Skip to content Skip to footer

Ένα οδοιπορικό στα παράλια του Εύξεινου Πόντου…

pontos tour image
Η Μητρόπολις μας διοργανώνει 7ημερη προσκυνηματική εκδρομή σε:

ΠΟΝΤΟΑΝΑΤΟΛΙΑΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.
Από 05 έως 11 Ιουνίου 2013

ΣΥΝΟΔΟΣ: ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος.

Η ιστορία του Ελληνισμού του Εύξεινου Πόντου, αρχίζει με το πέρασμα από το μύθο στην αλήθεια, με την Αργοναυτική εκστρατεία και τις πρώτες εγκαταστάσεις των Ελλήνων αμέσως μετά τον Τρωικό πόλεμο (1100 π.Χ.).Από το 1100 π.Χ. έως το 1923 μ.Χ., ένα διάστημα 3.000 χρόνων, ο Πόντος υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα τμήματα του ελληνισμού, όπου οι κάτοικοι της περιοχής αυτής τόσο στα χρόνια της αρχαιότητας και του Μ. Αλεξάνδρου όσο και της ρωμαιοκρατίας και του Βυζαντίου και αυτής της τουρκοκρατίας (1461-1922) δεν έπαυσαν να διατηρούν αλώβητη την εθνική τους συνείδηση και κατόπιν την ορθόδοξη χριστιανική τους Πίστη. Ο Πόντος, το παραλιακό τμήμα της Β.Α. Μ. Ασίας, που απλώνεται από την περιοχή της Σινώπης ως το ανατολικό άκρο του Ευξείνου Πόντου (Βατούμ), είχε το 1918 2.048.000 κατοίκους, από τους οποίους 697.000 ήταν Έλληνες Ορθόδοξοι.

Τρίτη 4/6: Καστέλι – Σούδα – Πειραιά:
Συγκέντρωση το απόγευμα στο Καστέλι και μεταφορά στο λιμάνι Σούδας. Επιβίβαση στο πλοίο, τακτοποίηση στις καμπίνες και αναχώρηση για Πειραιά. Διανυκτέρευση εν πλω.

Τετάρτη 5/6 Αθήνα–Τραπεζούντα:
Άφιξη νωρίς το πρωί στον Πειραιά και μεταφορά στο αεροδρόμιο. Αναχώρηση αεροπορικώς για Τραπεζούντα (μέσω Σμύρνης) και άφιξη το απόγευμα στην Τραπεζούντα, στην καρδιά του Πόντου. Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο και χρόνος ελεύθερος για βραδινή βόλτα στην πόλη.  Η Τραπεζούντα ιδρύθηκε το 756 π.χ. για πρώτη φορά από Ίωνες αποίκους και έμεινε Ελληνική επί 2678 χρόνια μέχρι το 1922 όταν και αναγκάστηκε ο Ελληνισμός της να καταφύγει στην Ελλάδα. Ήταν η πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας των Κομνηνών (1204-1461) με πρώτο αυτοκράτορα τον Αλέξιο Κομνηνό και τελευταίο το Δαβίδ Κομνηνό και θεωρείται η ωραιότερη πόλη του Πόντου.

