Skip to content Skip to footer

Παρουσίαση Αναμνηστικού Λευκώματος

Προσκεκλημένος του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου ο Επίσκοπος μας μετείχε εις την παρουσίαση του Αναμνηστικού Λευκώματος «Ευγνωμοσύνης Κανίσκιον», το οποίο εκδόθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου για την ιστορική Επίσκεψη της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ, στο Ρέθυμνο, κατά την 2α και 3η Σεπτεμβρίου του έτους 2012.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του πολυχώρου εκδηλώσεων του Δήμου Ρεθύμνης, «Σπίτι του Πολιτισμού», το εσπέρας της 8ης Ιανουαρίου. Εκ Προσώπου της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ, παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, ο οποίος στον χαιρετισμό του ανέφερε, μεταξύ άλλων και τα εξής: «Η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, διατηρεί εν τη καρδία Αυτού ζωηράς τας αναμνήσεις και τα βιώματα, τα οποία η Εκκλησία των Ρεθυμνίων πλουσιοδόρως προσέφερεν, ως ευγνωμονούσα θυγάτηρ τω Φιλοστόργω Πατρί αυτής και μνημονεύει των αλησμονήτων βιωμάτων, τα οποία κατεγράφησαν εις το ειλητάριον της καρδίας Αυτού, ανεξιτήλοις γράμμασιν.

Η καλαίσθητος αύτη έκδοσις, τα εμπεριεχόμενα ιστορικά πλέον κείμενα, το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αναζωογονούν τας αναμνήσεις, ανασύρουν «μνήμες και ανάμνησες» και αποτυπώνουν όσα εν ταις καρδίαις του Πληρώματος της Εκκλησίας των Ρεθυμνίων εγράφησαν ήδη εντόνως και εναργώς. Το παρόν Λεύκωμα καταγράφει δια μέλανος και χάρτου τα βιώματα, τας συγκινήσεις, τας εκδηλώσεις της βαθείας τιμής και της απροσμετρήτου υιϊκής αγάπης, των τέκνων προς τον Πατέρα, της εν Ρεθύμνω Παροικούσης Εκκλησίας προς την φιλόστοργον Μητέρα, Αγίαν του Χριστού Μεγάλην Εκκλησίαν και τον Σεπτόν Προκαθήμενον Αυτής…… Δια ταύτα πάντα, η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, συγχαίρει πατρικώς τον θεοτίμητον Ποιμενάρχην τούτου του Τόπου, τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιον, δια την έκδοσιν ταύτην και ιδίως την προσωπικήν επίβλεψιν και επιμέλειαν αυτού δια το άριστον αποτέλεσμα».

Προηγήθηκε χαιρετισμός-καλωσόρισμα του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, ο οποίος και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Εκκλησία της Κρήτης διακρατεί το ιερό προνόμιο να ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο Προκαθήμενός Του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, να είναι ο Πατέρας όλων των παιδιών Της. Κάθε φορά που την επισκέπτεται ενισχύονται οι ακατάλυτοι δεσμοί που τη συνδέουν με τη Μητέρα Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία. Δεσμοί αγάπης, που λειτουργούν αμφίδρομα. Με βαθύτατο σεβασμό και αφοσίωση μνημονεύομε αδιάλειπτα το Σεπτό Πατριαρχικό Όνομα στις Ιερές Ακολουθίες, παρακαλώντας το Θεό, να ενισχύει τον Πατριάρχη του Γένους των Ορθοδόξων και να κατευθύνει το βηματισμό Του προς δόξαν Εκείνου και εύκλεια της Αγίας μας Εκκλησίας.  Πώς, λοιπόν, να γίνομε επιλήσμονες αυτής της μεγάλης ευλογίας και χάριτος, που δεχθήκαμε από τον ερχομό Του κοντά μας εκείνες τις μεγάλες ημέρες;

