Skip to content Skip to footer

Επιμορφωτικό Σεμινάριο των Κληρικών Αξιολογητών της Εκκλησίας Κρήτης, Δωδεκανήσου και εξαρχίας Πάτμου 7/4/2014

Κατόπιν αποφάσεως της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου πραγματοποιήθηκε, στους φιλόξενους χώρους της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, το 1ο Σεμινάριο για τον καταρτισμό και επιμόρφωση των Κληρικών αξιολογητών της Εκκλησίας Κρήτης και Δωδεκανήσου. Το Σεμινάριο αυτό εντάσσεται στα πλαίσια ενημέρωσης των Κληρικών που, ανά Μητρόπολη, στην Εκκλησία της Κρήτης, τα Δωδεκάνησα και την Εξαρχία της Πάτμου, τους έχει αναταθεί από τον Επίσκοπο τους η διακονία της αξιολόγησης των συμπρεσβυτέρων τους, σύμφωνα με την κείμενη Νομοθεσία. Στο Σεμινάριο μετείχαν οι τρεις αξιολογητές από κάθε Μητροπολιτική Περιφέρεια.

Άρχισε με Αγιασμό, τον οποίο τέλεσε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ο οποίος απεύθυνε και λόγους πατρικούς προς τους παρισταμένους, αξιολογητές, Κληρικούς. Παρών και ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας & Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός. Ακολούθησε χαιρετισμός – καλωσόρισμα, του Επισκόπου μας, ως Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ακαδημίας και χαιρετισμός του Δρ. Κων/νου Ζορμπά, Γεν. Δντού του Ιδρύματος. Άξιοι και κατηρτισμένοι ομιλητές ανέπτυξαν τα θέματα που τους είχαν δοθεί. Κατά σειρά οι: Αρχ. Κύριλλος Διαμαντάκης, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, «Ο θεσμός της αξιολόγησης των Εφημερίων και Διακόνων της Εκκλησίας Κρήτης και Δωδεκανήσου και η διαδικασία εφαρμογής του», κ. Γεώργιος Στριλιγκάς, Πρόεδρος Θεολόγος Κρήτης, Σχολικός Σύμβουλος: «Σύγχρονες μορφές, μέθοδοι και εργαλεία αξιολόγησης», Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Δντής Ο.Α.Κ.: «Απόπειρα βιβλικής τεκμηρίωσης της αξιολόγησης. Σύγχρονες πρακτικές και εμπειρίες αξιολόγησης», κ. Αντώνιος Βακάκης, Γραμματέας Ι. Μητροπόλεως Κισάμου & Σελίνου: «Εισαγωγή στα κριτήρια αξιολόγησης του άρθρου 9 του Κανονισμού 1.2013 της Εκκλησίας Κρήτης», κ. Ροδάνθη-Ανδρουλιδάκη-Πετράκη, Καθηγήτρια Α.Ε.Α.Η.Κ.: «Διοικητική προσέγγιση στην αξιολογική διαδικασία και προτάσεις βαθμολογικής αποτύπωσης των κριτηρίων αξιολόγησης δ΄, στ΄ και ζ΄ του άρθρου 9 του Κανονισμού 1/2013 της Εκκλησίας Κρήτης», Βασίλειος Μπουζούκης, Γραμματέας Ι.Μ. Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου: «Μισθολογικές διαστάσεις του θεσμού της αξιολόγησης».

Των εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση. Μετά το γεύμα που προσφέρθηκε εκ μέρους της Ακαδημίας ακολούθησαν εργαστήρια σε ομάδες, στρογγυλή τράπεζα και τα συμπεράσματα-πορίσματα στην ολομέλεια. Κατόπιν του 1ου αυτού επιμορφωτικού Σεμιναρίου θα ακολουθήσει η διαδικασία αξιολογήσεων των Κληρικών της Εκκλησίας Κρήτης, Δωδεκανήσου και της εξαρχίας της Πάτμου, η οποία (διαδικασία), σύμφωνα με τον Νόμο, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος Μαΐου.

img 9349aimg 9355aimg 9357aimg 9360a