Πέμπτη 6/6: ΤραπεζούνταΠαναγία Σουμελά (200χλμ)
Μετά το πρωινό ξεκινάμε για να επισκεφθούμε και να προσκυνήσουμε το θρυλικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, σύμβολο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας του Πόντου. Η Μονή της Παναγίας Σουμελά ιδρύθηκε τον 4ο μ.Χ. αιώνα από τους μοναχούς Βαρνάβα και Σωφρόνιο, στο σημείο που βρέθηκε η αγιογραφημένη από τον Απόστολο Λουκά εικόνα της Παναγίας. Επί 16 αιώνες η μονή του Πόντου ήταν θεματοφύλακας της ελληνικής γλώσσας και της Ορθοδοξίας, αναζωπυρώνοντας σε κάθε δύσκολη ιστορική στιγμή την εθνική και θρησκευτική συνείδηση των πιστών. Το 1923, η μονή Σουμελά λεηλατήθηκε, κάηκε και εγκαταλείφθηκε. Το 1938, ο μοναχός Αμβρόσιος ο Σουμελιώτης επέστρεψε στη μονή και μετέφερε στην Ελλάδα, μαζί με ορισμένα ιερά κειμήλια της μονής, και την κρυμμένη εικόνα της Παναγίας, η οποία τοποθετήθηκε στη ομώνυμη Μονή της Παναγίας που χτίστηκε το 1951 στην Καστανιά Ημαθίας. Ταξιδεύοντας δίπλα από τον ποταμό Πυξίτη (μέσω Ματσούκα) και κάνοντας μια στάση στης Τρίχας το γεφύρι φθάνουμε κάτω από το Mοναστήρι όπου αφήνουμε το λεωφορείο και επιβιβαζόμεθα στα μικρά “Ντολμούσια” που μας ανεβάζουν ως την Αγία Βαρβάρα. Για τα υπόλοιπα 300 μέτρα του δρόμου μέχρι την Μονή, που η θέα της προκαλεί δέος και συγκίνηση, περπατάμε σε ένα καλοφτιαγμένο μονοπάτι μέσα στο δάσος με την πυκνή βλάστηση και τα πανύψηλα δέντρα. Αφήνουμε το ιστορικό μοναστήρι και επιστροφή στη Τραπεζούντα όπου θα συνεχίσουμε την ξενάγησή μας. Στην πόλη αφθονούν τα βυζαντινά μνημεία και σώζονται πολλοί βυζαντινοί ναοί, όπως της Αγίας Σοφίας (1260) με τις υπέροχες τοιχογραφίες που αποτελεί μικρογραφία της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολης, του Αγίου Ευγενίου (μεγαλομάρτυρα, πολιούχου της πόλης), της Αγίας Άννας ( 6 ος -7 ος αιώνας), η Μονή Θεοσκέπαστου στους πρόποδες του όρους Μινθρίου και, αρχαιότερος όλων, ο ναός της Παναγίας Χρυσοκεφάλου (Τέμενος του Πορθητή) που αποτέλεσε το μητροπολιτικό ναό της Τραπεζούντας και στον οποίο γίνονταν οι στέψεις και οι επίσημες ταφές των Μεγάλων Κομνηνών. Άλλα μνημεία που άντεξαν επίσης στη φθορά του χρόνου και την καταστροφή είναι τα τείχη των Κομνηνών στην παλαιά πόλη και η νεοκλασική έπαυλη του τραπεζίτη Κωνσταντίνου Καπαγιαννίδη (Αρχοντικό Ατατούρκ). Στην περιήγηση – ξενάγησή μας θα δούμε πολλά από αυτά καθώς επίσης τις Ελληνικές Τράπεζες, το σπίτι του Κωστάκη Θεοφύλακτου (σήμερα μουσείο της πόλης) το Σόουκ Σου (Κρυονέρι), το μαυσωλείο και το τζαμί της Ρωμιάς Σουλτάνας Μαρίας –Γκιουλμπαχάρ. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Παρασκευή 7/6: Τραπεζούντα (ξενάγηση) – Σούρμενα – Όφης – Τσαϊκάρα – Ουζουνγκιόλ (200 χλμ)
Μετά το πρωινό θα τελειώσουμε με την ξενάγησή μας στην Τραπεζούντα και στη συνέχεια αναχωρούμε για την λίμνη Ουζούνγκιολ που βρίσκεται κοντά στην Ριζούντα. Καθοδόν, θα περάσουμε από την Όφης, την πατρίδα του Υψηλάντη και τα Σούρμενα, που είχαν πριν την καταστροφή μεγάλη Ελληνική κοινότητα, ενώ ακόμη και σήμερα ζουν πολλοί ελληνόφωνοι Πόντιοι. Αφού διασχίσουμε τα βουνά, θα καταλήξουμε στο Ουζούνγκιολ, σε ένα αριστούργημα της φύσης, την Μακρά Λίμνη που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.100μ. με λίμνες, με πολλά νερά και μας θυμίζει Αλπικό Τοπίο. Αργά τo απόγευμα επιστροφή στην Τραπεζούντα. Μπορείτε να επισκεφθείτε και να περπατήσετε στην περίφημη αγορά της πόλης, την παλαιότερη σε όλη την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας . Δείπνο και διανυκτέρευση.

