Σε έναν από τους αρχαιότερους Ναούς της Κρήτης, τον Ι. Ναό Μιχαήλ Αρχαγγέλου, Ροτόντα (6ος αιω.), Επισκοπής Κισάμου, έδρα του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Μελχισεδέκ, Επισκόπου Κισάμου, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος τέλεσε την Ι. Παράκληση και ακολούθως ευλόγησε τους καρπούς της γης, με την συμμετοχή των Ιερέων της Αρχ. Περιφερείας Ανατολικής Κισάμου. Οι Ενορίες της Εκκλησιαστικής αυτής Περιφέρειας, Σύλλογοι, ως και κάτοικοι της Ενορίας Επισκοπής προσέφεραν, πλουσιοπάροχα και εκ του περισσεύματος της αγάπης των, καρπούς εκ της ευλογημένης γης της Κισάμου, δια να ευλογηθούν (σταφύλια, φρούτα, οπωρικά, κ.α.).
Ο Σεβ. Ποιμενάρχης κ. Αμφιλόχιος αναφέρθηκε εις την ιστορικότητα του ιερού τόπου της Ροτόντας, τον οποίο χαρακτήρισε: «τόπο μαρτυρίου και μαρτυρίας» και ακολούθως έκανε αναφορά στην σχέση πίστης και λογικής, με αναφορά εις το πρόσωπο της Παναγίας και με αφορμή το Κυριακάτικο Ευαγγελικό ανάγνωσμα ως και την ευλογία των καρπών της γης.
«Στους ανατρεπτικούς καιρούς των πολλών κρίσεων και μεταβολών όπου η περιρρέουσα ατμόσφαιρα μοιάζει να παρασύρει όλους μας στον εγκλωβισμό του νου, στερώντας μας την ομορφιά, την ουσία και την αλήθεια της ζωής· η ευλογημένη αυτή περίοδος του Αγίου Δεκαπενταύγουστου που διανύουμε, το πανάγιο πρόσωπο της Θεοτόκου Μαρίας που δεσπόζει την περίοδο αυτή ως και όλα όσα βιώνουμε εντός της αγίας μας Εκκλησίας, μας βοηθούν να ελευθερωθούμε από τα δεσμά και τις αλυσίδες που μας στερούν να γευθούμε την χαρά και την αγάπη της Θεϊκής παρουσίας στην ζωή μας. Εγκλωβιστήκαμε, εν πολλοίς, στο ψευτοδίλημμα: «πίστη ή λογική»; και θεωρήσαμε, οι πολλοί, ότι κάθε τι που δεν ερμηνεύεται, δεν εξηγείται, με την λογική είναι απορριπτέο και μη αληθινό. Δηλώνοντας αδυναμία να υπερβούμε την λογική για να οδηγηθούμε στην πίστη και το θαύμα, την εμπειρία της χάριτος του Θεού, στερούμε, εαυτούς και αλλήλους, από την εμπειρία της Χαρίτος, χωρίς την οποία ο άνθρωπος οδηγείται στην ανυπαρξία.
Η πίστης είναι εμπειρία χάριτος και τρόπος ζωής, υπόθεσις της καρδιάς και όχι της λογικής και της σκέψις μας. Η πίστης όχι μόνον δεν καταργεί την λογική, αλλά συμβάλλει εις την ωρίμανση και καλλιέργεια της. Πίστης δεν σημαίνει κατάργηση του νου, της σκέψης, αλλά υπέρβαση, άνοιγμα της καρδιάς, καθώς δια μέσω της πίστης πλατύνεται ο νους μας και χωρά-κατανοεί όσα η λογική και η σκέψη αδυνατεί, γι΄ αυτό και τα απορρίπτει, εμπαίζοντας και αρνούμενη το μυστήριο και το θαύμα. Ας ανοίξουμε λοιπόν τον νου και την καρδιά μας και ας αφήσουμε το άγγιγμα της γλυκιάς μας Παναγίας να μαλακώσει τις ψυχές μας, για να φωτιστεί ο νους και να πλατυνθεί η καρδία μας», ανέφερε ο Επίσκοπος μας, ευχαριστώντας τον Δήμαρχο Πλατανιά κ. Ι. Μαλανδράκη δια την αρωγή εις την οργάνωση, τον Εφημέριο της Ενορίας Επισκοπής, Αιδ. π. Χρήστο Καψαλάκη ως και τον Αιδ. Πρωτ. π. Γεώργιο Σπανουδάκη, εις τον οποίο και είχε ανατεθεί ο συντονισμός της οργάνωσης των προσφερομένων. Ακολούθησε η διανομή των καρπών, στους εκατοντάδες πιστούς που μετείχαν από την ευρύτερη περιοχή.