα και την συνοδεία της, προσφέροντας ένα Σταυρό αγιασμού, αντίγραφο εκ του κειμηλιαρχείου της Ι. Πατριαρχικής Μονής Γωνίας και Εικόνα του Οσίου Νικηφόρου.

Ο Σεβασμιώτατος Ρεθύμνης κ. Πρόδρομος, εκ μέρους της Μονής, προσέφερε στον Επίσκοπο μας σέτ υφαντών ωμοφορίων, εργόχειρο της Μονής. Συνοδευόμενος υπό του Σεβ. Ποιμενάρχου κ. Προδρόμου ο Επίσκοπος μας προσκύνησε στην Ι. Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος, Κουμπές, όπου και τέλεσε Τρισάγιο επί του τάφου της μακαριστής Γερόντισσας και κτηρόρισσας της Μονής Πανσέμνης μοναχής, η οποία εκοιμήθη προ ολίγου καιρού, ευχόμενος τα δέοντα στην Αδελφότητα, καθώς ως είπε «η μακαριστή Γερόντισσα Πανσέμνη, πρόσωπο χαριτωμένο και φωτεινό, ομιλούσε δια της σιωπής της και δίδασκε δια της σεμνότητας της».