Skip to content Skip to footer

Πλήθη πιστών στην γενέτειρα του Οσίου Νικηφόρου

Κατακλείστηκε, από πλήθη προσκυνητών, το ιερό προσκύνημα του Οσίου Νικηφόρου Λεπρού στην γενέτειρα Του, το Συρικάρι Κισάμου. Πλήθη πιστών συνέρευσαν απ΄ όλη την Κρήτη και εκτός Κρήτης, δια να μετέχουν εις την εορτή του Οσίου πατρός. Χιλιάδες οι προσκυνητές που προσκύνησαν το διήμερο της εορτής. Οργανωμένοι όμιλοι προσκυνητών με δεκάδες λεωφορεία ως και εκατοντάδες άλλοι πιστοί, με ιδιωτικά μέσα. Συγκινητική η εικόνα πλήθους ανθρώπων, νέων και πρεσβυτέρων, πεζή να προσέρχονται στο ιερό προσκύνημα, διανύοντας χιλιόμετρα δύσβατου δρόμου και βουνών, εκπληρώνοντας το «τάμα» τους, εκφράζοντας και δι΄ αυτού του τρόπου, ευχαριστία και ευγνωμοσύνη προς τον Όσιο Νικηφόρο τον Λεπρό.

Του Εσπερινού χοροστάτησε ο Θεοφ. Επίσκοπος Ταλαντίου κ.Επιφάνιος, βοηθός Επίσκοπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ.Ιερωνύμου Β΄. Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Κατελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, συλλειτουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, του Θεοφ. Επισκόπου Ταλαντίου κ. Επιφανίου και του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Αμφιλοχίου

Συλλειτούργησαν και συνευχήθηκαν Πρωτοσύγκελλοι, Ηγούμενοι και Κληρικοί απ΄ όλη την Κρήτη ως και Μοναστικές Αδελφότητες εκ της Μεγαλονήσου. Ο Θεοφ. Επίσκοπος Ταλαντίου κ. Επιφάνιος ομίλησε τόσο εις τον Εσπερινό, όσο και εις την Θεία Λειτουργία, εκφράζοντας ευχαριστίες προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμο Β΄ δια την ευλογητική άδεια ελεύσεως του, μεταφέροντας την ευχή του και ευχαριστώντας τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Αμφιλόχιο δια «την ευγενή πρόσκληση», σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Ταπεινοί προσκυνητές, μαζί με όλους εσάς που μας συγκινεί η παρουσία τόσου πιστού λαού, προσήλθαμε με εσωτερική συνοχή, να προσκυνήσουμε την γενέτειρα ενός ανακαινισμένου κατά Θεόν ανθρώπου, του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού. Προσκυνάμε τον τόπο που περπάτησε ως άνθρωπος, τον τόπο που δέχθηκε το φως της δημιουργίας του Θεού, τον τόπο που εγκατέλειψε με μεγάλο πόνο, αλλά και τον τόπο που ευλογεί και αγιάζει ως την γενέτειρα γη Του.

Προσκυνάμε τα χαριτόβρυτα και ευωδιάζοντα άγια Λείψανα Του, καθώς ο Όσιος Νικηφόρος ο Λεπρός ανακαινίστηκε πλήρως εν Χριστώ εξ΄ αιτίας της μεγάλης αρετής της υπομονής, η οποία  τον χαρακτήριζε καθ΄ όλη την διάρκεια της επί γης ζωής  του. Ο Όσιος Νικηφόρος μας δίδει αφορμή να κοιτάξουμε τον έσω της καρδίας άνθρωπο, τον εσωτερικό και πνευματικό μας κόσμο», ανέφερε μεταξύ άλλων στους εμπνευσμένους λόγους του ο Θεοφ. Επίσκοπος Ταλαντίου κ. Επιφάνιος, ευχόμενος όπως: «Ο Άγιος Νικηφόρος ο Λεπρός καταστεί επιστηριγμός και ράβδος – βακτηρία στην ζωή πάντων ημών». Ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, με λόγους ευχαριστιακούς και εκ μέρους των συλλειτουργών αγίων Αρχιερέων ευχαρίστησε τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Αμφιλόχιο, αναφερόμενος εις το «ασκητικό φρόνημα» του Οσίου Νικηφόρου, το οποίο ως είπε «… είναι ζητούμενο όχι μόνον δια τα καθ΄ ημάς, αλλά στον ευρύτερο κόσμο», διερωτώμενος «έαν άλλα φρονήματα κατευθύνουν την ζωή μας, που θα οδηγηθούμε;».

Ο Επίσκοπος μας, με θερμούς, φιλάδελφους και καρδιακούς λόγους ευχαρίστησε τους Σεβ. Αρχιερείς δια την «ευγενή και φιλάδελφο απόκριση εις την ταπεινή πρόσκληση συνεορτασμού», αναφερόμενος ιδιαίτερα εις τον Θεοφ. Επίσκοπο Ταλαντίου κ. Επιφάνιο, ο οποίος «όδευσε οδόν μακράν», ευχαριστώντας και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β΄ δια την «ευλογητική άδεια», ευχόμενος όπως: «Ο μεγάλος, οικουμενικός και θαυματουργός Όσιος Νικηφόρος ο Λεπρός καταστεί δι όλους μας άνοιγμα και χαμόγελο του Ουρανού, άνοιξη στους χειμώνες της ζωής μας, χαρά και ομορφιά στην πνευματική λέπρα των καιρών μας». Καλωσόρισε, ιδιαίτερα, τα πλήθη των προσκυνητών απ΄ όλη την Κρήτη και την λοιπή Ελλάδα, ευχαριστώντας τους δεκάδες εθελοντές, διακονητές που εργάστηκαν δια τον προετοιμασία της ιεράς πανηγύρεως ως και τον υπεύθυνο του ιερού προσκυνήματος, Παν. Αρχ. π.  Χρύσανθο (Τσαχάκη).

Σε όλους τους προσκυνητές διανεμήθηκε η νέα, επαυξημένη- διανθισμένη με φωτογραφικό υλικό, έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου: «Γραφή Οσίων Εύοσμος», η οποία περιλαμβάνει επιστολές του Οσίου Ανθίμου του εν Χίω προς τον Όσιο Νικηφόρο τον Λεπρό και τον Όσιο Ευμένιο τον νέο, καθώς ως είπε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος: «Η πρώτη έκδοση, 15.000 αντιτύπων, χορηγία της Περιφέρειας Κρήτης, εξαντλήθηκε σε λιγότερο από ένα (1) χρόνο» !