Skip to content Skip to footer

Το καράβι των ευχών ρίχνει άγκυρα μελωδικά στην Κίσαμο

Τετραήμερο Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων φιλοξενούνται στους όμορφους και άνετους χώρους του Τσατσρωνάκειου Πολύκεντρου της Ι.Μητροπόλεως μας υπό των διοργάνωση της Ι. Μητροπόλεως μας και συνδιοργανωτές τον Αθλητικό Όμιλο Κισάμου, το Αννουσάκειο Ίδρυμα, το Τσατσαρωνάκειο Πολύκεντρο και το βιβλιοπωλείο της Ι. Μητροπόλεως μας «Εσπερία».

Το πολυήμερο αυτό Φεστιβάλ χαράς, γιορτής, πανηγυριού και δημιουργίας περιλαμβάνει: Εκλογή Χριστουγέννων και Βυζαντινά Κάλαντα από το Τμήμα Βυζαντινής Σχολής του Ωδείου της Ι.Μ.Κ.Σ., Παραδοσιακά- Κρητικά Κάλαντα από τον Σύλλογο Ριζιτών «Η Κίσσαμος» και την Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής του Ωδείου της Ι.Μ.Κ.Σ., ομιλία με θέμα: «Χριστός Γεννάται!, Το Χριστουγεννιάτικο Πνεύμα στην Παράδοση της Κρήτης», από την λογοτέχνη και συγγραφέα κ. Φωτεινή Σεγρεδάκη, «Παιχνίδια του χθές για το σήμερα» από τον Αθλητικό Όμιλο Κισάμου, με την Νηπιαγωγό και Προπονήτρια κ. Κέλλυ Νικολακάκη, διαδραστικό παιχνίδι-παραμύθι μέσα από το αντάμωμα γενεών, Θεατρική παράσταση «Οι Γαμπροί της Ευτυχίας» από την θεατρική ομάδα των ΚΑΠΗ του ΔΟΚΟΙΠΠ Χανίων, Φιλανθρωπικό τουρνουά σκακιού, υπέρ των δομών του Αννουσάκειου Ιδρύματος, παρουσίαση του Simulate Blind Chess από τον προπονητή του Α.Ο.Κ.   κ. Πανταβό Παναγιώτη.

Επιπροσθέτως το διήμερο της 17ης και 18ης Δεκεμβρίου συνάντηση Σχολείων της Σχολικής Κοινότητας Κισάμου με την συγγραφέα Παιδικών και Εφηβικών βιβλίων κ. Εύα Κασιάρου, ομιλία σε Γονείς και Εκπαιδευτικούς από την συγγραφέα με θέμα: «Βιβλίο και Παιδί», Παραδοσιακά Κάλαντα από την πολυπληθή Χορωδία Παραδοσιακής και Βυζαντινής Μουσικής του Ωδείου της Ι.Μ.Κ.Σ., ως επίσης και Χριστουγεννιάτικη Συναυλία από τις Σχολές Κλασικών και Μοντέρνων Οργάνων του Ωδείου της Ι.Μ.Κ.Σ.

Περισσότερα από 1.000 παιδιά, μαθητές Α/βμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης από την Σχολική Κοινότητα Κισάμου, είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν και συνομιλήσουν με την συγγραφέα κ. Εύα Κασιάρου, να περιηγηθούν στον όμορφο και μαγικό κόσμο του βιβλίου και να ξεφυλλίσουν δεκάδες επιλεγμένα βιβλία, τα οποία ήταν διαθέσιμα εις το φουαγιέ του Τσατσαρωνάκειου Πολύκεντρου. Πλήθος κόσμου είχαν κατακλύσει το Πολύκεντρο καθ΄ όλες τις ημέρες των όμορφων αυτών εκδηλώσεων και δράσεων, χάρηκαν τις μελωδικές φωνές των παιδιών και των Χορωδιών, καθώς όλες οι εκδηλώσεις διακρινόταν για την ποιότητα και το περιεχόμενο τους, άκουσαν με προσοχή τις αξιόλογες και προσεγμένες ομιλίες και δεκάδες παιδιά μετείχαν τόσο στο φιλανθρωπικό τουρνουά, όσο και στις λοιπές δράσεις του Αθλητικού Ομίλου Κισάμου, οι οποίες και αυτές φιλοξενήθηκαν στους χώρους του Τσατσαρωνάκειου Πολύκεντρου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας     κ. Αμφιλόχιος εξέφρασε την χαρά του για το όμορφο αυτό αντάμωμα, «το πανηγύρι της χαράς» όπως το ονόμασε, ενόψει των εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου. Ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές και συνδιοργανωτές, τις ομιλήτριες, εξόχως δε την συγγραφέα κ. Εύα Κασιάρου, καθώς επίσης και τους καθηγητές, δασκάλους, τους μουσικούς του Ωδείου της ΙΜΚΣ, τόσο των Παραδοσιακών, όσο και των Κλασικών και Μοντέρων Οργάνων, ως επίσης και τον χοράρχη της πολυπληθούς χορωδίας, μουσικοδιδάσκαλο κ. Γεώργιο Χαχλάκη.

«Περισσότερα από 120 παιδιά, νέοι και έφηβοι, σπουδάζουν στο Ωδείο της Μητροπόλεως μας και καλλιεργούν την ψυχή τους, μαθητεύοντας στην παράδοση και τον πολιτισμό της Κρήτης», σημείωσε, «η δε Παραδοσιακή και Βυζαντινή Χορωδία αριθμεί πλέον των 150 χορωδών. Η μόνη λύση στα αλύτρωτα αδιέξοδα του σήμερα και του αύριο είναι η επιστροφή στις άυλες και αιώνιες διαχρονικές αξίες του Γένους και της πίστεως μας, εάν θέλουμε να μην συνθλιβούμε στις συμπληγάδες των καιρών μας που επίμονα και πεισματικά αγωνίζονται να μας μετατρέψουν σε μάζα και μόρφωμα χωρίς πυξίδα, προσανατολισμό, πίστη, Θεό, αξίες, ιδανικά και Πατρίδα», κατέληξε ο Επίσκοπος μας ευχόμενος όπως: «Το αστέρι της Βηθλεέμ οδηγήσει όλους μας στην βηθλεέμ της σωτηρίας μας».

Κατά το τετραήμερο των εκδηλώσεων στο φουαγιέ του Πολύκεντρου λειτούργησε Χριστουγεννιάτικο παζάρι με δημιουργίες των τροφίμων του Αννουσάκειου Θεραπευτηρίου, τα έσοδα του οποίου διατίθενται υπέρ των πολυαρίθμων κοινωνικών και προνοιακών δομών και δράσεων του Αννουσάκειου.

18 christ child