Πώς να μην είμαστε ευγνώμονες εσαεί στον Πατριάρχη μας, τον Οποίο, ολίγον προ της αναχωρήσεως Του από την Κρήτη μετά από εκείνη την Επίσκεψη, ακούσαμε να λέγει ότι αισθάνθηκε πολύ έντονα το σεβασμό και την αγάπη όλων, «από του μεγαλυτέρου έως του μικροτέρου, από του επισημοτέρου έως του πλέον απλού και ταπεινού κατοίκου των πόλεων» τις οποίες επισκέφθηκε; Και ακόμη τον ακούσαμε «ιδίοις ωσί», να επιμαρτυρεί ότι αναχωρώντας από τον ευλογημένο Τόπο μας δεν έφευγε μόνος, αλλά ελάμβανε «την αγάπην και την αφοσίωσιν των Κρητών εις την Μητέρα Εκκλησίαν της Κωνσταντινουπόλεως, την τροφόν και παιδαγωγόν του Γένους ημών, και τα αισθήματά αυτών προς τον Πατριάρχην των, αισθήματα αγάπης ειλικρινούς και θερμουργού προς την μαρτυρικήν Μητέρα Εκκλησίαν του Γένους, η οποία ουδέποτε έπαυσε να έχη υπό τας πτέρυγάς της τα ευσεβή τέκνα της ηρωοτόκου Κρήτης, τα ισχυροποιούντα αυτάς δια της αγάπης και της αφοσιώσεώς των προς τον πανίερον θρόνον της Κωνσταντινουπόλεως».

Το Λεύκωμα αυτό αποτελεί «λήθης αντίδοτον» για όσους εκ του σύνεγγυς ζήσαμε εκείνες τις μεγάλες ημέρες, αλλά και πληροφόρηση των νεωτέρων για τη στοργή, την οποία το Σεπτό Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και ο Παναγιώτατος Πατριάρχης μας επιδεικνύει πατρικά προς την Τοπική μας Εκκλησία, την ιστορική και θεοτίμητη Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, τον Ιερό Κλήρο, τις Μοναστικές Αδελφότητες και τον ευγενή και χαριτωμένο Λαό μας.

Διεξοδική παρουσίαση του Λευκώματος έκαμε ο κ. Κωστής Ηλ. Παπαδάκης, φιλόλογος-θεολόγος-συγγραφέας, ο οποίος είχε και την φιλολογική επιμέλεια της εκδόσεως. Επίσης, για το νόημα και το μήνυμα της Πατριαρχικής Επίσκεψης στο Ρέθυμνο, ιδιαίτερα σε μια δύσκολη για την πατρίδα και το λαό μας χρονική συγκυρία πολύπλευρης κρίσης, μίλησε κατάλληλα ο Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Αθηνών και Πρόεδρος της Εστίας Θεολόγων Χάλκης κ. Νικόλαος Ξεξάκης. Συντονιστής της εκδηλώσεως ήταν ο δημοσιογράφος κ. Μανούσος Κλάδος, ενώ κατά την διάρκειά της προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό από την Πατριαρχική Επίσκεψη.

Παρόντες Πρωτοσύγκελλοι Ιερών Μητροπόλεων, Ηγούμενοι και Ηγουμένες, Κληρικοί, Μοναχοί και Μοναχές από την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και από άλλες Μητροπόλεις της Κρήτης. Επίσης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης, ο Γενικός Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς κ.α εκπρόσωποι Αρχών και Φορέων του τόπου. Στο τέλος των ομιλιών και μετά την προβολή των βίντεο, η εκδήλωση έκλεισε από μέλη της χορωδίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, υπό την διεύθυνση του χοράρχη και διευθυντού της κ. Ευαγγέλου Καπαϊδονάκη, οι οποίοι απέδωσαν ύμνους της Εορτής των Θεοφανείων και τον Πολυχρονισμό του Οικουμενικού Πατριάρχου. 

Μετά το πέρας της εκδηλώσεως το Αναμνηστικό Λεύκωμα προσφέρθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου σε όλους τους παρισταμένους.