Skip to content Skip to footer

Το ”ευχαριστήριο”…..

Είδα στον ύπνο μου πως επισκέφθηκα τον Παράδεισο και ένας άγγελος ανέλαβε να με ξεναγήσει. Περπατούσαμε δίπλα δίπλα σε μία τεράστια αίθουσα γεμάτη με αγγέλους. Ο άγγελος οδηγός μου σταμάτησε μπροστά στον πρώτο σταθμό εργασίας και είπε:

 ” Αυτό είναι το Τμήμα Παραλαβής. Εδώ παραλαμβάνουμε όλες τις αιτήσεις που φτάνουν στον Θεό, με τη μορφή προσευχής”. 

Κοίταξα γύρω-γύρω στον χώρο. Έσφυζε από κίνηση, με τόσο πολλούς αγγέλους να βγάζουν και να ταξινομούν αιτήσεις γραμμένες σε ογκώδεις στοίβες από χαρτιά και σημειώματα, από ανθρώπους σε όλον τον  κοσμο. Μετά, προχωρήσαμε σε ένα μακρύ διάδρομο, μέχρι που φτάσαμε στο δεύτερο σταθμό. Ο άγγελος μου είπε:

” Αυτό είναι το Τμήμα Συσκευασίας και Παράδοσης. Έδω οι χάρες και οι ευχές, που έχουν ζητηθεί προωθούνται και παραδίδονται σε αυτούς που τις ζήτησαν”.

Πρόσεξα και πάλι πόση κίνηση είχε και εδώ. Αμέτρητοι άγγελοι πηγαινοέχονταν δουλεύοντας σκληρά, αφού τόσες πολλές επιθυμίες  είχαν ζητηθεί και συσκεύαζονταν για να παραδοθούν στη γη. Τέλος, στην άκρη ενός μακριού διαδρόμου, σταματήσαμε στην πόρτα ενός πολύ μικρού σταθμού. Πρός μεγάλη μου έκπληξη μόνο ένας άγγελος κάθοταν εκεί, χωρίς να κάνει ουσιαστικά τίποτα. 

”Αυτό είναι το Τμήμα των Ευχαριστιών” μου είπε σιγανά ο φίλος αγγελός μου. Έδειχνε λίγο ντροπιασμένος.

”Πως γίνεται αυτό; Δεν υπάρχει δουλειά εδώ;” ρώτησα. 

”Είναι λυπηρό” αναστέναξε ο άγγελος. ”Αφού παραλαβουν τις χάρες τους οι άνθρωποι, πολλοί λίγοι στέλνουν ευχαριστήρια”. 

”Πως μπορεί κάποιος να ευχαριστήσει τον Θεό για τις ευλογίες που παρέλαβε;” ρώτησα πάλι.

“Πολύ απλά απάντησε “Χρειάζεται μόνο να πείς: Ευχαριστώ Θεέ μου!”

” Και για τι ακριβώς πρέπει να ευχαριστήσουμε;” 

“Αν έχεις τρόφιμα στο ψυγείο σου, ρούχα στην πλάτη σου, μία στέγη πάνω απ’ το κεφάλι σου και ένα μέρος για να κοιμηθείς, είσαι πλουσιότερος από το 75% αυτού του κόσμου. Αν έχεις χρήματα στην τράπεζα, στο πορτοφόλι σου και λιγα κέρματα σ’ ένα πιατάκι, είσαι ανάμεσα στο 8% των ανθρώπων που ευημερούν. Αν ξύπνησες σήμερα το πρωί με περισσότερη υγεία απ’ ότι αρρώστια, είσαι πιο ευλογημένος απ’ όσους δεν θα επιζήσουν καν ως αυτή τη μέρα. Αν ποτέ δεν βίωσες την εμπειρία του φόβου του πολέμου, της μοναξιάς της φυλακής, της αγωνίας του βασανισμού και της σουβλιάς της πείνας, είσαι μπροστά απο 700 εκατομμύρια ανθρώπους αυτής της γής. Αν μπορείς να προσευχηθείς σε ένα ναό, χωρίς το φόβο της επίθεσης, της σύλληψης ή της εκτέλεσης, θα σε ζηλεύουν σίγουρα περίπου 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο. Αν οι γονείς σου είναι ακόμα ζωντανοί και είναι ακόμα παντρεμένοι, είσαι σπάνιος. Αν μπορείς να κρατάς το κεφάλι σου ψηλά και να χαμογελάς , δεν είσαι ο κανόνας, είσαι η εξαίρεση για όλους όσοι ζούν στην αμφιβολία και στην απόγνωση. Και αν διαβάζεις τώρα αυτό το μήνυμα, μόλις έλαβες μια διπλή ευλογία, γιατί σου το έδωσε κάποιος που σ’ αγαπάει, και γιατί είσαι πιο τυχερός από 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους που δεν ξέρουν καν να διαβάζουν”.

”Κατάλαβα. Και τώρα τι να κάνω; Πως μπορώ να αρχίσω;”

”Να πεις καλημέρα”, μου χαμογέλασε ο άγγελος μου, ”να μετρήσεις τις ευλογίες σου και να περάσεις αυτό το μήνυμα και σε άλλους ανθρώπους , για να τους θυμήσεις πόσο ευλογημένοι είναι. Και μην ξεχάσεις να στείλεις το ευχαριστήριο σου”.


Του Αρχιμ. Δανιήλ Σαπικά