Skip to content Skip to footer

Το “τάμα” και το θαύμα

Εκπληρώνοντας προσωπικό του τάμα ο Σεβ. Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ ιερούργησε, ως Ιερεύς, εις τον Ι. Προσκυνηματικό Ναό Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού, εις την γενέτειρα του, το Συρικάρι Κισάμου. Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωσήφ τις ημέρες αυτές φιλοξενήθηκε εις την Κίσαμο, εκπροσωπών τον Παναγιώτατο Οικουμενικό ημών Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο εις τους εορτασμούς της Ι. Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Οδηγητρίας Γωνιάς.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, αφού καλωσόρισε εγκάρδια τον Ιεράρχη του Οικουμενικού Θρόνου, σημείωσε: «Σήμερα στον ιερό και άγιο αυτό τόπο, τον τόπο που γέννησε ένα μεγάλο άγιο των καιρών μας, τον Όσιο Νικηφόρο τον Λεπρό, συνυπάρχουν θαυμαστά γεγονότα. Ξεκινώντας από τον σεβαστό Ιεράρχη του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, Σεβ. Μητροπολίτη Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, ο οποίος κομίζει την Πατριαρχική και Πατρική ευχή και ευλογία του Πατριάρχου του Γένους, μνημονεύουμε το «τάμα» του, το οποίο οδήγησε τον βηματισμό του στον ιερό ετούτο τόπο.

Η βαθιά του ευλάβεια στον Όσιο Νικηφόρο ως και προσωπικές εμπειρίες αιτία του τάματος. Επιπροσθέτως νιώθουμε την ανάγκη όπως μοιραστούμε με την αγάπη σας άλλο ένα μεγάλο θαύμα του Αγίου μας. Ανάμεσα μας βρίσκονται δύο νέοι άνθρωποι, ένα νέο ανδρόγυνο, ο Νικόλαος και η Βασιλική, που ήρθαν από Αθήνα ειδικά για την σημερινή Θεία Λειτουργία, για να μοιραστούν μαζί μας το θαύμα του Οσίου Νικηφόρου στην προσωπική τους ζωή. Το χαριτωμένο αγγελούδι που έχουν μαζί τους, ο μικρός Νικηφόρος, παιδί τους, θαύμα του Οσίου Νικηφόρου, καρπός της προσευχής τους.

Η εγκυμοσύνη της Βασιλικής, σύμφωνα με την επιστήμη, θα έπρεπε να καταλήξει σε τραγωδία. Το παιδί πριν ακόμα κλείσει τους 6 μήνες ζωής έπρεπε να αφαιρεθεί, καθώς υπήρχε μέγας κίνδυνος για την ζωή της μητέρας. Το παιδί πάρθηκε πρόωρα (πριν ακόμα κλείσει τους 6 μήνες), λιγότερο από 1 κιλό, με ανύπαρκτες πιθανότητες ζωής, με ανυπέρβλητες δυσκολίες. Η Βασιλική έχοντας, με τρόπο θαυμαστό, ακούσει για τον Όσιο Νικηφόρο που προηγουμένως δεν γνώριζε, διάβασε το βιβλίο του, είχε εμπειρία του Οσίου και καθημερινά, με τον πόνο της μάνας μαζί με τον σύζυγο της Νικόλαο, προσευχόταν στον Όσιο Νικηφόρο, τελώντας την Ι. Παράκληση Του και παρακαλώντας τον όπως κρατήσει στην ζωή το αγγελούδι τους, το οποίο παρέμενε διασωληνωμένο. Και ο Όσιος Νικηφόρος επάκουσε τις προσευχές τους και έκανε το θαύμα! Το παιδί όχι μόνο έζησε, αλλά και χαίρει άκρας υγείας!

Ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης στο Όσιο το ονόμασαν Νικηφόρο και σήμερα είναι κοντά μας για να εκπληρώσουν το δικό τους «τάμα» και να μοιραστούν μαζί μας το μεγάλο αυτό θαύμα. Μοιράζομαι άλλο ένα θαύμα με την αγάπη σας, ορατό και ολοζώντανο και αυτό καθώς το βλέπετε να συντελείται παραπλεύρως του Ι. Ναού. Πρόκειται για το κτηριακό συγκρότημα το οποίο ανεγείρεται παραπλεύρως του Ναού και θα καλύψει βασικές ανάγκες του ιερού προσκυνήματος: (χώροι φιλοξενίας, διαμονής, εξομολογητήριο, χώροι υγιεινής, κ.α.).

Αναγκαίες και απαραίτητες υποδομές καθώς εδώ, πάνω στο βουνό, η έλλειψη των χώρων αυτών δυσκολεύει τους προσκυνητές και δεν καλύπτονται βασικές ανάγκες. Ο Όσιος Νικηφόρος μίλησε στις ψυχές και τις καρδιές τριών προσώπων, που επιθυμούν να παραμείνουν ανώνυμοι, ολοκλήρωσαν τις σχετικές μελέτες χρηματοδοτώντας το μεγαλύτερο μέρος του έργου, με χορηγία 100.000,00€. Το ποσό αυτό θα καλύψει την δημιουργία του κτηριακού συγκροτήματος, 250τ.μ., το οποίο για να εξοπλιστεί χρειάζεται, επιπλέον, περί τις 60.000,00€.

Ο Όσιος Νικηφόρος που φώτισε τους ευλαβείς αυτούς δωρητές, εκπληρώνοντας και εκείνοι το δικό τους «τάμα», έχουμε την πίστη και βεβαιότητα, θα ολοκληρώσει το θαύμα και θα συμπληρωθεί το ποσό των 60.000,00€ που υπολείπεται», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ.Αμφιλόχιος, προσφέροντας εις τον Σεβ. Μητροπολίτη Προικοννήσου κ. Ιωσήφ τεμάχιο Ι. Λειψάνου του Οσίου Νικηφόρου.

Ο φιλοξενούμενος Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου, με συγκίνηση και πολύ ευλάβεια, μίλησε για τον Όσιο Νικηφόρο, τις προσωπικές του εμπειρίες, μετέφερε την Πατριαρχική ευχή και ευλογία προς πάντας και εξέφρασε ευχαριστίες δια την «εμπειρία, ευλογία και πνευματική χαρά της σημερινής ημέρας και Θείας Λειτουργίας» που τέλεσε. Ανάμεσα στους πολυπληθείς προσκυνητές και η τελευταία εν ζωή συγγενής (ανιψιά) του Οσίου Νικηφόρου, η κα Ιωάννα.

Καθώς υπήρξε ενδιαφέρον στήριξης ολοκλήρωσης του έργου ανακοινώθηκε  Τραπεζικός Λογαριασμός επ΄ ονόματι του ιερού προσκυνήματος, για όσους επιθυμούν να συμβάλλουν εις την προσπάθεια. GR4301103900000039029609078 (Εθνική Τράπεζα).