Η Ενορία Αγίου Γεωργίου Πύργου της Ι. Μητροπόλεως μας οργάνωσε εκδήλωση αφιερωμένη εις την εορτή της Ινδίκτου. Της εκδηλώσεως προηγήθηκε Αγιασμός υπό του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Αμφιλοχίου, ο οποίος και ανέγνωσε ειδική ευχή δια την αρχή του νέου εκκλησιαστικού έτους. Ακολούθως αναγνώσθηκε το μήνυμα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού ημών Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: «…Ο σύγχρονος άνθρωπος γνωρίζει, αλλά δρα ως να μη εγνώριζε. Γνωρίζει ότι η φύσις δεν αυτοανακαινίζεται εις το διηνεκές, αδιαφορεί όμως δια τάς αρνητικάς συνεπείας του «τεχνοπωλίου» δια το περιβάλλον… Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας ανεφέρθη μετ΄ εμφάσεως και εις τα «κοινωνικάς διαστάσεις και τας τραγικάς επιπτώσεις της καταστροφής του φυσικού περιγάλλοντος».
Ο Εφημέριος της Ενορίας Αιδ. Πρωτ. π. Αντώνιος Κουμής καλωσόρισε το πολυπληθές ακροατήριο που είχε κατακλύσει τον περίβολο χώρο του Ναού όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση και τους πέριξ αυτού χώρους, σημειώνοντας την ανάγκη ευαισθητοποιήσεως δια την διαφύλαξη του περιβάλλοντος. Στον χαιρετισμό του ο Επίσκοπος μας αναφέρθηκε εις την ιερότητα της δημιουργίας, σημειώνοντας: «Όσο ο άνθρωπος δεν κατανοεί ότι η σχέση του με το περιβάλλον και την σύνολη δημιουργία δεν είναι σχέση εξουσιαστική και καταδυναστευτική αλλά σχέση ιερή, καθώς ορίστηκε από τον Δημιουργό να φυλάττει και όχι να καταδυναστεύει την φύση και την κτίση, τόσο τα πάσης φύσεως περιβαντολογικά και άλλα παρεμφερή προβλήματα θα αυξάνονται και θα πολλαπλασιάζονται».
Χαιρετισμούς, επίσης, απεύθυναν ο εντεταλμένος Αντιδήμαρχος Κισάμου κ. Δερουκάκης ως επίσης και ο Γενικός Δντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ο οποίος επεσήμανε την σπουδαιότητα του Πατριαρχικού μηνύματος, εστιάζοντας στα κύρια σημεία του και ομίλησε για την αναγκαιότητα καλλιέργειας «περιβαντολογικής ηθικής».
Ομιλητής της ημέρας ήταν ο υπεύθυνος του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας της ΟΑΚ και επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος κ. Αντώνιος Καλογεράκης, ο οποίος με την βοήθεια διαφανειών και με λόγο επιστημονικά τεκμηριωμένο, απλό και κατανοητό, εξήγησε στο ακροατήριο τους κινδύνους διατάραξης της ισορροπίας της φύσης που εγκυμονεί η αλαζονική και αλόγιστη συμπεριφορά του ανθρώπου.
«Χρειάζεται να κατανοήσουμε ότι οι φιλικές προς το περιβάλλον και την φύση παρεμβάσεις του ανθρώπου είναι εκείνες που θα αποτρέψουν τις μεγάλες φυσικές και άλλες καταστροφές, οι οποίες σύμφωνα με διεθνείς επιστημονικές έρευνες έχουν αυξηθεί επικίνδυνα τις τελευταίες δεκαετίες», σημείωσε μεταξύ άλλων ο εκλεκτός ομιλητής, με αναφορά και εις τις «πράσινες» δράσεις της ΟΑΚ με την χρήση φωτοβολταϊκών και την μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας. Το πλήθος του κόσμου που προσήλθε είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στο πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις δράσεις του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας της ΟΑΚ, το οποίο είχε αναρτηθεί σε ειδικό χώρο.