Skip to content Skip to footer

Θρονική Εορτή

Η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία εόρτασε τον προστάτη και πάτρωνα Της Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο εις τον πάνσεπτο Ι. Πατριαρχικό Ναό. Του Εσπερινού χοροστάτησε η Α.Θ.Παναγιότης, ο Οικουμενικός ημών Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Οποίος προεξήρχε και της Συνοδικής Θείας Λειτουργίας, κατά την διάρκεια της οποίας τέλεσε την εις πρεσβύτερο χειροτονία του μέχρι πρότινος Αρχιδιακόνου Του και νυν Μέγα Πρωτοσυγκέλλου κ. Ανδρέα.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Άμφιλόχιος, ως μέλος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, έλαβε μέρος εις την Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία. Μεγάλος αριθμός Αρχιερέων εκ του κλίματος του Οικουμενικού Θρόνου από την Ελλάδα και την διασπορά, Αντιπροσωπεία εκ της Εκκλησίας Κρήτης ως επίσης και Αρχιερείς εκ της Εκκλησίας Κύπρου και της Εκκλησίας της Ελλάδος μετείχαν εις την εορτή της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως.

Ηγούμενοι Αγιορείτικων Μονών, Μοναστικές Αδελφότητες και πλήθος Κληρικών από την Πάτρα, γενέτειρα γη του Μέγα Πρωτοσυγκέλλου κ. Ανδρέα, ως και από όλη την Ελλάδα συμπροσευχήθηκαν. Παρίστατο επίσης και αντιπροσωπεία εκ της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Εκπρόσωποι της Ελληνικής Κυβερνήσεως, Άρχοντες του Οικουμενικού Θρόνου και μεγάλος αριθμός προσκυνητών, μεταξύ των οποίων και όμιλος προσκυνητών εκ της Ι. Μητροπόλεως μας.

Ο Παναγιώτατος εξέφρασε την χαρά Του δια την συμμετοχή και, κατά την χειροτονία, αναφέρθηκε εις τα προσόντα και τις ικανότητες του νεοχειροτονούμενου Μέγα Πρωτοσυγκέλλου. Η αντιπροσωπεία της Εκκλησίας Κρήτης, αποτελούμενη από τον Επίσκοπο μας και τους Σεβ. Μητροπολίτες Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο και Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο, έγιναν δεκτοί από τον Παναγιώτατο κατά την ημέρα της εορτής του Αγίου Ανδρέα, όπου ο Επίσκοπος μας προσφωνώντας εκ μέρους των παρισταμένων Αρχιερέων σημείωσε: «Παναγιώτατε, η ἐνταῦθα παρουσία μας ἐπανευαγγελίζεται τούς αἰωνίους δεσμούς ἐν τῇ ἀληθείᾳ, τῇ πίστει, τῇ ἀγάπῃ καί τῇ ὑπακοῇ τῆς ἐξόχως πεπροικισμένης θυγατρός, τῆς Κρητῶν νήσου, πρός τήν Μητέρα Ἐκκλησίαν.

Ἡ ἀδιάρρηκτος αὕτη ἑνότης, ἀκόμη κι ἄν ἠτόνισεν κατά δυσκόλους καί χαλεπούς καιρούς, πάντως δέν διεσπάσθη, οὔτε ποσῶς ἠμαυρώθη, ἀλλ’ ἡ κατά Κρήτην Ἐκκλησία παρέμεινεν καί παραμένει ζῶσα, τρεφομένη οὐσιαστικῶς ἐκ τῆς Μητρός αὐτῆς, ἀσφαλής ἐν τῇ πατρικῇ ἑστίᾳ, θάλλουσα καί καρποφοροῦσα, διαποτιζομένη ἐκ τῶν εὐχύμων καί ζωηφόρων ναμάτων τοῦ ἀθανάτου δένδρου τῆς δεδοξασμένης ἀλλά καί πολυπαθοῦς Νέας Ρώμης, διαπνεομένη ἐκ τῶν αὐτῶν ἰδεωδῶν, ὁραματιζομένη κοινῶν στόχων καί σκοπῶν, διατηροῦσα τόν προσήκοντα σεβασμόν πρός Αὐτήν καί τήν κρατοῦσαν ἐκκλησιαστικήν τάξιν», προσφέροντας εκ μέρους της Εκκλησίας Κρήτης Αρχιερατικό εγκόλπιο.

Ο Παναγιώτατος ευχαρίστησε τους Αρχιερείς της Εκκλησίας Κρήτης και ζήτησε να μεταφέρουν προς την Ιεραρχία της Μεγαλονήσου τις πατρικές ευχές και ευχαριστίες Του. Επιπροσθέτως σε ιδιαίτερη ακρόαση δέχθηκε τον Επίσκοπο μας μετά του κ. Κωνσταντίνου Ζορμπά, Γενικού Διευθυντού της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης και του κ. Γεωργίου Σταυρουλάκη, Αντιπρύτανη Πολυτεχνείου Κρήτης, μέλος του Δ.Σ. της ΟΑΚ, όπου και έγινε συζήτησης περί των επετειακών εορτασμών της ΟΑΚ, η οποία το 2018 συμπληρώνει 50 έτη συνεχούς προσφοράς και μαρτυρίας.

Οι προσκυνητές, επίσης, της Μητροπόλεως μας είχαν την ευλογία να συναντηθούν ιδιαιτέρως μετά του Παναγιωτάτου και να λάβουν την ευχή Του. Εις την συνάντηση αυτή ο Επίσκοπος μας παρουσίασε τον όμιλο των προσκυνητών εις τον Παναγιώτατο και αναφέρθηκε εις την σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου εις την Μητρόπολη μας. Ο Παναγιώτατος εξέφρασε την χαρά Του δια την έλευση εις την «Μητέρα Εκκλησία» και μνημόνευσε το ιστορικό γεγονός της συγκλήσεως της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου εις την Κρήτη και ιδιαίτερα εις την Μητρόπολη μας.