Skip to content Skip to footer

Η Παναγία Βηματάρισσα στην Μητρόπολη μας

Η Μητρόπολις μας δέχθηκε την μεγάλη ευλογία της ελεύσεως αντιγράφου της θαυματουργού Εικόνος Παναγίας Βηματαρίσσης εκ της Ι. Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου. Την Εικόνα μετέφερε ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Εφραίμ, με μέλη της συνοδείας του. Η επίσημος υποδοχή πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Πλατεία της Κισάμου υπό του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Αμφιλοχίου, του Σεβ. Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου, του Δημάρχου της πόλεως κ. Θεόδωρου Σταθάκη, εκπροσώπων Φορέων και Συλλόγων και πλήθος κόσμου. Μετά την λιτάνευση στην πόλη της Κισάμου, με την συμμετοχή τιμητικού αγήματος, της Μπάντας της Μητροπόλεως και του Δήμου, των Εθελοντών Σαμαρειτών, Νοσηλευτριών, Παραδοσιακών Συλλόγων και νέων με τις μηχανές τους, η Εικόνα εναποτέθηκε εις τον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου όπου και ακολούθησε Δοξολογία χοροστατούντος του Επισκόπου μας κ. Αμφιλοχίου.

Στον χαιρετισμό του αφού ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο της Ι. Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ δια τον πνευματικό αυτό θησαυρό, αναφέρθηκε εις την ιστορία της Εικόνος και την θαυματουργική διάσωση Της υπό των Αράβων (10ος αιω). «Εξήλθατε από το ηγιασμένον Καθολικόν του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και εισέρχεσθε εις έναν άλλον Ναόν, και αυτόν του Ευαγγελισμού, δια να μας μεταφέρετε άγγελμα χαρμόσυνον, αυτό της ελεύσεως και εγκαταστάσεως του αντιγράφου της Παναγίας της Κητορίσσης, του πολυτιμοτάτου τούτου θησαυρίσματος δια τον τόπον της ασκήσεως σας, και την –από τούδε και στο εξής- πηγήν ευλογίαας, αγιασμού και πανσθενουργού αρωγής δι΄ όλους εμάς», σημείωσε ο Σεβ.Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος, αναφερόμενος εις τον Γέροντα Εφραίμ, καθώς η Εικόνα θα παραμείνει εις τον Ι. Μητροπολιτικό μας Ναό. Αντιφωνώντας ο Καθηγούμενος της Ι.Μ.Μονής Βατοπαιδίου εξέφρασε την χαρά του δια το γεγονός της ελεύσεως της Ι. Εικόνος εις την έδρα της Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου ως επίσης και εις τα θαυμαστά γεγονότα που επιτελεί η Παναγία Βηματάρισσα σε πλήθος πιστών που επικαλούνται της Χάρι Της, αλλά και εις την ανάγκη που έχει η Πατρίδα μας από την σκέπη και προστασία Της.

Χαιρετισμό και καλωσόρισμα απεύθυνε και ο Δήμαρχος Κισάμου κ. Θεόδωρος Σταθάκης, ο οποίος και ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο κ. Εφραίμ δια την «μεγάλη ευλογία» που προσέφερε εις την Μητρόπολη μας και αναφέρθηκε εις τις θαυματουργές Εικόνες της Παναγίας που υπάρχουν εις την Ι.Μ.Μονή Βατοπαιδίου. Ακολούθησε Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου και συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέου και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου. Ο χοροστατών Αρχιερεύς, με λόγο μεστό και θεολογικό, ομίλησε αναφερόμενος στην σχέση λογικής και πίστης και εις τον εορτάζοντα Άγιο Αμφιλόχιο Επίσκοπο Ικονίου, ευχόμενος εις τον επιχώριο Ποιμενάρχη ο οποίος άγη τα ονομαστήρια του. Ο Ιερός Κλήρος της Μητροπόλεως μας επεφύλαξε μια συγκινητική έκπληξη προς τον Επίσκοπο μας.

Στο τέλος του Εσπερινού και εκ μέρους του Ιερού Κλήρου, έλαβε τον λόγο ο Αρχιερατικός Επίτροπος Ανατολικής Κισάμου Αιδ. Πρωτ. π. Ιωάννης Γουμενάκης, ο οποίος με λόγους θερμούς αναφέρθηκε εις την δεκαετή διακονία του Επισκόπου μας και προσέφερε εκ μέρους του Ιερού Κλήρου Αρχιερατική στολή. Ο Επίσκοπος μας ευχαρίστησε και αντιφώνησε. Του Εσπερινού ακολούθησε η απονομή του Σταυρού του Αποστόλου Τίτου στον κ.Λομπάνωφ Ολέγκ, Ρώσο την καταγωγή, ο οποίος και ανέλαβε την δαπάνη επενδύσεως της Ιεράς Εικόνος, ως έκφραση ευχαριστίας εκ μέρους της Ι. Μητροπόλεως μας. Συγκινητική η συμμετοχή εκατοντάδων προσκυνητών απ΄ όλη την Κρήτη, οι οποίοι κατέφθασαν στην Κίσαμο δια να προσκυνήσουν την Ιερά Εικόνα της Παναγίας Βηματάρισσας και να καταθέσουν ενώπιον της Σεπτής μορφής Της τα αιτήματα και παρακλήσεις των.