Skip to content Skip to footer

Ο Όσιος Νικηφόρος χτίζει το προσκύνημα Του

Επιθυμώντας η Ιερά Μητρόπολις Κισάμου και Σελίνου να καταστήσει, τους εγγύς και τους μακράν φίλους του Οσίου πατρός ημών Νικηφόρου του Λεπρού, κοινωνούς των θαυμαστών που επιτελούνται εις το ιερό προσκύνημα Του στην επί γης πατρίδα του Οσίου, (Συρικάρι Κισάμου) και να μοιραστεί μια εκ των πολλών, πρόσφατων, εμπειριών ανακοινώνει τα εξής: «Εντός της περιόδου του Αγίου Δεκαπενταύγουστου οι υπεύθυνοι της κατασκευαστικής εταιρείας η οποία έχει αναλάβει την ανέγερση του παρακείμενου του Ι.Προσκυνηματικού Ναού του Οσίου Νικηφόρου κτιριακού συγκροτήματος, ως και την διαμόρφωση και εξωραϊσμό του προαύλιου χώρου του προσκυνήματος, (3.500τ.μ.), ζήτησε από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ.Αμφιλόχιο άμεση συνάντηση.

Ανταποκρινόμενος ο Επίσκοπος μας βρέθηκε στον τόπο του προσκυνήματος όπου και διαπίστωσε ότι, παρά τα δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης του έργου λόγω των επικείμενων Εγκαινίων (2 & 3 Σεπτ.), το έργο βρισκόταν σε στασιμότητα. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας ανέφεραν εις τον Επίσκοπο μας ότι λόγω απρόβλεπτων καθυστερήσεων προηγούμενων συνεργείων που εργαζόταν στο προσκύνημα (τεχνίτες πέτρας, κ.α.), ως επίσης και τεχνικών δυσκολιών που διαπίστωσαν κατά τις εργασίες, (επιχωματώσεως και αποχωματώσεις, κατά περίπτωση, καθώς διαπιστώθηκε υψομετρική διαφορά, εξόρυξη πέτρας κ.α.) έπρεπε να προβούν σε επιπρόσθετες εργασίες, με αποτέλεσμα, όπως δήλωσαν: «Να καταστεί αδύνατον και ανέφικτο το έργο να παραδοθεί στην συμφωνημένη ημερομηνία (31 Αυγ.)». Ως μόνη δε δυνατή λύση πρότειναν εις τον Σεβασμιώτατο: «αλλαγή ημερομηνίας των εγκαινίων». Εξηγώντας ο Επίσκοπος μας τους λόγους που δεν επέτρεπαν αλλαγή ημερομηνίας των εγκαινίων, αντιπρότειναν: «το έργο να παραδοθεί ημιτελές».

Ο Επίσκοπος μας τους εξήγησε την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των εργασιών ζήτησε να υπάρξει ο αναγκαίος, μεταξύ των πολλών και διαφορετικών συνεργείων συντονισμός, και κανονίστηκε νέα συνάντηση μετά την Θεομητορική εορτή της Σεπτής Κοιμήσεως της Παναγίας μας. Στην συνάντηση αυτή, που έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου, με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων ως και ενός εκ των μεγάλων χορηγών-δωρητών, διαπιστώθηκε η απρόσμενη και εκπληκτική πρόοδος του έργου, σε διάστημα λιγότερο του ενός εργασιακού δεκαημέρου, με τους εκπροσώπους της κατασκευαστικής εταιρείας να δηλώνουν: «Σεβασμιώτατε, ενώ όλα ήταν προδιαγεγραμμένα ως προς τις δεδομένες καθυστερήσεις και την φυσική αδυναμία παράδοσης του έργου, ξαφνικά τα δεδομένα άλλαξαν.

Οι επιχωματώσεις και αποχωματώσεις αποφεύχθηκαν, οι εξορύξεις της πέτρας ενώ το προηγούμενο διάστημα απαιτούσαν χρόνο πολύ, προχώρησαν ταχύτατα, σαν κάποιος να λύνει τα ανακύψαντα προβλήματα και δυσκολίες». Ο Επίσκοπος μας, αφού ευχαρίστησε τους υπεύθυνους του έργου, ανέφερε: «Αυτός ο… κάποιος, που λέτε ότι λύνει τα προβλήματα και συμβάλλει όχι μόνο στο να προχωρήσουν οι εργασίες, αλλά να ολοκληρωθούν, είναι ο μεγάλος και θαυματουργός μας Όσιος Νικηφόρος ο λεπρός, καθώς δικό Του είναι το σπίτι και το προσκύνημα, Εκείνος είναι που μας υποδέχεται και φιλοξενεί όλους μας στο σπίτι Του. Είναι δυνατόν να μην μεριμνήσει για το σπίτι Του στην επί γής πατρίδα Του»;, συμπληρώνοντας: «Με την χάρι του Θεού και τις πρεσβείες του Οσίου μας θα ζήσουμε την μεγάλη πνευματική χαρά τέλεσις των Ιερών Εγκαινίων, σύμφωνα με το Πρόγραμμα ως έχει ανακοινωθεί: Παρασκευή, 2 Σεπτ., ώρα 6.00μ.μ. Μεταφορά Ι. Λειψάνων, Αρχιερατικός Εσπερινός Εγκαινίων. Σάββατο, 3 Σεπτ., ώρα 7.00π.μ. Όρθρος-Ακολουθία των Ι. Εγκαινίων, Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, ώρα 11.30π.μ. Εγκαίνια παρακείμενου κτιριακού συγκροτήματος. Των Ι. Εγκαινίων θα προστεί ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος. Κυριακή 4 Σεπτ., ώρα 7.30π.μ. Όρθρος- Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Καθ΄ όλη δε την διάρκεια της εβδομάδας από 5 έως 10 Σεπτ. θα τελείται καθημερινά το πρωί Όρθρος μετά Θείας Λειτουργίας και το Εσπέρας, ώρα 6.30μ.μ. Εσπερινός-Ι. Παράκλησις του Οσίου. Σε όλους δε τους ευλαβείς προσκυνητές που θα προσέλθουν θα δοθεί ως ευλογία, μαζί με τα ιερά εγκαίνια και ένας πνευματικός θησαυρός, έκδοση της Ι. Μητροπόλεως μας. Ανέκδοτες επιστολές που από το 1957-1960 έγραψε ο Όσιος Άνθιμος της Χίου, προς τον Όσιο Νικηφόρο και τον Όσιο Ευμένιο τον νέο», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος, καλώντας τον φιλάγιο λαό του Θεού όπως καταστεί κοινωνός και μέτοχος της μεγάλης αυτής πνευματικής χαράς και προσέλθει να λάβει την ευλογία και χάρι του Οσίου πατρός ημών Νικηφόρου του Λεπρού.

Καθώς, τέλος, υπάρχει ενδιαφέρον προσφοράς εις την αποπεράτωση του έργου, ανακοινώνονται Τραπεζικοί λογαριασμοί όπου τυχόν ενδιαφερόμενοι μπορούν να βοηθήσουν, με την ένδειξη: «Για το προσκύνημα Οσίου Νικηφόρου». GR8801103900000039029604194 (Εθνική Τράπεζα Ελλάδος) – GR4301103900000039029609078.

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό από το προσκύνημα στην προ δεκαημέρου κατάσταση και την σημερινή.