Skip to content Skip to footer

Η Εκκλησία της Κρήτης τιμά τον Πρωθιεράρχη Της

Σεμνοπρεπώς και ιεροπρεπώς, εορτάσθηκε από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης, κατόπιν ομοφώνου Αποφάσεώς Της, η επέτειος της συμπληρώσεως δέκα ετών (2006 – 2016), Αρχιεπισκοπικής Διακονίας του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου, Προέδρου της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης.

Συγκεκριμένα, το πρωΐ της Τετάρτης, 23ης Αυγούστου 2017, ημέρα των ονομαστηρίων του Σεβασμιωτάτου Πρωθιεράρχου, τελέσθηκε Συνοδική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Μηνά Ηρακλείου, στην οποία μετείχε και ο Σεβ. Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Δημήτριος, Εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Δημήτριος ομίλησε σχετικώς αναγνώσας και κατάλληλον τη περιστάσει Πατριαρχικόν Γράμμα, το οποίον και επέδωκε εις τον Τιμώμενον Πρωθιεράρχην της Εκκλησίας Κρήτης.

Εις το ως είρηται Σεπτόν Πατριαρχικόν Γράμμα, ο Παναγιώτατος, μεταξύ άλλων, ανέφερεν: “Εν τω προσώπω του ειρηνωνύμου Πρωθιεράρχου της εν Κρήτη Εκκλησίας τιμώμεν τον ανεξίκακον και φιλόκαλον, τον φιλόστοργον και ειρηνοποιόν Ιεράρχην, διά τον οποίον ισχύουν επακριβώς οι λόγοι Βασιλείου του Μεγάλου. Τούτους προσφέρομεν σήμερον υμίν εκ καρδίας, προσφιλέστατε αδελφέ και συλλειτουργέ, άγιε Κρήτης, ως ευχήν: είθε να συνεχίσητε επί χρόνους πολλούς και εν ακμή υγείας να είσθε «έρεισμα πατρίδος, Εκκλησιών κόσμος, στύλος και εδραίωμα της αληθείας, στερέωμα της εις Χριστόν πίστεως, οικείοις ασφάλεια (P.G. 32, 305Α)” .

Από πλευράς της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης προσεφώνησε ο, επίσης εορτάζων τα ονομαστήρια αυτού, Σεβ. Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος, αναφερθείς μετά θερμών λόγων εις τον Πρόεδρον της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης.

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, εμφανώς συγκινημένος, εξέφρασε εγκάρδιες ευχαριστίες για όλες τις εκδηλώσεις τιμής προς το Πρόσωπό Του και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι επιτελεί μόνον το χρέος της αποστολής του, με ποιμαντική αγωνία και μέριμνα, υπέρ της Εκκλησίας Κρήτης, αναφερθείς μετ’ ευγνωμοσύνης εις το Πάνσεπτο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Σεπτό Προκαθήμενο Αυτού, την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης, τις Μοναστικές Αδελφότητες, τον Ιερό Κλήρο και όλους όσοι προσήλθαν, εγγύς και μακράν, διά να ευχηθούν καταλλήλως.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία και πάνδημη συμμετοχή, Τιμητική Επετειακή Εκδήλωση, στον Ιερό Ναό Αγίου Πέτρου Μπεντενάκι, στην παραλιακή Λεωφόρο του Ηρακλείου. Στην εκδήλωση παρουσιάσθηκε πρόγραμμα Βυζαντινών ύμνων από τον καταξιωμένο και άρτιο Χορό Ψαλτών, «Οι Κρήτες Μαΐστορες», καθώς και σχετικά τραγούδια από την Παιδική – Νεανική Χορωδία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. Kεντρικός ομιλητής από πλευράς της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, ο οποίος αναφέρθηκε με λόγο γλαφυρό στην Αρχιεπισκοπική Δεκαετία του Πρώτου της Εκκλησίας Κρήτης. Επίσης, έγινε η προβολή ταινίας από τους Αρχιεπισκοπικούς βηματισμούς της εορταζομένης δεκαετίας και παρουσιάσθηκε Έκθεση φωτογραφικού υλικού. Την Εκδήλωση κατέκλεισε η ευφήμως γνωστή οικογένεια Ζαιμάκη, με την μουσική απόδοση της Κυριακής προσευχής.

Στην Επετειακή αυτή Εκδήλωση τον χαιρετισμό της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου μετέφερε ο Εκπρόσωπος Αυτού, Σεβ. Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Δημήτριος, ενώ τις συγχαρητήριες προσρήσεις της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου, του Κρητός, εκόμισεν ο Εκπρόσωπος Αυτού, Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος.

Καταληκτικώς ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, εξέφρασε την ευγνωμοσύνην Αυτού προς όλους τους μετέχοντας ευχηθείς ο Παντοκράτωρ Κύριος να χαρίζει εις τον καθένα αταλάντευτη πορεία εις την αποστολή και το χρέος του.

Στη Συνοδική Θεία Λειτουργία και την Επετειακή Τιμητική Εκδήλωση έλαβαν μέρος οι κ.κ. Σωκράτης Βαρδάκης και Εμμανουήλ Θραψανιώτης, Βουλευτής, ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης, ο κ. Βασίλειος Λαμπρινός, Δήμαρχος Ηρακλείου, ο κ. Ιωάννης Μαστοράκης, Δήμαρχος Χερσονήσου, ο κ. Κων. Μαμουλάκης, Δήμαρχος Μαλεβιζίου, Αντιπεριφερειάρχες, Αντιδήμαρχοι, ο Ταξίαρχος Γρηγόριος Κοκολάκης, Διοικητής 5ης Μεραρχίας Κρητών, ο Ταξίαρχος Κων. Λαγουδάκης, Γεν. Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης, ο Ταξίαρχος Ιωσήφ Κανακουσάκης, Αστυνομικός Διευθυντής Ηρακλείου, ο κ. Γεώργιος Αλεξανδράκης, Περιφερειακός του Λιμενικού Σώματος, ο Πλοίαρχος κ. Ευθύμιος Δουβής, Λιμενάρχης Ηρακλείου, ο ελλογ. κ. Ευάγγελος Καπετανάκης, Πρόεδρος του ΑΤΕΙ Κρήτης, εκπρόσωποι της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κληρικοί και Μοναστικές Αδελφότητες από όλη τη Μεγαλόνησο Κρήτη και πλήθος πιστών.

Η Ιερά Σύνοδος ευχαριστεί όλους όσοι προσήλθαν, ανταποκρινόμενοι εις το κάλεσμά Της και εξέφρασαν με κάθε τρόπο την εποφειλομένη τιμή και ευχαριστία, ως και τον προσήκοντα σεβασμό, προς τον Τιμώμενο Πρωθιεράρχη και Σεπτό Πρόεδρο της Αποστολικής Εκκλησίας της Κρήτης, Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο.


Εκ της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου

της Εκκλησίας Κρήτης