Skip to content Skip to footer

Παγκρήτια Ιερατικά Σεμινάρια στην ΟΑΚ

Στους χώρους της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης φιλοξενήθηκε διήμερο Παγκρήτιο Ιερατικό Σεμινάριο. Το Σεμινάριο συνδιοργανώθηκε από την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης και το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Πιστοποιημένο Φορέα, με το οποίο η ΟΑΚ έχει υπογράψει από το 2014 Πρωτόκολλο Συνεργασίας, κατόπιν αποφάσεως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με την ευλογία και ευχή του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο Οποίος και έχει εξονομάσει την ΟΑΚ «Κέντρο Εκπαίδευσης Κληρικών και Λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας Κρήτης, Δωδεκανήσων και της διασποράς του Οικουμενικού Θρόνου».

Μετείχαν εβδομήντα (70) και πλέον Κληρικοί εκ της Ι. Αρχιεπισκοπής Κρήτης και εκ των Ι. Μητροπόλεων: Γορτύνης και Αρκαδίας, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων και εκ της δικής μας. Οι Ι. Μητροπόλεις Πέτρας και Χερρονήσου και Ιεραπύτνης και Σητείας, λόγω αποστάσεως, θα πραγματοποιήσουν το Σεμινάριο εις το Λασίθι. Το Σεμινάριο είχε ως θέμα την ποιμαντική του γάμου και της οικογένειας με τίτλο: «Κοινωνικοπρονοιακή Εκκλησιαστική παρέμβαση σε προβλήματα του Γάμου και της Οικογένειας».

Η έναρξη του Σεμιναρίου έγινε με Αγιασμό, τον οποίο τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος. Ακολούθησε χαιρετισμός υπό του Επισκόπου μας, ο οποίος καλωσόρισε και χαιρέτισε τόσο τους εκλεκτούς ομιλητές-εισηγητές, όσο και τους μετέχοντες σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Νέες μορφές «οικογένειας» θεσμοθετούνται και προβάλλονται όπως: μονογονεϊκές, εναλλακτικές, σύμφωνα συμβίωσης, κ.α. Ενώπιον όλων αυτών καλείται η Εκκλησία, καλούμεθα όλοι εμείς οι λειτουργοί και διάκονοι των Μυστηρίων που λιτανεύουμε την Χάρι του Θεού, όχι να παρακολουθούμε παθητικοί θεατές τα δρώμενα και γενόμενα, αλλά να καταθέτουμε μαρτυρία φωτός, αληθείας και ζωής, οδηγώντας τον λαό το Θεού στην δική Του Βασιλεία», καταθέτοντας αγωνίες και προβληματισμούς ως προς την ποιμαντική που ασκείται επί των «μείζονος σημασίας αυτών θεμάτων».

Ακολούθησε χαιρετισμός και ενημέρωση των Προγραμμάτων του ΙΠΕ από τον Αναπληρωτή Διευθυντή Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Θεολόγο Αλεξανδράκη, ο οποίος αναφέρθηκε εις την σπουδαιότητα και χρησιμότητα των Προγραμμάτων που το ΙΠΕ λειτουργεί σε πανελλήνιο επίπεδο. Όπως σημείωσε το ΙΠΕ λειτουργεί 20 και πλέον πιστοποιημένα προγράμματα στις ανά την Ελληνική επικράτεια Ιερές Μητροπόλεις, από τα οποία θα ωφεληθούν περισσότεροι από 7000 Κληρικοί και λαϊκά στελέχη της Εκκλησίας. Ακολούθως οι έμπειροι και εκλεκτοί εισηγητές, καθηγητές ανέπτυξαν τις εισηγήσεις τους.

Ομιλητές του Σεμιναρίου με την σειρά των εισηγήσεων ήταν οι: Ελλογ. κ. Παναγιώτης Σκαλτσής, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. και Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας, ελλογ. κ. Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος, Αναπλ. Καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ., κ. Νικόλαος Χουρδάκης, Ψυχολόγος, κάτοχος Μεταπτυχιακού Θεολογίας, Παν. Αρχιμανδρίτης κ. Χρύσανθος Παπαποστόλου, Διευθυντής της Υπηρεσίας Ψυχοκοινωνικής Αγωγής και Στήριξης του Ιδρύματος Νεότητας και Οικογένειας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Δρ. Ζορμπάς Κωνσταντίνος, Γεν. Δντής της ΟΑΚ, ο οποίος είχε και την ευθύνη συντονισμού του Σεμιναρίου.

Των ιδιαίτερα ενδιαφερόντων ομιλιών-εισηγήσεων ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος και διευκρινήσεις. Οι Σύνεδροι διέμειναν εις τους φιλόξενους χώρους της Ακαδημίας και είχαν την ευκαιρία όπως μετέχουν σε Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Επίσκοπος μας, ως Ιερεύς, εις την παρακείμενη Ι. Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Γωνιάς.

IMG 0001IMG 0008IMG 0014IMG 0016IMG 0021IMG 0022IMG 0024IMG 0029IMG 0049IMG 0051IMG 0055IMG 0061IMG 0066IMG 0073