Σάββατο 8/6: Τραπεζούντα – Κερασούντα – Κοτύωρα (Ορδού) – Φάτσα – Σαμψούντα – Αμάσεια (450χλμ)
Αφήνουμε την Τραπεζούντα και ακολουθώντας μια πανέμορφη διαδρομή με το καταπληκτικό θέαμα, αριστερά μας η Μαύρη Θάλασσα και δεξιά μας οργιώδης βλάστηση, περνάμε από διάφορα χωριά, όπως Πλάτανα και Τρίπολη και φτάνουμε στην Κερασούντα, μία πόλη με μακραίωνη ναυτική παράδοση που είχε τον τίτλο της «Νύμφης του Πόντου». Στα χρόνια των Μεγάλων Κομνηνών, η Κερασούντα είναι η δεύτερη σε σημασία πόλη της αυτοκρατορίας τους. Κατά την απογραφή του 1913, η Κερασούντα είχε 30.000 κατοίκους, από τους οποίους οι Έλληνες ήταν 17.000, οι Αρμένιοι 3.000, οι Τούρκοι 7.000 και οι διάφορων άλλων εθνικοτήτων 3.000. Εδώ θα επισκεφθούμε την παλαιά εκκλησία του Αγίου Νικολάου που ήταν η μεγαλύτερη της πόλης και σήμερα είναι μουσείο. Συνεχίζουμε  για τα Κοτύωρα (Ορδού), την πατρίδα του Στέλιου Καζαντζίδη.  Στην αρχή του 20ου αιώνα αριθμούσε 12.000 κατοίκους εκ των οποίων 6.000 ήταν Έλληνες και οι άλλοι Τούρκοι και Αρμένιοι. Kατόπιν, ακολουθώντας μια ωραία διαδρομή στην καινούργια παραλιακή λεωφόρο του Πόντου, φτάνουμε στην παραλιακή πόλη Φάτσα. Συνεχίζουμε για τη Σαμψούντα περνώντας από την κωμόπολη της Οινόης και από τις Θέρμες που λέγεται ότι ήταν η πατρίδα των Αμαζόνων. Η Σαμψούντα ιδρύθηκε αρχικά με το όνομα Αμισός (εις Αμισόν – σ’Αμισόν – σ’Αμσόν – Σαμψούν) από κατοίκους της Μιλήτου τον 7ο π.Χ. αι. Στη συνέχεια η Σαμψούντα άνηκε στο Βασίλειο του Πόντου, που εν συνεχεία ήταν μέρος της Αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η Σαμψούντα τον 19ο αιω. είχε περί τις 1000 οικογένειες και απ’ αυτές 500 οικογένειες ήσαν Ελληνικές και 150 Αρμενικές. Θα δούμε διάφορα νεοκλασικά ελληνικά αρχοντικά, από τα λίγα που έχουν απομείνει στην πόλη και θα επισκεφθούμε τη συνοικία της Αγίας Τριάδας όπου υπήρχε ο Μητροπολιτικός Ναός, αλλά έχει  κατεδαφιστεί. Στην συνοικία αυτή υπήρχαν και τα 4 Ελληνικά σχολεία της πόλης, το Τσινέκιο Γυμνάσιο, το Αρρεναγωγείο, το Μικτό νηπιαγωγείο και το Παρθεναγωγείο, αλλά σήμερα σώζονται μόνο τα δύο. Συνεχίζουμε για την εντυπωσιακά όμορφη πόλη της Αμάσεια, γενέτειρα του «πατέρα της ιστορικής γεωγραφίας» Στράβωνα. Η Αμάσεια, πρωτεύουσα του Μιθριδατικού Βασιλείου του Πόντου, είναι κτισμένη στις δύο όχθες του ποταμού Ίρι (σήμερα Γετσίλιμαρκ) και περιβάλλεται από απόκρημνα βουνά. Ωραία κτίρια, όμορφες γέφυρες και ένα κάστρο στο μεγάλο ύψωμα κάτω από το οποίο βρίσκεται χτισμένη η πόλη. Στο ύψωμα αυτό είναι λαξευμένοι οι επιβλητικοί τάφοι των Μιθριδατιδών, ορατοί από τα περισσότερα σημεία της πόλης. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο-Διανυκτέρευση.

Κυριακή 9/6: Αμάσεια – Σαφράμπολη (370χλμ)
Μετά το πρωινό, ξενάγηση και περίπατος στα γραφικά στενά της πόλης, δίπλα στο ποτάμι, που η ομορφιά της εντυπωσιάζει όλους τους επισκέπτες. Κατόπιν αναχώρηση για τη Σαφράμπολη, που από το 1994 έχει ενταχθεί (όλη η πόλη) στη λίστα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο. Αυτή η όμορφη γραφική και αρχοντική ορεινή πόλη του Πόντου έχει να καυχιέται για τον πλούτο των κατοίκων της. Η γεωγραφική της θέση, επάνω στον κυριότερο εμπορικό δρόμο που ένωνε την Ανατολή με τη Δύση, την κατέστησε, ήδη, από τον 13ο αιώνα, κεντρικό σταθμό των καραβανιών. Περίφημη είναι και για την παραγωγή του κρόκου, που ονομάζεται και σαφράν απ’ όπου έλαβε και το όνομά της. Επί Βυζαντίου η ονομασία της ήταν Θεοδωρούπολη. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1920 στην πόλη ζούσαν πολλοί Έλληνες (Καραμανλήδες ως επί το πλείστον). Η ξακουστή Σαφράμπολις, όμως έχει να επιδείξει και μια αξιοσημείωτη αρχιτεκτονική που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την πολεοδομική εξέλιξη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στην πόλη υπάρχει το Παλαιό Τζαμί, λουτρά και ο μεντρεσές του Σουλεϊμάν Πασά, κτισμένα το 1322. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο – διανυκτέρευση.

Δευτέρα 10/6: Σαφράμπολη – Κλαυδιούπολη (Μπολού) – Κωνσταντινούπολη (440χλμ)
Αφήνουμε τη Σαφράμπολη και φτάνουμε στο μαγευτικό βουνό Bolu, το αρχαίο Βιθύνιον, πόλη της Βιθυνίας, αποικία των Μαντινέων, γνωστή για τις ιαματικές πηγές της. Ο Κλαύδιος τη μετονόμασε σε Κλαυδιούπολη. Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας και, μέσω Νικομήδειας, φθάνουμε το απόγευμα στην Κωνσταντινούπολη. Θα μεταβούμε στο Φανάρι, στην Ιερά Μονής Ζωοδόχου Πηγής Μπαλουκλή, για τον Εσπερινό του Αγίου Αποστόλου Βαρθολομαίου, χοροστατούντος της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του εορτάζοντος Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Κατόπιν, και εφόσον το επιτρέπει ο χρόνος, (προαιρετική) βραδινή κρουαζιέρα με ιδιωτικό καράβι και ξενάγηση στο Βόσπορο, κατά τη διάρκεια της οποίας θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τις δύο ακτές, τα θέρετρα και τα “γυαλιά” με την Ελληνική και Οθωμανική αρχιτεκτονική, καθώς θα μάθετε και την ιστορία των εναπομείναντα παράκτιων Ελληνικών Κοινοτήτων. Δείπνο. Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Το βράδυ
προαιρετικός περίπατος στον πεζόδρομο του Πέραν.

Τρίτη 11/6: Κωνσταντινούπολη (Αγία Σοφία  – Παναγία Βλαχερνών) – Αθήνα – Χανιά
Το πρωί θα ξεναγηθούμε στο αριστούργημα των αιώνων, το μεγαλούργημα των αρχιτεκτόνων Ανθέμιου και Ισίδωρου την εκκλησία της Του Θεού Αγία Σοφία, με τον όπως τον αναφέρει ο ιστορικός Σκαρλάτος Βυζάντιος και τον έσω και έξω νάρθηκα, καθώς και με τον γυναικωνίτη με την εικόνα του Παντοκράτορα. Στη συνέχεια επίσκεψη στην Παναγία των Βλαχερνών όπου επί εποχής Ηρακλείου εψάλει για πρώτη φορά ο Ακάθιστος Ύμνος το 620 μ.Χ. όταν οι Άβαροι πολιορκούσαν τη Βασιλεύουσα. Αν ο χρόνος το επιτρέπει θα έχουμε σύντομη επίσκεψη στην περίφημη κλειστή αγορά Καπαλί Τσαρσί με τα 4000 μαγαζιά. Αποχαιρετούμε τη “βασιλεύουσα” και στη διαδρομή μας για το αεροδρόμιο θα δούμε τα Βυζαντινά Τείχη και το Επταπύργιο με τη Χρυσή Πύλη. Επιβίβαση στην πτήση μας για Αθήνα και κατόπιν για Χανιά. Άφιξη στα Χανιά το βράδυ και μεταφορά στο Καστέλι.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΕΓΓΡΑΦΕΣ: Τηλ. 28220-22128 (Εσωτ. 5)
Υπεύθυνος κ. Μποτωνάκης Εμμανουήλ (Εργάσιμες ημέρες)